Jdi na obsah Jdi na menu
 


CO JE TO NORMÁLNÍ POROD, JAKÉ JSOU PŘÍZNAKY BLÍŽÍCHO SE PORODU U JALOVIC A KRAV?

NORMÁLNÍ POROD

Termín normální porod používáme, pokud je plod krávou vypuzen porodními cestami zralý a životaschopný. Z pohledu časového je pak plod krávou vypuzen obvykle mezi 270. až 300. dnem březosti.
O předčasném porodu mluvíme, pokud je plod vypuzen před 268. dnem březosti a naopak o opožděném porodu po 300. dnu březosti. Předčasně narozená telata (před 8. měsícem) mají obecně sníženou životaschopnost a četnost úhynů je u nich vyšší. Také prodloužení doby březosti snižuje životaschopnost telat, navíc je nezbytné situaci včas a řádně konzultovat s veterinárním lékařem, protože riziko komplikovaného porodu je zde vysoké, a to v důsledku výraznějšího nárůstu hmotnosti telete - velká telata (přírůstek hmotnosti telete v posledním měsíci vývoje dosahuje 0,6 až 0,85 kg za den).
 

JAKÉ JSOU OBECNÉ PŘÍZNAKY BLÍŽÍCÍHO SE PORODU

V průběhu březosti dochází u jalovic a krav ke změnám jak vnějším, tak i vnitřním. Z vnitřních jsou významné změny ve velikosti dělohy v důsledku růstu plodu a zvětšování plodových obalů, resp. zvyšování jejich objemu. Děložní krček rovněž prodělává změny, a to jak do tloušťky, tak i do délky. V průběhu březosti je děložní krček uzavřen hustou hlenovou zátkou, která brání průniku patogenů do dělohy. Změny, které u plemenic nastávají v souvislosti s blížícím se termínem telení jsou:

4 týdny před otelením:
·         dochází k zvětšování stydkých pysků, které ochabují,
·         vemeno se začíná zřetelně zvětšovat, a to zejména v důsledku vývoje a růstu žlaznatého parenchymu vemene a intersticiální tkáně,
·         ocasní řasy nad pochvou jsou mělké a protáhlé.
2 až 1týden před otelením
·         dochází k ochabování napnutých pánevních vazů, které se prodlužují až o 25 %,
·         ochabují také svaly a vazy břišních stěn, viditelné jsou obrysy posledních žeber a výběžků bederních obratlů.
48 až 24 hodin před otelením
·         stydké pysky výrazně otékají a zvětšují se až 6násobně, příčné řasy jsou často i vyhlazené,
·         podélné řasy na mléčném zrcadle jsou hladké vlivem silného „nalévání“ – otoku vemene,
·         pánevní vazy jsou plně ochablé,
·         konec ocasu před otelením je zcela uvolněný v důsledku ochabnutí meziobratlových vazů (jeden z praktických indikátorů blížícího se porodu),
·         tvar břicha při pohledu zezadu se mění ze sudovitého na hruškovitý,
·         tělesná teplota u krav a jalovic před porodem bývá nižší až o 1 °C a s nástupem porodu teplota opět dosahuje fyziologických hodnot (37,5 až 39,5 °C).
24 hodin před otelením
·         dochází k výtoku čirého krčkového hlenu, který v průběhu několika hodin nechává na zádi a končetinách krav hnědé zaschlé stopy,
·         z vemene začíná odkapávat mlezivo,
·         kráva je velmi neklidná, často uléhá a vstává, močí, ohlíží se po břichu, někdo do břicha v důsledku zintenzivňujících se porodních bolestí kope apod.