Zásadní okamžiky, díl 2.

Přehlídky, které všem vyrazily dech, nečekané inspirace… Co zrovna hýbe světem módy? Představujeme vám deset momentů, které by vám neměly uniknout.

BALENCIAGA
V ZÁŘI ŠPERKŮ
„Chtěl jsem vytvořit něco hodně strohého, ovšem s nádechem dramatičnosti. Trochu to připomíná film Chanelnoir, ale přál jsem si zachovat povahu značky, všechny ty sci-fi věci z plastu či latexu z poslední doby,“ popisuje Nicolas Ghesquière svou poslední kolekci. Výsledek? Koktejlky na tělo, elegantní sukně z lesklého latexu i ručně malované kabátky z kaučuku, tentokrát ale kombinované s opulentními diamantovými šperky. Dokonalý mix elegance s vizionářstvím, které od značky Balenciaga všichni čekáme!

VIVIENNE WESTWOOD
POLITICKÉ ANGAŽMÁ
Královna punku neměla nikdy v úmyslu být klidnou, usedlou paní. A ani tentokrát nezůstala své provokatérské pověsti nic dlužna. Zatímco při přehlídce jarní kolekce narážela na připravovaný britský protiteroristický zákon, svou podzimní řadou Red Label zase vyjádřila svůj nesouhlas se zacházením s vězni drženými v zátoce Guantánamo. Móda může být i politika.

CHANEL
NEJLEPŠÍ SCÉNA
Fanoušci módního domu Chanel jsou vždy nedočkaví, s čím Karl Lagerfeld přijde. S každou další sezonou jsou jeho módní přehlídky vypracovanější, důmyslnější a větší. Tentokrát Lagerfeld v centru Palais Royal představil kolotoč znázorňující ikonické doplňky této značky v nadživotní velikosti, a to včetně kamélie, legendární kabelky Chanel 2.55 či perel. Zatímco modelky předváděly Lagerfeldův pohled na současné trendy, před očima diváků se současně otáčela i historie Chanelu. Vítejte na prodloužené jízdě…

RODARTE
ZABIJÁCKÉ BOTY
Sestry Kate a Laura Mulleavy, které založily značku Rodarte, se tentokrát spojily s guru luxusních Westwoodstřevíčků Christianem Louboutinem a společně vytvořili boty, které nelze popsat jinak než jako triumfální zbraň, která odrovná každého protivníka. Botky sice nejsou dvakrát praktické, ale o to větší mají kouzlo. Při jejich nošení doporučujeme zvýšenou opatrnost.

D & G
NEČEKANÁ INSPIRACE
Móda značky D & G byla odjakživa určena pro královny večírků a společenských událostí. Letos se ale Stefano Gabbana a Domenico Dolce vydávají na anglický venkov. V kolekci ovlivněné sedmdesátými lety nechybějí šály s uzlíky, šněrovací střevíčky (jež spolu se sametovými trepkami vystřídaly tradiční vysokánské podpatky), a především tvíd. Zdá se, že inspirace návrhářské dvojky se přesunula od Kylie k Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě.