Jdi na obsah Jdi na menu
 

4. 2. 2024

Fotografujeme Paříž

 Jan Schinko jr. | Paříž | Fotografujeme Paříž | FotoSchinko

Přivézt si z návštěvy Paříže pěkné fotografie, dnes díky cenově dostupné digitální technice, touží mnoho z nás. Město je jako stvořeno pro atraktivní záběry. Nabízí jako jedno z mála rozličnou paletu vhodných lokalit. Kromě moře a hor najdete v Paříži snad všechny potřebné motivy. Pokud nejste fotograf/ka profesionál a nejedete s konkrétním cílem fotit se 100% časovým nasazením, dovolil bych si problematiku fotografování v Paříži, nejen pohledem běžného turisty, rozebrat.

Předně je třeba zvážit, zda s sebou tahat více objektivů, stativ, kvalitní externí blesk, záložní tělo apod. Jsem toho názoru, že kromě blesku nikoliv. Delší, větší objektivy Vám zaberou místo v zavazadlech a pronesou se při celodenním chození. Fotografie z nich vytvořené málokdy přesáhnou třetinu celkového počtu snímků. Jeden široký bohatě stačí.

Podobně neskladný je i stativ. Jako turista, který chce poznat Paříž a fotí okamžiky, není nutný. V nejhorším případě na delší expoziční čas si tělo aparátu někam položíte. Ideální čas na večerní fotografie je pří stmívání zhruba 20 minut, kterému je pak třeba vše přizpůsobit, předem si místa vyhlédnout apod. Dostali byste se tím za hranici běžné pohody návštěvníka. Na kvalitní večerně-noční fotografie je proto třeba zapomenout.

V neposlední řadě je nutné se smířit s tím, obzvláště, pokud jedete jen na několik dní, že i denní obrázky, jaké znáte z pohlednic, domů nepřivezete. Byla by velká náhoda, abyste měli štěstí na počasí, dobu, světlo a náhodou objevili i dobré místo v terénu, které předem neznáte a odkud se dají takové snímky realizovat.

Oblast, kde se naopak téměř každému otevírají velké možnosti, je pouliční fotografie. Obrázky z běžného života Pařížanů, zátiší ulic, detaily, nebo zajímavé živé okamžiky, na které narazíte. Snímky jedinečné svým obsahem mající nějaký příběh a exkluzivitu. Na takové je dobré se zaměřit. Samozřejmě za předpokladu, že na ně máte oko, cit, štěstí a jdete jim naproti.

Obsahově jedinečným fotografiím, do kterých včleníte i cosi z vás samotných, a budou zajímavou výpovědí ze života Paříže, je však dobré i mírně pomoci. Neuděláte je totiž ani pod Vítězným obloukem, ani na plácku před NotreDame plným turistů a holubů. Škrtnout ze svých plánů musíte i pasivní chození ve skupině. Pro autentickou atmosféru je třeba nebát se chodit, nejlépe sám, do méně známých míst, ulic a čtvrtí. Mít hlad i odvahu po zajímavých okamžicích. To by měla býti přidaná hodnota vašich fotografií. Vše ale v decentní míře pokory a slušnosti. Pařížané jsou citliví na neslušné chování, a mnohé okolnosti, především fotografování místních obyvatel, se tomu mohou s aparátem v ruce, přiblížit.

Důležitý aspekt, který se na fotkách velmi silně projeví, je taktéž jakýsi mix mezi uměním komunikace a splynutí s davem, s prostředím. Zábavu z večerního baru nebo naopak důstojnou atmosféru pietního aktu bez něj přirozeně a zajímavě nevyfotíte. Pařížané na první pohled poznají, že jste turista. Snažíte-li se však příjemně (nejlépe francouzsky) komunikovat, svým chováním i oblečením nevyčníváte a přizpůsobíte se, máte šanci ono jakési pomyslné sklo mezi Vámi a místními do jisté míry eliminovat. A to je pro fotky blízkého a kontaktního rázu, důležitý předpoklad.

Budete-li vnímat šarm a půvab Paříže svým srdcem, obdivovat její krásu a respektovat život Pařížanů, ty správné okamžiky a místa na jedinečné fotografie si vás zcela určitě samy najdou. Hodně štěstí a dobré pařížské světlo.

Další zajímavé články a informace o Paříži naleznete zde: Paříž průvodce.

Pařížské street foto: Léto v Paříži.

 

Jan Schinko jr. | Svatební, reportážní a portrétní fotograf | FotoSchinko

Svatební, reportážní a portrétní fotograf