Jdi na obsah Jdi na menu

Oltář sv.Martina v kostele Rovná u Hořepníku

V této rubrice Vás seznámíme s průběžným děním a historií o našem kostelu zasvěcenému Sv. Martinovi v Rovné

 

Oltář  sv.Martina v kostele Rovná u Hořepníku

Dřevo šedozeleně mramorované, řezbářská výzdoba stříbrná a zlacená, obraz olejomalba na plátně. Malbu provedl ve 40. Letech 20. století  Raimund Ondráček. Menza zděná, omítnutá, bohatě profilovaná, končící vysokou římsou. Tabernákl tvoří konvexně-konkávně modelovaný. V předu je osazen dvěma pilastry postavenými na oso a zdobenými vrapovanou volutou s rokajem. Dvířka jsou nová. Římsa obloukovitě vytažená vzhůru. Konvexními vrapovanými křídly nabíhá na retábl. Retábl je vlasně bohatý rám obrazového jádra. Z menzy se zdvíhají dva rokajové vykrajované a volutovou římsou  ukončené podstavce, na kterých sedí dva andílci. Po celé výšce obrazu jsou dvě mohutná rokajová boltcová ucha, uprostřed d dvěma volutami. Nad nimi se zdvíhá nástavec tvarovaný rokaji, vyplněnými mřížkou a andílčími hlavičkami. Uprostřed rokajová kartuš. Nástavec končí dvěma volutovými úseky říms, na nichž je umístěna rokoková váza.

Popis oltáře provedl  Jaroslav Benda v restaurátorském záměru.

 

cerven-15-268.jpg

Oltář je z první poloviny 18.století autor neznámý, polychromované stříbrné a zlacené dřevo. Výška 516 cm, šířka 300 cm, hloubka 130 cm.

 V tuto chvíli je oltář ve vysoce havarijním stavu, kdy některé části samovolně odpadávají. Po dohodě mezi obcí Rovná, Římskokatolickou farností jako vlastníkem, památkovým ústavem Pelhřimov a krajem Vysočina dojde dne: 16.11.2015 k odvezení oltáře restaurátorem panem Bendou, který následně provede první kroky k zastavení destrukce oltáře a jeho zakonzervování.

 

Zpracovala: Petra Kuželová

Vložila: Veronika Vaněčková

 

© 2024 eStránky.cz | Tvorba webových stránek