Jdi na obsah Jdi na menu
 


Katolické vs nekatolické rodiny

16. 10. 2008

Ať už se pohybujeme v jakýchkoli kruzích naší společnosti, zajisté jsem se setkali se slovními obraty jako katoličtí rodiče, katolická rodina apod. Tyto termíny se vžily do našeho slovníku natolik, že daly vzniknout dokonce i svému protějšku, taktéž tímto způsobem typizovanému – rodině nekatolické.

Jak se taková správná katolická rodinka pozná? Předně - má minimálně čtyři děti. Zde se ovšem uplatňuje pravidlo čím víc, tím líp. V neděli se všichni pěkně oblečou a učešou, vyrazí na půl dne do kostela, jsou chudí, ale to jim nebrání hojně přispívat na dobročinné účely. Celoživotní věrnost manželů se předpokládá zcela samozřejmě.

Druhým extrém, rodina nekatolická, má jedno až dvě děti, bydlí ve velké vile, rodiče jsou ideálně třikrát až čtyřikrát rozvedení a vidí se jednou do roka. V garáži parkuje limuzína a nákupy i v samoobsluze za rohem se konají zásadně autem. Slova jako kostel nebo charita se vyslovují většinou pouze jako nutné zlo, kdy nám pokladnice jazyka českého nenadělila žádných trochu říznějších výrazů.

Kterou z těchto variant zvolit? Oba typy se navzájem neuznávají, protože jedni druhé odsuzují a druzí prvními pohrdají. Pro ucelený pohled by ale bylo dobré vědět, že tyto zakořeněné obrazy dvou protipólů se ve společnosti víceméně nevyskytují. Projevila se zde totiž lidová slovesnost, jíž podané informace bývají dovedené do extrému a několikrát zveličené.

Těžko říct, co je opravdu lepší. Konzumní, nebo konzervativní typ? Více se vyplatí žít nekatolicky, protože z rozvodů a sňatků pro peníze lze „vytřískat“ hromada peněz. Z katolické rodiny asi příliš velký balík „vyrazit“ nelze. Navíc věrnost v dnešní době, kdy se rozvádí polovina manželství, je něco opravdu obtížného. Ale není to idyla, když máte ve stáří kupu vnoučat a můžete se dívat, jak smysluplně jste život prožili a jak jsou šťastné vaše děti? Zdá se, že se jedná o střet morálních a materiálních hodnot.

Je tedy na nás, kterou z těchto hodnot zvolíme a pro kterou se rozhodneme obětovat život. Nutno říci, že morální hodnoty mají poněkud trvalejší charakter, někteří lidé jim ale nepřikládají velkou cenu a atraktivnost a raději se ženou za penězi. Rozhodnutí je na nás – jak prožít život, které hodnoty si zvolit a zda vůbec založit rodinu, ať už katolickou, nebo ne.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

:-)

(Destella, 5. 1. 2009 16:22)

Tady je to opravdu vytažené hodně do extrému:-) Myslím, že takto se na to dnes už moc lidí nedívá...já sice nejsem věřící, ale nemám nic proti věřícím rodinám, pokud to někomu nenutí:-)
Myslím, že by se neměla hodnotit katolická - nekatolická rodina ale spíše dobrá - špatná a takové se rozhodně nedají a nikdy nebudou moci rozdělovat díky náboženství...:-)