Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 1. 2010

Zbožný hoax - Svatá Tereza

ZBOŽNÝ  HOAX SV. TEREZA


Došel mi dnes mail začínající slovy: Prosím pošli mi tuto zprávu zpět a v závorce bylo napsáno : později, uvidíte proč… Tento mail byl klasický hoax, který se poprvé vyskytl dne 11.2008 (viz. www.hoax.cz/retezove-emaily/svata-tereza/)

Nejsem ten typ, co rozesílá hromadně maily a pokud narazím na takové maily - odešli tolika a tolika a uvidíš co se stane, tak to ignoruji. Možná jsem svéhlavý a pokud věci někam odešlu, tak pouze na základě svého úsudku a nikoli na základě jakýchsi fatalistických požadavků.

Dnešní mail mne ovšem svou bizarností zaujal a několikrát mne ve svém psaném obsahu podráždil. Vytanula mi totiž má vzpomínka z let hledání, kde v kostelích jsem nalezl různá psaníčka, byť dobře míněná, o tom kolikrát se pomodlit Otčenáš a co se stane a co se splní… Dnes vím, že to asi byla trochu infantilní touha daných lidí naklonit si „osud“ či „Boha“ a uskutečňovat aspoň něco ze svého nábožného chtění.

V mailu byl obrázek svaté Terezy. Obrázek krásný, heboučký skoro nebesky rozkošný. V rukách růže a kříž. Tvář hezká jako sluníčko… Hned první můj realistický komentář bude v mém prohlášení: Nechci svaté růžovolící obrázky, nechci umělecké kýče, kde nebeské postavy mají tváře jako dětské panenky.

Obraz každého člověka je nesmírně vzácný a v případě skvělé ženy Terezie z Lisieux je pro mne absurdním zklamání, že její jméno je takto vláčeno v hoaxech – řetězových mailech. Hlavně že v mailu je uvedeno, že je patronkou zahradníků a že je známa svými růžemi, ale už žádná zmínka o tom, že roce 1927 byla vyhlášena za hlavní patronku misionářů a všech misií. A jaký je její skutečný obrázek? Např. zde: www.karmel.at/prag-jesu/sestry/terpict.htm

A jsou další věci v mailu co mne iritují.

1/Požadavek na poslání zpět bez důvodu vysvětlení.

2/Sdělení, že kdo dostane tuto zprávu bude požehnaný.

3/ Tučně zvýrazněno, že modlitba Svaté Terezy nesmí být vymazána.

4/ Než se přečte modlitba je nutno si něco přát.

5/ Přeposlat 13 lidem v průběhu pěti minut a čekat co se stane den čtvrtý.

Jediné, vůbec jediné, co má v tom mailu cenu jsou jen slova sv. Terezy. K těm bych doplnil její další hezká slova, které jsem si našel na webu: Dokonalá láska snáší chyby druhých, nepodivuje se nad jejich slabostmi a sílí i skrze ty nejnepatrnější projevy ctnosti, které druzí konají. Důležité však je, aby láska nikdy nezůstávala uzavřena na dně srdce.“

To je vše co jsem chtěl sdělit k takovým mailům a pevně budu věřit, že budu více snášet chyby druhých a být tolerantní i k takovým mailům - hoaxům, které nejsou podle mého vkusu. Jako polehčující okolnost bych jen dodal, že jsou alespoň nějakým pokusem či chtěním dospět k Božímu světu nebo se ho svým způsobem dotknout. Je to asi hodnotnější než pokusy těch, kteří jakékoli Boží věci ignorují a nebo ustrnuli ve své zakrnělé ulitě náboženského nebo ateistického sebeuspokojení. 

 

M.