Jdi na obsah Jdi na menu
 

7. 1. 2024

Café, café, café… Paris

Paříž | Káva v Paříži | FotoSchinko

Káva je v Paříži všudypřítomná a mnohdy ani zapřísáhlý odpůrce této voňavé pochoutky neodolá a do kavárny na chvíli usedne. Objednání kávy ale není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Většina středoevropanů se po objednání svého prvního „café“ diví, že je malé, silné a bez „mlíčka“. Základní „café“ tak opravdu vypadá. Je to velmi silné espreso, které se nepije na jedno loknutí, ale usrkává se a servíruje se s cukrem, případně vodou.

Pokud jste zvyklí na svůj ranní šálek méně silné kávy ve větším množství, objednejte si „café alongé“. Pozor na „double“, které k objednávce svádí, je to jen dvojnásobné množství stejně silného „café“. Mlíčko nečekejte a ani se na něj neptejte. Pokud chcete kávu s mlékem, objednejte si „café cremo“ nebo „café au lait“ – mléko vám našlehají přímo do šálku.

Kapučíno, čokoláda a ostatní nápoje jsou již podobné těm, jaké známe. Cena „café“ v kavárně se pohybuje od €2,50 do €9, záleží samozřejmě na úrovni kavárny. Výborně si však můžete pochutnat i v malých zapadlých kavárničkách se dvěma stolky na ulici. Často vám ke kávě přinesou rovnou i vodu, pokud ne, můžete o ni požádat – servírovat zdarma vodu „z vodovodu“ je zde daleko běžnější než u nás.

Účet vám většinou přinesou na talířku, kam dáte peníze. Pokud je vás u stolu víc, je zvykem platit dohromady a nenechat číšníka rozpočítávat útratu na osobu. Spropitné se nechává cca 10%. Pokud platíte u pultu a vrátí vám drobné, mají na spropitné na pultě většinou sklenici nebo krabičku, případně položte drobné na desku.

A drobnost na závěr – číšníkovi nepomáhejte tím, že byste si od něj chtěli kávu vzít. Počkejte, až položí šálek na stůl. Je to jeho práce a on je na ni hrdý, pomocí byste jej mohli urazit.

Bára Stluková, profesionální průvodce. Fotografie: Jan Schinko jr., FotoSchinko.

Další zajímavé články a informace o Paříži naleznete zde: Paříž průvodce.