Jdi na obsah Jdi na menu
 

1. 2. 2024

Co na sebe do Paříže?

Paříž | Co na sebe do Paříže | FotoSchinko

Co na sebe do Paříže? Zvláštní otázka? Každý má přece nějaké své oblíbené cestovní oblečení. Hlavním měřítkem je samozřejmě pohodlí. Pohodlí na cestě ovlivňuje naše zážitky víc než se zdá, malé boty nebo škrtící prádlo nám zkazí nejen náladu, ale i pohled na navštívené místo. Stejně tak ale může zkazit náladu nepohodlný pocit, že ve větrovce s batohem mezi značkové stánky s kosmetikou pod nablýskanou kopulí Galeries Lafaette tak nějak nepatříme.

Co tedy na sebe do Paříže, abychom „zapadli“? Není to tak těžké. Předně je dobré si uvědomit, že se nechystáme na horolezecký výstup a výhody praktických kalhot s dvaceti kapsami a pohorek nevyužijeme. Základem je dobrá obuv – v Paříži se zdá všechno blízko a tak nohy používáme nejvíc. Boty bychom měli mít prošlápnuté a vhodné do města. Pokud možno volíme omyvatelné materiály (vyhněte se tmavým semišům apod.), protože většina parků, kterými budete procházet, není dlážděna, ale vysypána pískem. Počítejte s tím, že za sucha jsou boty zaprášené, po dešti olepené.

Muži se jistě budou v Paříži cítit dobře, když vymění sportovní bundu za sáčko a doplní šálou, ženy mohou zapomenout na trendy a superbarevné melíry, nejlepší je klasika. Rovné kalhoty nebo sukně, místo bundy kabátek nebo svetřík, šátek nebo šála, baret nebo klobouček a kabelka místo batohu nebo ledvinky.

Zapadnout mezi Pařížany má ještě jednu velkou výhodu – nebudou vás tolik oslovovat nejrůznější prodavači suvenýrů, žebráci a podvodníci. A pokud přece, dejte si pozor na nejznámější skupiny orientované na turisty: na Montmartru vám budou chtít veselí afričané na zápěstí vytvořit z bavlnek náramek – pokud máte o takový suvenýr zájem, předem si domluvte cenu, ať se vyhnete konfliktu; v oblasti kolem Centre Pompidou a radnice vás mohou požádat albánky o podpis „petice“ a samozřejmě příspěvek. Na mostech nedaleko Louvre se vám může stát, že zaslechnete něco cinknout a míjející žena vás upozorní, že jste ztratila prstýnek. Když ji ujistíte, že není váš, chce vám ho dát na památku. Nezapomene upozornit na punc a vysokou hodnotu „šperku“ a od vás bude chtít jen maličkost, pár euro na kafe. Po chvilce nepozornosti můžete vlastnit nejdražší pouťový prstýnek v životě. A pokud budete chtít svým bližním pořídit přívěsek s Eifelovkou od všudypřítomných prodavačů, přepočítejte si jejich výhodné „množstevní“ slevy. Velice ochotně vám přidají přívěsek zdarma a zaokrouhlí o pár euro nahoru.

Bára Stluková, profesionální průvodce. Fotografie: Jan Schinko jr., FotoSchinko.

Další zajímavé články a informace o Paříži naleznete zde: Paříž průvodce.

Pařížské street foto: Léto v Paříži.