Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatý dno je pryč.

3. 3. 2014

http://praha.idnes.cz/trampum-v-brdech-pokaceli-pametni-mistp-f00-/praha-zpravy.aspx?c=A140227_2039077_praha-zpravy_bur

Je to smutný, neskutečný, nepochopitelný a bohužel, příznačný dnešní době.

17.2.2014 těžařský stroje zlikvidovaly v Brdech jedno z nejposvátnějších trampskejch míst, camp Zlaté dno. Každej, kdo je za to nějak zodpovědnej, se bude vymlouvat. Že by stromy nevydržely nápor hypotetický vychřice a stejně spadly, že prostě byla vyznačená oblast a musela se zlikvidovat celá, že campy na Brdech jsou stejně ilegální a nepovolený vlastníkem, že se musel poslechnout příkaz....no jasně. Prostě - hlavně, že se dá na něco vymluvit, jakýmkoliv způsobem, hlavně nemyslet, nerozhodovat, nemít zodpovědnost a když už, tak se jí i za cenu nejidiotštějšího vyjádření zbavit.

O Zlatým dnu ví nejen trempové, ale i spousta lidí, který netrampujou - ale lesáci, odpovědný za brdský polesí, to prostě musejí vědět. I když je drtivá většina campů mimo značený turistický cesty, neznamená to, že o nich nikdo mimo trempy neví.

A tak prostě někdo vyznačí na mapě oblast, někdo jí jde obhlídnout, označit, přijde na tichý, odlehlý místo se třema stromama, obsypanejma plackama, camrátkama a jinejma ozdobama, fajn, tohle taky, pak přijedou borci s mašinama, ještě udělaj zápis do campovky a jedem, máme to nařízený, nebudeme volat, nebudeme se ptát, jsme skrytý za štítem příkazu, za štítem argumentu, pieta a sentiment jdou stranou, ty dřevěný kraviny, nějaký starý fotky a starej kříž jsou stejně směšný, tak pustim do sluchátek Kabáty víc hlasitě a ať už to mám vyrubaný, páč jdu s chlapama na pivo a ruma. Ty směšný čundráci v těch hadrech a maskáčích, dyť to je jak zastydlá puberta, válet se v lese, stejně jenom chlastaj a dělaj bordel, nejsou k ničemu.

K ničemu.

Tak se to dneska dělá. Myslet na druhý a za druhý? Proboha, proč?

Zlatý dno přežilo režimy. Přežilo hony na trempy. Přežilo vichřice, sněhy, trempové tam chodili roky. Skoro devadesát let. Byli mu jedno komunisti i okupanti, žilo z hluboký tradice a tajemství.

Ale nepřežilo dnešek. Protože ideály dnešek přežít nemohou. My to tak chceme. My ničíme Zlatá dna v nás samých.

p. V.