450g másla
2 1/2 hrnku krystalového cukru
4 extra velkých vajec, nebo 5 středních pokojové teploty
asi 6 lžic jemně nastouhané citronové kůry (asi 6-8citronů)
3 hrnky polohrubé mouky
1/2 lžíčky kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mořské soli (běžná je podstatně slanější)
3/4 hrnku čerstvě vymačkaného citronu
3/4 hrnku kyselého mléka pokojové teplotu
vanilkový cukr
Na polevu
2 hrnky mletého cukru
3 1/2 lžic citronové šťávy
Předehřát troubu na 180°C. Vymazat 2 formy na chlebíček s rovným dnem (asi 21cmx11cmx6cm)
Pomocí elektrického mixeru utřít máslo se dvěma hrny krystalového cukru do světla a lehka. S mixerem na střední rychlosti přidávat vejce jedno po druhém.
Do mísy přesít mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. V jiné misce smíchat kyselé mléko s 1/4 hrnkem citronové šťávy a vanilkou. Střídavě přidávat mouku a tekutinu do másla s cukrem, až vznikne hladká směs. Tu rozdělit do dvou přichystaných forem a uhladit povrch. Péct po 45min. až zapíchnutá špejle je po vyjmutí čistá.
V malém kastrolku na nízkém ohni uvařit 1/2 hrnku krystalového cukru a 1/2 hrnku citronové šťávy, až se cukr rozpustí. Když jsou buchty upečené, tak je vyklopit na mřížku postavenou nad plechem s okrajem a buchty polít citronovým sirupem. Nechat je úplně vychladnout.
Připravit polevu. Našlehat cukr se šťávou do hladka a leskla. Polevou polít buchty a nechat polevu stéct po jejích stranách. Až poleva zaschne, tak buchtu nakrájet na tlusté plátky.