Jdi na obsah Jdi na menu
 


 V loňském roce jsem si pořídil pár alexandrů malých - mutace lacewing. Samec-modrý, byl dvouletý, samice-olivová, tříletá. V průběhu prosince a ledna již byla znatelná aktivita páru. Po kontrole budky jsem zjistil, že máme 5 vajec, z toho 4 plné. Vylíhla se 4 mláďata, avšak po třech dnech jsem jedno našel mrtvé s ukousnutým zobákem. Ostatní už mi dělali pouze radost. Nyní mám dvě mláďata modrá pastelová a jedno šedé -  lacewing.

14.2.2007

Tak jsme opět o rok dále. Pár alexandrů malých opět zasedl a asi před 14ti dny se opět začali líhnout mláďata. Snůška byla 6 vajec, z toho 5 plných. Vylíhli se 4 mláďata. V jednom vejci pokus o vylíhnutí nevyšel. Po částečném narušení skořápky zůstalo mládě uvnitř.  Dnes jsem 3 mladé okroužkoval a musím přiznat, že jsem u dvou málem zaváhal. Bylo to opravdu za pět minut dvanáct.

27.2.2007

Dnes jen krátce. Mláďata úspěšně rostou a jsou všechna okroužkována. Neustále mě udivuje spotřeba krmení. Dvě jablka a velká mrkev na den je běžná spotřeba mimo suchého krmení. Míchanici pár bral jen několik málo dní po vylíhnutí. Před vylíhnutím, ani  asi cca po 14 dnech už o ni nejeví zájem, takže jsem ji přestal dávat. Jak jsem ji dal do misky , tak jsem ji zase večer vyhodil.  Stejně tak v půběhu roku nejeví zájem o nic jiného než o mrkev a jablka. V průběhu krmení mladých berou veškeré ovoce, jež je k dispozici i okurky, papriku a jiné.  Ale po zkušenosti z loňska očekávám, že je to opět jen přechodné.  Pro dnešek vše, pokračování zas až bude chvíli klidu.

 

Náhledy fotografií ze složky Chov 2006

Komentáře

Přehled komentářů

Odpověď

igal,12. 11. 2006 21:55

Odpověď prosím hledejte v nové rubrice "komentáře". děkuji

Prosím o radu

Standa,11. 11. 2006 9:27

Koupil jsem si čtyř měsíční mládě Alexandra malého,mám ho pouštět z klece ven?Jde mi o to zda se tam vrátí sám.Mám ho dva dny.

Odpověď

igal,25. 8. 2006 22:20

Omlouvám se,ale nejsem každý den u počítače, takže mi to někdy déle trvá. Ale k dotazu. S mluvením u alexandrů nemám zkušenosti. Znám al. malého, který pár slov umí, ale nevím, jak dlouho mu to trvalo.Já chovám veškeré ptactvo jen ve voliérách a nevěnuji se ochočení. V dotazu nepíšete, jak byl alexandr starý, když jste si ho pořídila. Čím je starší, tím hůře se ochočuje. Ideální je odebrat mladého ptáka ihned po výletu z budky, jakmile začne sám žrát. Já osobně nejsem zastáncem umělého dokrmování. Kouše pravděpodobně proto, že se necítí jistý a bojí se.Myslím si, že musíte být trpělivá. Pokud budete mít nějaké další dotazy, adresujte je prosím na e-mail uvedený v rubrice kontakty.

odpoví mi někdo?

nika,25. 8. 2006 20:13

prosím odpoví mi někdo???

prosím o radu

nika,20. 8. 2006 13:34

Dobrý den,chtěla bych se zeptat za jak dlouho se naučí alexandr malý mluvit,mám jednoho,a jsou mu 4-5.měsíců,a nevíte proč mě kouše?a jak ho nejlépe ochočit?už mi žere z ruky.děkuji Nika

Odpověď

igal,6. 8. 2006 17:40

Nedoporučuji chovat více párů al. malých v jedné voliéře.V průběhu roku se mezi sebou snesou, ale ve chvíli kdy bude snaha některého páru zahnízdit, začnou na sebe být agresivní.To by mohlo mít katastrofální důsledky.

prosím o radu

karel marek,5. 8. 2006 16:19

chtěl jsem se zeptat,jestli mohu chovat více párů alexandrů malých pohromadě cca.2páry.děkuji