Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kronika rok 2003

Leden 2003

Tak jsme se ve zdraví sešli a jsem ráda. Začal nový rok a s ním hodně plánů a ještě více práce. Plánujeme naši první schůzi, který den a kde to bude nejlepší. Nakonec jsme řešení našli. Konat se bude 25.1.2003 v budově lékárny.

25.1.2003 - První schůze, konaná v budově lékárny, s bohatým občerstvením

Sešli jsme se zde všichni členové klubu. Co pro nás bylo potěšující, bylo to, že přijal pozvání i pan starosta naší obce (nyní město) a delegace z Moravskoslezského kynologického svazu Brno, kteří nám předali pěkné sponzorské dary: 1 rukáv, 1 návlek, 1 leederstock.

Byli jsme šťastní a moc jsme děkovali, protože náš výdělek je zatím velmi malý. Dobře se nám s nimi debatovalo, nechali jsme se i poučit, jak dále pracovat. Pan starosta Krátký se mohl také vyjádřit. Ale jak sám řekl: „Nemám, co bych dodal. Konečně se něco děje, jsem rád, že jsou lidé, kteří mají zájem o výchovu psů a páníčků. Věřím, že vytrváte!“. Další body schůze byly plány akcí na jaro:

1. bod: Pochod kolem Hamerského potoka

2. bod: Ukázky práce se psy pro ZŠ

3. bod: Dětský den, soutěže a hry pro děti

4. bod: Voříškiáda

5. bod: Výkonnostní zkoušky

Když bylo probráno vše důležité, uvařili jsme si dobrou kávu, jedli a probírali všechno možné. Bylo nám velmi dobře.

Únor 2003

Pořád leží sníh a mrzne, už se všichni těšíme na jaro. To je ale ještě daleko, upřímně nás ta zima nebaví. Navíc začaly některé fenky hárat, tak nás bylo míň. Co bych o tomto měsíci mohla ještě napsat? To opravdu nevím ... Cvičíme poslušnost a snažíme se zahřát jak sebe, tak naše pejsky. A to je vše, co mne napadá.

Březen 2003

Konečně slezl sníh a sluníčko začalo hřát. My jsme ožili pracovní aktivivtou: Domluvili jsme si brigádu, abychom si to naše cvičiště zvelebili. Přinesli jsme hrábě a další nářadí a hlavně chuť do práce. Začali jsme pracovat, někteří hrabali, jiní pálili bordel, který se spálit dal. Michaela přivezla sazenice stromků, které jsme hned zasadili a zalili. Když jsme konečně zkončili s prací, sedli jsme si kolem ohně, opekli buřty a dali si dobrou lahvinku. Mohli bychom takové posezení zopakovat. Konec března bylo další překvapení - Marek Čech vyrobil kladinu pro naše miláčky. Takže už máme dvě překážky. Sehnali jsme také tašky na střechu naší boudy - je pořád co dělat.

S veselou do dalších dní!

Duben 2003

Tento měsíc byl pro náš klub velmi úspěšný. I když začal dost studeně, sníh i mráz nás opět přivítali. To ale nezměnilo nic na tom, co se podařilo některým našim členům.

Úspěch Ley a Aidy

5.4.2003 naše výcvikářka Lea Čechová skládala s fenou Aidou canisterapeutické zkoušky v Praze v areálu psychiatrické léčebny, kde měli psi přímý kontakt s klienty. Naše výcvikářka byla hodnocena jako nejlepší psovod a se svým pejskem zkončily na 3. místě. Zatím má dohodu s dětským ústavem na Bobelovce v Jindřichově Hradci. Pomoc nabízí každému, kdo potřebuje!

19.4.2003 - Výlet kolem Hamerského potoka

Je sobota ráno a prší. My však balíme a připravujeme se na náš společný výlet. Nepříjemné počasí však nemůže zaskočit naši partu pejskařů. V 10:00 jsme vyrazili - dobrá nálada nám nechyběla. Tak i počasí se umoudřilo a sluníčko ukázalo svou tvář. Potok hučel a bublal, ptáci zpívali své jarní písničky, les okolo šuměl. Byl to nakonec krásný jarní den. Děti pobíhaly, hrály si s pejsky a my dospělí věřili, že je unavíme. Přes Houšťata a Malý Jeníkov jsme došli do Meziříčka, kde nás čekalo občerstvení. Párky, káva, limonády a kdo chtěl i pivo - záleželo, na co měl kdo chuť. Z Meziříčka jsme vyrazili zpátky na Malý Jeníkov. Přez les na Leštinu a zpátky na Strmilov. Unaveni, ale šťastni jsme dorazili domů, v sobě hodně dojmů a krásných vzpomínek v nás zůstalo. Všichni si moc přejeme, abychom to znovu zopakovali. Při dalším výletu věřím, že nás půjde víc. Ale i tak nás bylo 14 nadšenců. Příští výlet šťastnou cestu!

23.4.2003 - Ukázka pro ZŠ Strmilov

23.4.2003 jsme uspořádali ukázky, co už jsme se naučili, pro děti ze základní školy, i mateřská se na nás přišla podívat. Těšili jsme se na ně, ale měli jsme velký strach. Pro některé členy to bylo poprvé. Zdenička Mlejnková svou profesionální schopností a zkušeností vše zvládla na jedničku. Musím ale také pochválit psovody a pejsky, kteří to zvládli s bravurou. Tato akce přinesla hodně pozitivního. Přihlásili se další členové, což nám udělalo velkou radost. Jsem ráda, že žáci naší školy byli bezvadní, ptali se na otázky které se týkají pouze pejsků a jejich výchovy. Byla to povedená a uspokojivá akce, doufáme že jich bude více.

Velké vítězství

26.4.2003 se naší hlavní výcvikářka Maruška Francová zůčastnila se svou fenou erdelteriéra Aurélií od Jakuba mezinárodní výstavy psů v Českých Budějovicích. Vyhrála vše, co se dalo a tak se náš klub může honosit tím, že má ve svém středu najkrásnější fenku erdelteriéra. Nositelka titulů CAC a res. CACIB, což je jako při volbě krásky světa Miss World. Jsme na ni právem pyšní a máme ji ve velké úctě. Moc blahopřejeme!

Obrazek

Květen 2003

Květen přinesl konečně teplé a sluncem prozářené dny, stromy nám rozkvetly a provoněly celý kraj. I naši pejsci vnímají to co my. Běhají a skákají a radují se ze života. Náš klub cvičí dál své svěřence. Přibyla nová překážka, další zátěž pro naše miláčky. Je třeba hodně práce, v červnu pořádáme Voříškiádu a čeká nás moc a moc práce. Udělat přihlášky, diplomy a další důležité věci. To by člověk nevěřil, co to dá práce, všechno oběhat a vyřídit. Každý dělá něco, takže nemůžu nikoho povýšit nad druhého, nebylo by to spravedlivé. Tímto děkuji všem za pomoc a snahu. Přeji, ať nám vše vyjde.

Ještě jednou pochvala a poděkování Míše Dvořákové za ušití obleků pro všechny členy. Určitě se s tím dost namordovala. Sehnali jsme trička, na které se nechal nastříkat nápis našeho klubu. Ke konci měsíce uhodila tropická vedra, tak jsme se místo pocení na cvičáku vydali k rybníku Adamák, kde jsme se i s pejsky vykoupali, tak se všem ulevilo. Byl to příjemně trávený den. Měsíc se krátí a máme čím dál tím více práce s naší akcí. Tak tedy končím a v červnu AHOJ!

Červen 2003

Parné dny pokračují, což nám ztěžuje práci s našimi pejsky. Tak se věnujeme přípravě na naší první akci. Nervozita je čím dál větší. Každý má své úkoly. Přišly hotové poháry, babi s Leou přivezly sponzorské dary a medaile. Prostě práce na plný úvazek. Můžu od srdce říct, že nervy má každý na pochodu, máme opravdu strach. A vytížená sobota se kvapem blíží. Ale nikdy není tak zle, aby bylo nejhůř. Až bude vše za námi, tak budeme pokračovat ve výcviku. Ještě musím připsat, že naše členka Maruška Bělíková jede na zasedání kynologických klubů do Brna. Konečně jsme natřeli naši boudu a bránu. Vypadá to konečně hezky. Taky máme na zimu kamna, abychom nemrzli. Posekali nám trávu, která se usušila a uklidila. Přípravy jsou na nejvyšším stupni. Co nám ještě chybí? Snad už nic - jen trochu toho štěstí.

14.6.2003 - Strmilovský voříšek o pohár starosty obce

Je ráno 7:00 a začínáme se scházet na cvičáku, abychom vše připravili. Je třeba rozložit stoly, lavice, slunečníky a hlavně vystavit ceny. I při tom zmatku nám bušilo srdce na poplach, žaludek až v krku, hrdlo se svíralo. Šlo o to, jestli vyhrajeme nebo ne. Nešlo o vítezství v kruhu, ale o vítězství sami nad sebou, že to prostě zvládneme. Už je vše připraveno, hodinky ukazují 9:00 a začínají se sjíždět první účastníci. Snažíme se, aby měli vše co potřebují. Tak Maruš Franců sehnala paní s občerstvením, za které jí velmi děkujeme. Začátek se neúprosně blížil. V 9:45 přijel pan starosta Krátký, který slavnostně zahájil výstavu voříšků. Byli mu představeni všichni vystavující a jejich psí miláčkové. Pan starosta jim popřál hodně štěstí a úspěchů. Musel se vrátit na Obecní úřad, jelikož bylo referendum o vstupu do EU. Slíbil, že na zakončení určitě přijde. Soutěž se rozjela na plné obrátky - každý chtěl být ten nejlepší. Vyhrát ale může pouze jeden. Naštěstí se sešli lidé, kteří mají rádi zábavu a veselo. Každý účastník dostal malý balíček, který udělal všem radost. I diváci nás velmi potěšili, neboť na dobrovolném vstupném jsme vydělali 800,- Kč. Mrzí nás, že přišlo tak málo místních. My to ale nezměníme, to musí lidé sami. Zpátky k tomu veselému. Ceny jsme rozdali za přítomnosti našeho pana starosty, byli vyhlášeni vítězové. Obrovský potlesk nás hřál u srdce, nervozita z nás spadla. Když se soutěžící a diváci rozešli, tak jsme si sedli k jednomu stolu a probrali vše. Těší nás, že se vše povedlo na jedničku a pan starosta doufá, že v této akci budeme pokračovat, symbolickým klíčem otevřel novou Strmilovskou tradici.

Za rok nashledanou!

Naši sponzoři: Zoo centrum - Zelenek Novák, HD Výkup Strmilov, Pražírna kávy p. Kubák Strmilov, Zahradnictví Střížovice p. Marek, KOVOPOR Strmilov p. Poruba, Trapa Dog Velký Ratmírov, Mapes Cirkvice, Medipharm Hustopeče u Brna, Nakladatelství Minerva Praha10, Pedigree a Whiskas klub.

Červenec 2003

Začaly prázdniny a méně, či více starostí. Neprší a sužují nás tropická vedra. Musíme ale pracovat se svými pejsky dál, termín zkoušek se nezadržitelně blíží. Nejen počasí, ale i náš figurant nám přidělali starosti, protože dojíždí do zaměstnání až do Plzě, tak jsme na čtvrteční cvičení povolali Jana Vaňka, který je ochoten nám v přípravě pomoci. Také se k nám přidali noví členové. Paní Breichová a přes léto i paní Jankulovská a paní Kalinová. Nejroztomilejším přírůstkem je Ben - malý jorkšírský teriér. Dva noví zájemci nám věnovali i peněžní dary v hodnotě 750,- Kč.

Nejen radosti, ale i smutek přinesl tento měsíc. 15.7.2003 v 19.30 zemřela nejstarší psí členka Eiwi, které bylo 12 let. Tak bych se s ní chtěla rozloučit malou modlitbičkou:

Pane můj, stál jsem věrně po tvém boku, v radosti i smutku, v nemoci i ve zdraví. Oddaně jsem ti sloužil, rozdával radost. Má věrnost byla tou nejsilnější. Pane můj, teď prosím tebe jako přítele - nedovol, abych trpěl bolestí, ukrať mé utrpení. Nech mou psí duši v klidu odejít. Loučím se s tebou a s láskou na mne vzpomínej. Amen.

Nic dalšího tento měsíc nepřinesl. Jen obyčejné všední věci. V srpnu na shledanou.

Srpen 2003

Druhý měsíc prázdnin, sucho a vedro sužují nejenom nás, ale celé okolí. Sluníčko pálí a pálí. Teplo máme rádi, ale všeho moc škodí. Zahynuly i naše vysázené stromky. Jelikož se musíme připravit ke zkouškám, tak pracujeme naplno. Únava je vidět úplně na všech. Snažíme se cvičit tak, aby se pejsci nepřehřáli. V polovině srpna přijela posila, která nám moc pomohla při nácviku revírování a obrany. Pán a paní Vašek a Lenka Čepovi ze Z.O. Heřmanův Městec. Majitelé pejska NO Kent. Jejich profesionální práce byla znát. Poučili jsme se všichni, za což jim děkujeme.

I práce se štěňátky přináší první dobré pokroky, je to práce jako s malými dětmi. Dny ale nezadržitelně ubíhají a tak se snažíme dopilovat, co se dá. Strach se v nás stupňuje a nervozita stoupá. Víte, ale co se říká: „ Z čeho je nejvtší strach, tak to většinou dobře dopadne“. Další události měsíce srpna je, že nám přibyl nový člen. Rádi jsme ho mezi sebou přivítali. Je to pan MUDr. Miroslav Punčochář, se svým pejskem Giordano, rhodéský ridgeback. Pro nás je to pocta a velmi nás to těší. Blíží se konec měsíce a teploty přeci jenom trochu klesají, takže se začíná lépe pracovat. Stojí už i kadibudka. Hotové jsou i zástěny. Musíme ale budovat dál. Tak v září hodně štěstí!

Září 2003

Tento měsíc začal celkem příjemně, ale nervozita byla čím dál větší. Blížily se naše první zkoušky, takže se každý snažil na poslední chvíli docvičit, co se dá. Počasí nám zatím přeje a dá se dobře pracovat. Den zkoušek se nezadržitelně blíží a nervozita stoupla na nejvyšší stupeň.

13.9.2003 - Naše první zkoušky

Ráno bylo deštivé a báli jsme se, že nám proprší celý den. Ale smilovalo se nad námi sluníčko a pomalu začalo vykukovat skrz mráčky a pršet přestalo. Začalo se zkoušet. První byly stopy, kterých se účastnili pouze dva pejsci: Aura a Vanesa - obě zkoušku splnily. Pak šly na řadu zkoušky poslušnosti a ovladatelnosti, což zvládli všichni přihlášení. Nezvládla to pouze Lenka Vaňková s fenou Vanesou a Naďa Nováková s pejskem Danem. Obrana byla dobrá. Musíme poděkovat i panu Bohuslavu Vaňkovi, který připravil občerstvení a uvařil výborný guláš - který chutnal všem. Tímto blahopřejeme pejskům, kteří zkoušku udělali a popřejeme štěstí těm, kteří to budou zkoušet na jaře znovu.

Co nám to přineslo? Jen to dobré. Všichni jsme si uvědomili, kde děláme chyby a co všechno se ještě musíme naučit. Poradili nám i jak se svými pejsky pracovat. Myslím si, že to přineslo i dobré zkušenosti. Co víc napsat? To opravdu nevím. Jenom to, že nás čeká spousta práce a další akce. Za měsíc AHOJ.

Říjen 2003

Přišel podzim, deštivé dny, i když se občas mezi mraky objevilo sluníčko. Našim pejskům to však radost z pohybu nesebralo. Říjen je měsíc pro nás vyjímečný: Před rokem jsme náš klub založili. Bylo to přesně 18.10.2002, kdy jsme prvně stáli na našem cvičišti a mohli jsme si říkat kynologický klub. K tomuto výročí jsme připravili oslavu na našem cvičišti, která byla určená široké veřejnosti. Byly nakoupeny odměny, občerstvení, připraveny jsou soutěže a klání pro malé i velké.

18.10.2003 - Oslava k 1. výročí založení našeho klubu

Je sobota 14:00 a začala oslava k 1. roku našeho založení. Občerstvení a odměny byly připraveny. Začínají se scházet první lidé a děti. Na začátku jsme ukázali, co jsme se s našimi pejsky za rok naučili. Sklidili jsme potlesk, což nás velice hřálo u srdce. Začaly soutěže, děti běhaly, skákaly a celým prostorem cvičiště se rozléhal dětský smích. Není nic krásnějšího, než slyšet děti se smát! To zahřeje u srdíčka a potěší duši. Rozdávaly se odměny i hlavní ceny, kterými jsme malé sportovce velice potěšili. Tato akce byla moc hezká i počasí se nad námi slitovalo a sluníčko ukázalo svou teplou tvář. Velmi nás ale mrzí, že přišlo tak málo lidí. Hlavně strmilovských obyvatel. Věříme, že příště to bude lepší. Ale jsme optimisté a od další práce nás to nemůže odradit. Co víc o tom napsat? Jen to, že příště to bude lepší a úspěšnější nejen pro nás, ale i pro širokou veřejnost.

Rekapitulace: cvičební hodiny se přesunuly na sobotní odpoledne, jelikož se nám dny zkracují a noci prodlužují, i počasí nám přestává přát. Přišla i zpráva o účasti Marie Francové, která se účastnila závodů s fenkou Aurou, že se umístily na 11. místě - i to je krásné, za tak hojné účasti. Mohlo by to být lepší, ale i tak blahopřejeme. Tím končím a v listopadu nashledanou.

Listopad 2003

Vítr začal foukat mezi holými větvemi a mlhy překrývají údolí. Sluníčko se nám ukazuje čím dál tím méně a dešťové kapky smáčejí poslední zelené lístky trávy. Blíží se konec roku a na nás čeká rekapitulace, co vše jsme za tento rok dokázali a co jsme pokazili. Domluvili jsme si schůzi, která se konala 15.11.2003 v budově lékárny paní Mgr. Marušky Bělíkové, které touto cestou chci poděkovat.

1. bod: Slovo dostala naše pokladní a hospodářka paní Vaňková, která nás seznámila se stavem naší pokladny, kolik financí se vydalo a kolik se vydělalo.

2. bod: Slovo dostala naše předsedkyně Ing. Zdena Mlejnková, která nás seznámila s úspěchy a neúspěchy, co je potřeba zdokonalit a co dodělat.

3. bod: Nastavily jsme si plán na rok 2004:

a) Brigáda a úklid prostoru cvičiště

b) 28.3.2004 pěší výlet s pejsky

c) 15.5.2004 Voříškiáda

d) 12.6.- 19.6.2004 zkoušky

e) Den dětí, který spojíme s místními hasiči

Toto jsme jednohlasně odsouhlasili- nikdo nebyl proti.

Pak byla volná diskuze a zábava. Všichni se dobře bavili a bylo nám příjemně. Maruš Francová nás rozesmála svými vtipy, těžko jsme se rozcházeli. Ještě jedna událost přinesla radost do našich řad: Blahopřejeme Lee Čechové, která úspěšně složila zkoušku rekvalifikačního kurzu na Vysoké škole zemědělské v Praze. Co víc za tento měsíc napsat: To mne opravdu nenapadá, takže nashledanou!

Prosinec 2003

Nastal čas Adventu a očekávání, příroda se zahalila do sněhové přikrývky a mrazy ukázaly svou tvář. Líčka nám červenají a pejsky studí tlapky. Máme čím dál tím méně času, ale i přes to jsme se v sobotu všichni sešli: Zacvičili jsme si s pejsky, popovídali si. Také jsme si ozdobili stromeček, aby duch Vánoc navštívil i náš cvičák. Je to příjemné zpestření. Další krásná věc přišla 18.12.2003, kdy se psí člence Andě narodilo 9 štěňátek, 5 černých a 4 harlekýni. Zůstaly pouze 4 - 2 černí a 2 harlekýni. Ale i ti se stali našimi malými Ježíšky. Ve vánoční době je zrození tím nejkrásnějším dárkem na světě. Naposledy se sejdeme 27.12.2003, kdy se rozloučíme se starým rokem. Touto cestou chci všem popřát hodně štěstí, zdraví a spokojenosti v novém roce. Pro nás pro všechny si přeji, aby se nám podařilo vše, co si přejeme a abychom dokázali co chceme.

Nashledanou v příštím roce. Vaše kronikářka.