Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výhody přenosových cest s optickými vlákny

 

  • Značná šířka přenosového pásma – optická přenosová frekvence se pohybuje v rozsahu od 1013 až 1016 Hz, šířka pásma pak dosahuje řádově THz, což mnohonásobně převyšuje možnost metalických kabelů ( u kopiálu okolo 500 Mhz).
  • Malé rozměry a váha – průměr vlákna nepřesahuje průměr lidského vlasu.
  • Elektrická izolace – optická vlákna jsou vyráběna ze skla nebo plastických polymerů, což jsou izolační materiály. Optické kabely jsou také zhotoveny z izolačních materiál. Tím se zamezuje možnost vzniku zemních smyčkových proudů, které bývají problémem u metalických kabelů. Optická vlákna můžeme instalovat i do oblastí s výbušným plynem, protože při rozpojování a manipulaci nevznikají žádné jiskry, zkraty a elektrické oblouky.
  • Imunita vůči interferenci a přeslechům -  optický signál procházející světlovodem není ovlivňován přítomností elektromagnetického rušení  - je tedy odolný proti interferenci. Energie se optickým vláknem šíří pouze jádrem a nevychází za normálních okolností vůbec mimo plášť. Tím se výrazně zamezí vzniku přeslechů mezi jednotlivými vlákny optického kabelu.
  • Bezpečnost přenosu – světlo procházející kabelem není vyzařováno z pláště ven, což v konečném důsledku znamená, že není jednoduše možné odposlouchávat přenos signálu v optickém vlákně tak, jako metalických symetrických vedení.Avšak i u optického kabelu se dá část optické energie vyvázat ven vhodně tvořeným ohybem. Potom je ovšem výkon dopadající na optický detektor na konci trasy snížen právě o tento zlomek vyvázaného světla.
  • Nízké ztráty při přenosu světelné energie - optická vlákna se dnes vyrábějí s útlumem okolo 0,2 dB/km na vlnové délce světla 1550 nm. Nízký útlum ¨také u minuje navrhnout přenosové systémy s dlouhými úseky bez zesilování signálu, což s sebou přináší sníženou cenu i složitost a zvýšenou spolehlivost.
  • Relativně malé náklady na výrobu – sklo se získává z písečnatých křemenných materiálů, které nejsou drahé na rozdíl od mědi  určené k výrobě žil metalických kabelů.