Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Key to Freedom

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Key to Freedom nepatří sice mezi nejdelší DLC k Anesii, ale rozhodně mezi nejzajímavější. Čeká vás typický hrad se vším co k tomu patří – okázalé místnosti, strašidelná věž, temné podzemí, ponurý hřbitov a další.

STATISTIKY

Ve hře je velice málo pomocných předmětů. S olejem i křesadly je třeba opravdu šetřit. Uplný nedostatek je uzdravovacích lektvarů, ale útoků monster naštěstí nebude příliš mnoho. Velké olejničky či elixíry zdravého rozumu přítomny nejsou vůbec. Naproti tomu je na to jak je tato hra krátká nadměrné množství dokumentů.

Příběhový předmět (v inventáři) – 20

příběhový předmět (mimo inventář; ruční manipulace) – 7

předmět získaný kombinacemi – 1

dokument – 23

olejnička – 8

křesadlo – 15

laudanum – 1

Tunnels

Hned po startu hry získáte automaticky dokument Wilkinson's Instructions: Note1. Dveře do domu jsou zamčené, takže uchopte jednu z beden a hoďte ji proti oknu. Prolezte oknem, vyjděte po schodech a zkuste vzít za dveře. Ty jsou rovněž zamčené. Pod vámi je vývod potrubí. Skočte na zábradlí a poté do potrubí. Dole, když se podíváte rovně před vás, uvidíte zamčenou mříž a za ní lucernu. Uchopte nějaký kámen a hoďte ho kruhovým otvorem v mříži tak, abyste odstranili zarážku pod deskou, na které lucerna stojí. Je to trochu krkolomné a možná se vám to na první pokus nepodaří. V každém případě musíte dosáhnout toho, aby se lucerna skutálela k vám a vy ji mohli sebrat. Dejte se vpravo po schodech, které vedou kamsi dolů. Dole odbočte vlevo a poté vstupte do dveří vpravo. Dojděte k mříži a poté zahněte vpravo. Vlevo na věšáku visí Key. V regálu je malá skříňka, kterou otevřte a seberte laudanum. Vraťte se zpět ke dveřím a použijte na ně klíč. V chodbě se dejte vlevo a stejným klíčem odemkněte další dveře na konci. Před schodištěm jděte vpravo mezi regály a poté vlezte pod schody. Projděte až na konec uličky mezi regály a seberte olejničku a 3 křesadla. Vraťte se zpět ke schodišti, vyjděte po něm nahoru a vstupte do dveří.

Entrance Hall

Přibyl vám nový zápis – dokument Wilkinson's Instructions: Note 2. Vstupte do levých dveří a vyjděte po schodech nahoru. Vpravo od vás je výtah, do kterého nastupte a zkuste zatáhnout za páku. Zjistíte, že výtah je bez energie. Nyní jděte prozkoumat dveře naproti těm, kterými jste vešli do haly. Dostanete se ke zřícenému schodišti. Tudy se však dál nedostanete. V hale vyjděte po schodech nahoru a vstupte hned do prvních dveří.

Rooms

Vyjděte po schodech nahoru a zkuste na konci zalomcovat dveřmi. Uslyšíte podivný zvuk. Po stranách je řada brnění. Jedno z brnění má napřaženou ruku a v ní Key. Seberte ho a odemkněte jím dveře na konci chodby. Z velkého stolu vpravo seberte Knife. Na malém stolku u krbu je dokument Arthur Bucher's Journal: Entry 1. Vlevo od krbu je napůl spadlý obraz. Odstraňte ho a objevíte výklenek s pákou, za kterou následně zatáhněte. Vlevo strhněte ze stěny další obraz a před vámi se objeví trezorová dvířka. Použijte na ně nůž z inventáře. Z trezoru seberte Key a použijte ho na dveře za velkým stolem. Projděte do chodby a vstupte do posledních dveří vlevo (ostatní dveře jsou stejně nepřístupné). Ze stolku seberte dokument Arthur Bucher's Journal: Entry 2. Nad vámi je poklop, který odklopte a vyšplhejte nahoru. O kousek dál vyšplhejte ještě výš, odklopte další poklop a seskočte dolů do místnosti. Otevřte velkou truhlu a seberte Rope a také Key. V horní zásuvce levé komody je ještě olejnička. Dále prohledejte psací stůl a najdete v jedné zásuvce hned 3 křesadla. Nyní se vraťte zpět do velké místnosti a zkuste otevřít dveře vedoucí na chodbu. V cestě vám stojí dvě brnění. Vraťte se do místnosti a najednou vás začne cosi zraňovat. Až zemřete objevíte se opět v předchozí chodbě. Projděte dveřmi na konci a octnete se v hlavní přístupové chodbě. Sejděte po schodech a vraťte se do haly.

Entrance Hall

Sejděte vlevo po schodech, dejte se vlevo a vstupte do dveří vpravo. Schodiště je zřícené. Uvažte provaz z inventáře o dřevěný trám vlevo a poté na provaz klikněte.

Cellar

Zjistíte, že při šplhání dolů jste ztratili nůž. Za trámy vlevo plave ve vodě olejnička. Jděte ke dveřím a vpravo od nich visí na stěně dokument Cellar Notice. Projděte dveřmi a pokračujte až do vinného sklepa, kde jsou na sobě velké sudy ve dvou vrstvách. Seberte dokument Douglas Atkins' Journal: Entry 1 a 2 křesadla. Vstupte do dveří na konci vinného sklepa a dejte se vlevo. Projděte druhými dveřmi vlevo a v tom okamžiku se dveře zabouchnou a na nich zapadne závora. Běžte k místu, kde brání v cestě dřevěné trámy. Prostřední trám musíte odstranit, abyste mohli mezi zbývajícími prolézt a dostat se tak dál. Až se vám toto povede vstupte do dveří na konci chodby a octnete se v další zatopené místnosti. Vlevo seberte dokument Douglas Atkins' Journal: Entry 2. O kousek dál vpravo je v sudu zapíchnuté páčidlo, avšak není možné ho vyndat. Dále vpravo je na vrcholu sudů olejnička. Nyní vyjděte po schodech nahoru k těžkým padacím dveřím, které jsou však zatím zavřené. Vpravo u dveří leží kladivo, které seberte. Vraťte se dolů k sudům a použijte kladivo na páčidlo. Poté páčidlo seberte. U jiné hromady sudů je dřevěná bedna. Nad vámi je nepřístupná plošina. Položte si bednu pod tuto plošinu a poté na tuto plošinu vyskočte. Je zde ventil, který otvírá padací dveře. Otočte kolem až na doraz a poté použijte páčidlo, abyste mechanismus zablokovali. Pokud vám páčidlo nejde použít, tak ještě jednou poté zatočte kolem na doraz a páčidlo by se v mechanismu mělo automaticky objevit. Nyní můžete opět seskočit dolů a dát se po schodišti nahoru k otevřeným padacím dveřím. Vyjděte po schodech nahoru a dojdete do místnosti, kde jsou na zdi páky. Ze země seberte dokument Douglas Atkins' Journal: Entry 3 a ze zdi dokument Power Generator. Otevřte dvířka pece. V rohu vlevo jsou 2 kusy uhlí, které dejte do pece. To však nestačí. Sejděte do mezipatra a ventilem si otevřete padací dveře. Sestupte po schodech dolů a pokračujte vpravo do vyražených dveří. Octnete se v podzemní místnosti, kde hoří oheň. U ohniště je olejnička a na sudu vzadu 2 křesadla. Ve výklenku vpravo je kus uhlí, který odneste k peci a dejte ho dovnitř. Zavřete dvířka a zatáhněte za páku vlevo. Nyní je zapotřebí pohybovat pákami následovně: čtvrtá dolů, druhá nahoru, třetí nahoru, sedmá dolů, šestá nahoru, první dolů a pátá dolů. Generátor se konečně rozběhne a vy se můžete vrátit zpět do haly. Sestupte do mezipatra a projděte znovu padacími dveřmi, jako když jste šli pro třetí kus uhlí. Sejděte po schodech dolů a před vámi je průchod zatlučený prkny. Použijte na prkna kladivo a projděte dál. Zleva proti vám vyrazí vodní příšera tak utíkejte co vám nohy stačí a na konci vlevo je provaz po kterém vylezete zpět nahoru do vstupní haly. V hale pak nastupte do výtahu, zatáhněte za páku a sjedete do podzemí

Underground Hall

Přibyl vám nový dokument Wilkinson's Instructions: Note 3. Jděte rovně k barevným střepům na podstavcích a přibyde vám další dokument Wilkinson's Instructions: Note 4. Když se podíváte čelem vzad uvidíte několik světel, která osvětlují dveře. Levé dveře jsou nepřístupné, takže běžte k těm pravým a vstupte do nich. Za krámy na polici vlevo je schovaný Crystal Shard. Po vysokém regálu se dá vylézt jako po žebříku. Vylezte tedy nahoru a shodíte nádobu, která se rozbije. Seberte Key a hned vedle další Key. Nyní se vraťte k centrálnímu objektu. Dejte se vpravo, kde je u osvětleného sloupu páka. Ze sloupu seberte dokument A Letter from Harold. Zleva použijte na mechanismus jeden z klíčů z inventáře a poté za páku zatáhněte. Vpravo u sochy orla se podstavce rozsvítí barevně a nyní víte kam který umístit. Vložte tedy část koule z inventáře na modře osvětlený podstavec. Nyní se vraťte k výtahu a sjedte opět do vstupní haly. Vyjděte po schodech, použijte klíč na druhé dveře a vstupte do nich.

Tower

Vyjděte po točitém schodišti a ze stolu vlevo seberte dokument Dining Hall Locking Machine a také olejničku. Hned vedle vás je za mříží ovládání jakéhosi mechanismu. Odstraňte vázu na pravé straně mříže a poté utrhněte vyčnívající železný prut. Skrčte se a podlezte dovnitř mříže. Máte před sebou tři tlačítka, která musíte mačkat v určitém pořadí, abyste mechanismus aktivovali. Každé tlačítko je třeba stisknout několikrát, aby se rozsvítila červená kontrolka. Konkrétně první tlačítko 1x, druhé 3x a třetí 4x. Pokud mačkáte následující tlačítko a kontrolka zhasne a nerozsvítí se další, je jasné, že jste udělali chybu. Je to velice jednoduché. Přesný postup bude následující: prostřední, pravé, levé, pravé, prostřední, pravé a levé. Poté se všechny kontrolky rozsvítí zeleně a stroj se rozběhne. Tímto jste si odblokovali dveře v hale vedoucí do jídelny. Tam však zatím chodit nemusíte, protože ve věži máme ještě plno práce. Prolezte mříží zpět a vydejte se po dlouhém točitém schodišti až na vrchol věže. Dejte se vlevo a po levé straně uvidíte jak helma jednoho z brnění barevně září. Strhněte helmu a seberte Crystal Shard. Jděte ještě dál a z regálu seberte křesadlo. V jednom koutě je truhla a v ní další křesadlo. V jiném koutě je zase malý stolek, ze kterého seberte dokument Arthur Boucher's Journal: Entry 3. Vracejte se zpět a zjistíte, že masivní dveře vlevo jsou pootevřené. Projděte jimi, vystoupejte po schodech a projděte dalšími dveřmi. Vlevo je stůl a pod ním zářící truhla. Odšoupněte stůl stranou, otevřte truhlu a seberte příruční vrtačku. Nyní rychle sbíhejte po schodech dolů. Na dveře dole použijte vrtačku a na ni poté ještě kladivo. Konečně budete moci z věže uniknout. Octnete se opět v hlavní hale. Pokud jste ve věži aktivovali zařízení za mříží pod schodištěm, tak nyní máte otevřené dveře do jídelny. Vyjděte po schodech nahoru a projděte chodbou k masívním dveřím, do kterých následně vstupte.

Dining Hall

Ze stolu seberte dokument Arthur Bucher's Journal: Entry 4. Projděte na konec místnosti a vstupte do dveří. Vlevo je v truhle olejnička. Projděte do další ještě rozlehlejší místnosti Na stolku mezi kamennými lvy je další olejnička. Nyní přejděte ke kamennému orlovi. Asi už tušíte – a správně – že další úlomek koule bude blízko. Použijte kladivo na vyčnívající kameny na zdi za orlem a odhalí se vám malý výklenek. Seberte Crystal Shard. Nyní jděte k zavřeným dveřím na druhé straně místnosti. Použijte na dveře kladivo a vstupte do dlouhé chodby se sloupy. Vejděte vlevo do velké místnosti. Ze stolu seberte dokument Arthur Bucher's Journal: Entry 5 a 2 křesadla. Na balkónku je prosklený stolek, který něčím rozbijte a seberte dokument Angel of Death. Pod dokumentem je spínač, který stiskněte. Tím jste si odblokovali tajné dveře, které jsou za knihovnou vpravo dole. Teď ještě musíte odsunout knihovnu. Hned vedle této knihovny je vlevo na zdi fialově zářící svícen, kterým otočte a knihovna se odsune. Z knihovny ještě seberte křesadlo. Projděte tajnými dveřmi, ale chodba dál je zavalená spadlými trámy. Jděte co nejdál to jde a klikněte na fialově zářící dveře. Tím jste si odblokovali další dveře v hlavní hale. Vyjděte zpět do chodby a zamiřte zpět do jídelny. Dveře se za vámi však zabouchnou a začne vás pronásledovat červeně zářící monstrum. Zkuste opakovaně otevřít dveře. Teprve až se k vám monstrum přiblíží bude možné dveře otevřít. Proběhněte známou cestou do hlavní haly, kde sestupte vpravo po schodech, projděte do chodby vpravo a vstupte do dveří na konci.

Cemetery

Projděte dveřmi a v chodbě vstupte do druhých dveří vpravo. Ze zadního stolu seberte zrezivělý klíč a rovněž dokument Arthur Bucher's Journal: Entry 6. Vraťte se do chodby a projděte na její konec, kde vstupte do dveří. Dostanete se na malé nádvoří. Na druhém konci je zamčená mříž, kterou si odemkněte klíčem, který jste našli v jídelně pro služebnictvo. Přejděte přes most přes potok a dlouhým průchodem se dostanete na hřbitov. Otevřte mříž, která tentokrát není zamčená. Nyní se příliš nezdržujte, protože na vás budou útočit neviditelná monstra. Běžte stále rovně a nikde neodbočujte. Nahoře je vlevo hrobníkův domek, do kterého vstupte. Prohledejte truhlu na posteli a seberte dokument Jeremy's Journal: Entry 1. Když se podíváte na truhlu ještě jednou uvidíte ještě dokument Jeremy's Journal: Entry 2, který rovněž seberte. Dále prohledejte zásuvky psacího stolu a najdete dokument Jeremy's Journal: Entry 3. Vyjděte ven z domku a jděte do chodby rovně před vámi. Na konci seberte Shovel. Vraťte se k hrobníkovu domku a všimněte si opřených prken. Jedno prkno vezměte a jděte s ním k místu, kde spadl most (je to jen pár metrů od vás na kraji terasy, na které právě stojíte). Přejděte přes prkno a použijte lopatu ke kopání hrobu vpravo. Otevřte truhlu a seberte Crystal Shard. Nyní se známou cestou vraťte ke vstupu do haly. Než vstoupíte do dveří seberte si lucernu jako náhradu za rozbitou. Lucerna visí na troskách trámů.

Underground Hall

Umístěte na svá místa zbylé barevné úlomky. Poté se vám nedaleko ve stropě odklopí poklop. V hale jsou zamčené dveře. Nedaleko nich je o zeď opřený žebřík. Odneste ho pod otvor ve stropě. Zjistíte však, že žebřík je příliš krátký. Jděte do místnosti, kde jste našli první úlomek koule a odneste pod otvor dřevěnou bednu. Na bednu pak umístěte žebřík a vylezte po něm vzhůru. Projděte na konec chodby a vstupte do místnosti, kde seberte ze stolu dokument A Letter from Madame Lydia. Hoďte nějaký předmět na prosklený stolek a odhoďte knihu z něj. Pod knihou je totiž ukrytý Safe Deposit Box Key. Nyní se vydejte známou cestou k výtahu a s jeho pomocí vyjedte do vstupní haly.

Entrance Hall

Nyní musíte přesně dodržet postup, abyste se dostali dál. Nejprve zkuste klíč na velká vrata vpředu. Poté jděte vlevo a vstupte do chodby vlevo, ze které jste vyšli na samém začátku, když jste cestovali podzemím. Zkuste klíč na dveře pod schody. Nakonec jděte na konec chodby a zde zkuste klíč na masivní dveře. Následně se vraťte nahoru do haly a na opačné straně haly uvidíte ve dveřích, které vedou na hřbitov, jasnou modrou záři. Jděte k těmto dveřím a ze stolku vpravo seberte Back Door Key a také dokument Dear Traveller. Ten si ovšem zatím nemůžete přečíst. Přečtete si ho až při závěrečných titulkách. Vraťte se zpět do chodby vedoucí do podzemí. Nyní musíte jednat rychle, protože zprava na vás útočí jakási mocná bytost. Druhý klíč z inventáře rychle použijte na dveře pod schody a projděte dál. Octnete se na samém začátku, kde jste vstoupili do hradu. Vyjděte ven před hrad a zkuste otevřít bránu. Pak už jen sledujte krátkou závěrečnou animaci a v titulkách si budete moci konečně přečíst dokument, který jste sebrali jako poslední.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

Screenshot

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář