Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

V únoru 1991 jsem si jel na Slovensko k panu Ďuriškovi pro svého prvního berňáka. Domů jsem si přivezl plyšového "medvídka“ jménem Nella z Gandlyho dvora. Fenka se vším co má mít. A začala se psát historie chovatelské stanice z Akátové aleje. Nella rostla jako z vody, absolvovali jsme výstavy a po bonitaci , kde ji uchovnili, jsem se začal těšit na chovatelské radosti i starosti, které mě se štěňaty čekají.

První štěňátka se narodila v roce 1993, byla dvě. Nella byla skvělá máma a hrdým otcem byl pes, mého dnes již zesnulého kamaráda Vaška Poroda, Gary Mara. Štěňátka se dostala k dobrým majitelům a moje chovatelské sebevědomí vzrostlo.

Přišel další chovatelský rok a Nella jela za ženichem. Tentokrát jsem zamířil směrem na sever, k Táboru. Krycí pes Asim Dartei se měl k činu a na jaře 1994 se Nelle narodilo 7 štěňátek. Pejsek a šest fenek. Psí holka jménem Bára z Akátové aleje se stala druhým členem mé chovatelské stanice a prvním z mého chovu. Jak šel čas Bára rostla, opět jsem absolvoval výstavy a po její bonitaci jsem měl dvě chovné feny.

V roce 1997 měla Bára svá druhá štěňata a to s Loubardem du Bois de la Faye, psem dovezeným z Francie. Z tohoto spojení pochází třetí zástupce mojí chovatelské stanice, kterou je Fea z Akátové aleje. Opět se opakovala historie, Fea rostla a rostla, absolvovali jsme výstavy a její bonitaci.

V roce 2000 se i Fea dočkala mateřských radostí a starostí a přivedla na svět 6 štěňátek, tři pejsky a tři fenky. Taťkou byl Ursus v.d.Hagrose, zvaný Míša, pes dovezený ze Švýcarska. Vzhledem k tomu, že Nella v té době už byla v psím nebi a Bára už patřila mezi psí babičky, nechal jsem si z tohoto vrhu dvě fenky. Chara a Chita z Akátové aleje se tak staly dalšími členkami chovatelské stanice z Akátové aleje. A stejně jako jejich matka, babička i prababička, tak i ony jezdily po výstavách a po bonitacích a také se staly chovnými fenami. No a od roku 2001 mají odpovědnost za chov v naší stanici na svých bedrech právě Chara a Chita. Obě již okusily rub a líc mateřství a obě jsou skvělé mámy. Bára se na ně už taky dívá z psího nebe, kde si společně s Nellou jistě říkají, že to ty holky vedou docela dobře.

Dalším přírůstkem v naší chovatelské stanici je náš kominík Kodie z Akátové aleje, syn Chary a Crocuse z Černovírských luk. Domácky mu říkáme Nik. Zatím je to nevycválaný mlaďoch, který má snad svou éru teprve před sebou. No a 12.3.2005 i Kodie úspěšně absolvoval bonitaci a stal se krycím psem.

Meggie z Akátové aleje, fenka z vrhu M, se stala další členkou naší berňáčí rodiny. I přesto, že se Meggie nebude moci zapojit jako pokračovatelka v chovu, zůstává u nás jako velmi milý společník.

Nejnovějšími přírůstky pro naši chovatelskou činnost jsou fenky z našeho posledního vrhu O, Olivia a Orka z Akátové aleje. Je to duo black and white. Mají všechno teprve před sebou, tak se necháme překvapit. Chara s Chitou nás opustily. Orka nastoupila na jejich místo .Dnes je z ní chovná fena a my věříme, že bude dobrou pokračovatelkou našeho chovu. Olivia v chovu není.

V srpnu 2008 se naše smečka rozrostla o psí slečnu Chiquitu Radu, která je naše vlastně dvakrát. Je to totiž dcera našeho Nika a Gemy Radu. Linie chovu je tedy zachována. V březnu 2010 byla Chiquita uchovněna. Protože se Orce s rozmnožováním moc nevedlo, Chiquita ji přeskočila a přivedla na svět vrh P. No a z toho doma zůstali : Pedro a Pinky. Důvěrně jim říkáme Malušek a Pepča. Jsou to naši psí kouzelníci.