Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 12. 2007

Náš andělský chléb :-)

 

Protože jsme domů pořídili elektrickou pekárnu za přijatelnou cenu a já se vybavil zástěrou (zapůjčenou od manželky) a s nadšením pozoruji, jak  směsi  se mísí, kynou, bobtnají a chladnou ..., tak se chci podělit o návod na výrobu chleba. Byly udělány tři experimenty a tento návod a složení je výsledkem mého třetího pokusu, kdy jsem sice měl obavu, že těsto nadzvedne víko pekárny, ale vše dobře dopadlo. Výsledná  kůrka ideální, hmotnost novorozeněte 1216 g, doba od spuštění míchání těsta do ukončení pečení 3:25hod., samotný pečící cyklus 1:05, dům spolehlivě zamořen vůní jemně česnekovou :-)
Chléb andělský obyčejný - s česnekovým aroma ( 1200 g )
domácí pekárna - Moulinex Home Bread XXL
Příprava:
Do nádoby pekárny 500 ml vody o pokojové teplotě (míchadla nasazena!)
Odvážit přesně mouku a vsypat do této vody 500 g hladké mouky pšeničné
100 g celozrnné pšeničné (jemně mletá)
200 g celozrnná žitná (jemně mletá)
Do odlehlých míst v nádobě dát: 3 lžičky soli (lžička – viz. pekárna)
2 lžičky drceného kmínu
5 lžiček sunaru
3 lžičky cukru
2 lžičky droždí (sušeného z pytlíčku!)
3 malé stroužky česneku - jemně krájené
3 lžičky oleje (slunečnicový aj. nebo i olivový :-)
3 lžičky octa (obyčejný nebo i vinný nebo nevinný :-)
(droždí dát do důlku v mouce uprostřed a nesmí přijít do přímého kontaktu s jinými přísadami, česnek rozházet po povrchu rovnoměrně)
Pekárnu dát na Program 1. ( zadat více propečenou kůrku (volba ze 3. možností (málo, středně, hodně)) a hmotnost 1500 g ( volba ze 3. možností (750g, 1000g, 1500g)
Délka programu 3:25 hod.
Nádobu nasadit do pekárny, uzavřít víko a spustit program .... po skončení práce nechat 10 min. uvnitř, pak vyndat chléb na rošt a na hodinu přikrýt látkou a následně do mikrotenového sáčku ( z důvodu povrchového oschnutí). Poté možno konzumovat dle libosti ...
Ekonomické parametry:
pekárna pořízena ve slevě (Tesco-Futurum Hradec Králové 1999,-Kč - 7.12.07)(výhoda oproti jiným – objemnější nádoba)
test této pekárny:
 http://domacipekarny.dama.cz/zajimavosti_historie_peceni.php?d=214
spotřeba proudu: cca 1.35 Kč (tmavší kůrka) (cena - viz. výše uvedená www adresa)mouka (všechny tři): 13.40 Kč     sůl, kmín, sunar, cukr, droždí cca 5.00 Kč    olej, ocet, česnek cca 1.50 Kč
CELKEM        21.25 Kč
Není zohledněna pořizovací cena pekárny.
Mouka zakoupena v prodejně Albert, stejně jako sáčkované droždí nebo drcený kmín. Sunar je možné nahradit pochopitelně sušeným mlékem nebo mlékem obyčejným, ale pak je nutné odpočíst objemově vodu ... Experimentům se meze nekladou, důležité je mít osvědčené a vyzkoušené suroviny a vážit a měřit PŘESNĚ jako staří alchymisté :-) Vše si zapisovat!
Používat dodávanou odměrku k této pekárně a dávkovat na ní do zarovnání po okraj. Používat sušené kvasnice, nikoli čerstvé droždí! Pokud čerstvé, tak dát třikrát více, ale nemám ověřeno! Pozor, po otevření sáčku droždí může za několik dní ztratit účinnost!
DOBROU CHUŤ přeje vrchní zapecmistr 
 
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

inflace

Zdenek, 2. 6. 2008 12:00

nojo, ta inflace, potvora, furt leze a leze nahoru.

odpověď

Mirek, 28. 5. 2008 9:48

Zdenku, rádo se stalo. Janičce se výrazně povedl jako nikdy! Budu se ale s Tebou hádat, že úspora nečiní 13.45,-Kč ale přesně 13.472 Kč (alespoň podle aktuálních propočtů ekonomického ústavu pro potravinářskou strategii a též se promítlo navýšení akcií buřtárny Chrochtín u Jablůnkova :-))

Upresneni ekon. parametru

Zdenek, 28. 5. 2008 8:13

Tak ten chleba nemá chybu. Moc děkuji za zaslaný chutný vzorek minulý týden (2008/21). Všichni jsme si pochutnali. Shledal jsem další ekonomickou výhodu v tom, že k tomuto chlebu už není potřeba nic dalšího přikusovat (např. buřt), tzn. od nákladů na výrobu chleba je třeba odečíst 13,45,-Kč (přesně na základě dlouhodobých výpočtů).