Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZOOTECHNICKÁ PRÁCE V CHOVU KOZ

Zootechnická práce, aneb co je dobré vědět

Označování
musí být u kůzlat do 7 po narození s tím, že pro kozičky je barva ušní známky bílá a pro kozlíky barva modrá.
 
Péče o paznehty – by měl v chovu koz být minimálně 2x do roka, kdy přerostlá rohovina se odstraňuje pomocí zahradních nůžek a nože. Zde platí pravidlo, že méně někdy znamená více, proto u velmi přerostlých paznehtů by jejich ošetření mělo probíhat v etapách. Pokud je tato činnost nad vaše možnosti, požádejte o ošetření veterinárního lékaře.
 
Odrohování – uskutečňujeme jej ve věku 1 až 2 týdnů věku kůzlat. Používáme metod vyleptávání (chemickou cestou - používají se louhové tyčinky - místo kolem pučnice je nutné ale vždy ošetřit vazelínou a zvířata nesmí nikdy zmoknout - riziko poleptání očí), elektrokauterizace (vypalování - použít lze elektrické nebo plynové kautery - působení vysoké teploty na pučnici) – max. 10 sekund na rohovém pupenu a poslední metodou je chirurgické odstranění u starších zvířat, které je metodou uskutečňovanou pouze veterinárním lékařem. Obecně se odrohování koz neuskutečňuje! Odstranění rohu u starších zvířat bývá většinou indikováno veterinárním lékařem v případě jeho poranění, částečného ulomení apod. Kozám jsou aplikovány veterinární přípravky, které tlumí bolest. 
 
Kastrace – nekrvavou metodou.
- kastrační kleště – náročné na správné umístění - mechanické přerušení semenovodů.
- gumové kroužky – přerušení krevního oběhu a odpadnutí šourku s varlaty za 2 týdny (jde o bolestivou metodu).
 
Odčervování – první by mělo být uskutečněno ve věku 10 týdnů stáří kůzlete Dospělá zvířata odčervujeme 4 týdny před připouštěním a kozy asi 4 týdny po porodu.
Pravidelná kontrola zdravotního stavu zvířat.

 

kozy-069.jpg