BioZatímco ještě před pár lety biokosmetiku používaly jen opravdu zaryté ekoložky, dnes má nějaký ,kousek‘ možná každá z nás. Stále častěji ji totiž nabízejí nejen malé firmy, ale i luxusní kosmetické značky. Dá se přitom čekat, že v příštích letech bude tento trend ještě sílit (nejen proto, že poptávka po všem s nálepkou bio stoupá stále víc). V čem je ovšem biokosmetika tak výjimečná? Hlavně v tom, že neobsahuje konzervační látky ani jiné chemické přísady (včetně vonných a barvicích přísad), proto je zcela ohleduplná k lidskému tělu, ale i přírodě. Její složky se navíc netestují na zvířatech a nemají živočišný původ. Setkat se můžete i s názvem přírodní kosmetika, ta se ovšem od bio liší: měla by obsahovat pouze nebo převážně přírodní ingredience, které pocházejí z rostlin nebo minerálů, nemá ale certifikát bio. To znamená, že jsou pravděpodobně součástí jejího složení také některé v biokosmetice zakázané přísady.

Kromě výhod, které biokosmetika slibuje vaší pleti, je však třeba i tady dbát určité opatrnosti. I když bývá velmi účinná, výsledky jejího používání se zpravidla projeví až po delší době (ale zato vydrží déle). Protože neobsahuje konzervanty, mívá kratší trvanlivost. Pleť navyklá na běžné produkty navíc někdy citlivě zareaguje na vysoké množství přírodních látek. Proto je dobré si nejprve vyzkoušet vzorek.

bio na vlastní kůži

Když jde o péči o pleť nebo třeba líčení, pro většinu z nás je hlavní jediné: vypadat dobře. Proto jsem se rozhodla účinky biokosmetiky vyzkoušet a nahradila veškeré používané kosmetické přípravky jejich bio alternativou. Změna čekala mé vlasy i pleť, rozhodla jsem se ale i pro bio zubní pastu nebo dekorativní kosmetiku (tady jsem se bála asi nejvíc).

Protože mám dlouhé, husté, ale suché, zesvětlené vlasy, potřebovala jsem intenzivně regenerační přípravky. Výživný šampon s mangovým máslem určený na suché a poškozené vlasy od Klorane byl trefou do černého. Kromě toho, že krásně voní, zanechal po vymytí vlasy hladké a nezacuchané (pro mě hlavní ukazatel správné volby). Na hloubkovou regeneraci mého typu vlasů mi byla doporučena vlasová maska H’suan Wen Hua od firmy Lush, která mě opravdu nadchla. Vlasy nádherně zjemnila a ozdravila, ale také překrásně provoněla vůní avokáda a banánů.

Stejně tak jsem si opravdu užila péči o pleť. Hydratační krém a čisticí mléko pro citlivou pleť z řady Simplement Bio značky LBF byly skutečným balzámem pro mou suchou pokožku. I když jsem si myslela, že nucená zkouška biokosmetiky pro mě bude představovat několik útrpných týdnů, začala jsem zásadně přehodnocovat svůj původní postoj. Tím spíš, že jsem objevila nedocenitelného pomocníka proti únavě, květovou biovodu s výtažky z růže od Sanoflore. Přestříkat s ní tvář bylo jako dopřát obličeji povzbuzující jemně voňavou sprchu.

Vyzkoušet zubní pastu se slano-citronovou příchutí od značky WalaVita se mi ale nechtělo – co na tom, že se hodí i pro homeopaticky léčené pacienty… Představa slané chuti v ústech mi způsobovala nepříjemné asociace. Nakonec jsem ale sebrala odvahu a začala jí zuby pucovat. První momenty zcela naplnily moje obavy. Řekla jsem si však, že to přece zbaběle nevzdám, a pokračovala dál. Nakonec jsem si na ni nejen zvykla, ale navíc jsem si všimla, že opravdu krásně čistí zuby do vysokého lesku.

S jistou nedůvěrou jsem přistoupila i k líčení s bio kosmetickými pomocníky. Dekorativní kosmetika Dr. Hauschka se však ukázala skvělou. Jediný rozdíl jsem zaznamenala u řasenky Volume Mascara. Zde se přeci jen projevilo sice šetrné, avšak ne tak stabilní složení. Kvůli nevyspání totiž musím několikrát denně oči promývat očními kapkami, a zatímco u ostatních, ne voděodolných řasenek jsem nezaznamenala problém, tato reagovala na vlhkost velmi citlivě (manžel se mě po vykapání očí skoro lekl).

Ošetření těla pak už byla procházka rajskou zahradou. Na sprchování jsem využívala sprchový gel s vůní divoká růže od značky Lavera, který příjemně zvláčnil a krásně provoněl mou pokožku. Doslova jsem se zamilovala do tělového peelingu se solí z Mrtvého moře s vůní Blossom od NevO Dead Sea Spa. Tělo bylo po jeho použití jak ze sametu a mnohem lépe se do pokožky vstřebávaly další krémy. Na zpevnění  bříška jsem vyzkoušela zpevňující a formující gel Joli Ventre Amande od L’Occitane. Kromě toho, že se krásně roztíral a nevytvářel lepkavý film, pokožku příjemně prokrvil díky výtažkům z máty peprné. Na zpevnění prsou a dekoltu se mi skvěle osvědčil krém Biosculpt Buste od Institut Esthederm. Díky své hutnější konzistenci se krásně roztíral a opravdu okamžitě zjemnil a vyhladil pokožku této zatěžované části těla. Svou kůži, která je velmi suchá, jsem pak opečovávala tělovým krémrm Magic Touch od Rituals, jehož vůně třešně a rýžového mléka mě nadchla.

Musím tedy říci, že mé blízké setkání s biokosmetikou mě celkově velmi příjemně překvapilo, a to do té míry, že u mnoha produktů hodlám zůstat i nadále (možná jen ta zubní pasta to asi přece jen nebude, ačkoli čistí dokonale…).