Jdi na obsah Jdi na menu
 

SKODAQUA - plovoucí Škodovka

Jedním ze zajímavých exponátů je SKODAQUA, unikátní přestavba vozu Škoda na funkční plavidlo. Základem přestavby byl automobil Škoda 120 GLX z roku 1983, který učeň Rodby Ungdomsskole přestavěl na člun pro závody netradičních plavidel, pořádané roku 1999 v Guldborgsundu. Sponzorem plavidla se stal autoservis Rodby.
Muzeum tento exponát získalo v létě roku 2000. Na podzim stejného roku otestovali plavidlo v přístavu Hellerup. Na testu spolupracoval největší dánský motoristický časopis BILmagasinet.
V roce 2002 byla Skodaqua spuštěna do vod jezera u zámku Krengerup, ale jezero se bohužel ukázalo jako příliš mělké. Později si Skodaqua zaplavala ještě na městském koupališti v Glamsjbergu.
Zřejmě se jedná o jediný exemplář plovoucího "automobilu" Škoda a proto dostal jméno Skodaqua (Škoda-aqua). Automobil byl přestavěn na plavidlo, nebyl tedy schopen pohybu po souši. Nestal se obojživelným, dal se používat pouze pro plavbu na dostatečně hluboké vodě. Vůz měl odstraněnu střechu, z interiéru bylo vymontováno vše zbytečné, karosérie byla důkladně utěsněna a vůz byl doplněn sudy, které jej nadnášely a umožňovaly plavbu. Pohon ve vodě obstarávaly lopatky, navařené na disky zadních kol (kolesový pohon ve stylu starých říčních parníků). Vůz měl ponechánu převodovku a mohl tak ve vodě i couvat.
Koncem sedmdesátých let dvacátého století existovala také plovoucí Škoda 100 se sklapěcím lodním šroubem, kterou postavil někdo z Prahy a údajně s ní doplul až do Drážďan.
Snímky vozu poskytl na žádost autora jeden ze zakladatelů muzea, pan Carsten Andersen, za což mu patří poděkování. Některé části textu byly po úpravě převzaty ze stránek dánského muzea Škoda, jeho webové stránky (www.skodamuseum.dk) jsou nejen v dánštině, ale také v angličtině a němčině, některé jsou dokonce česky.