Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za poslední vteřinou

12. 1. 2011

Zvíře je otrokem své fyzické schránky, chápe sice, že je zde jakési já, ale jeho myšlení umírá v prachu země a zápachu zvratků. Nedovede využít nic z toho, co mu bylo dáno a žádná ze sil, kterou vlastní v sobě, mu není nikdy odhalena. Žije pro to, aby zemřel, a umírá proto, že musí. Kdyby nemusel, strávil by nekonečná staletí nad svou fyzickou schránkou a neustálým prázdným strachem o hromadu tlejících tkání.

Nový člověk začíná využívat svého mozku a dovede ho plně využít. Stoprocentní mozková kapacita dává vzniknout IQ přes dvě stě, které naplňuje celou jeho populaci a dovede cokoli silou mysli. Morální nepřipravenost málem zničí nedávno ještě tak nedokonalé zvíře, ale brzy si uvědomí, že je člověkem a začíná žít myslí. Silou myšlenek dovede měnit vše, a proto začíná prahnout po vědění, nalézá nové rozměry všeho, co dosud považoval za jasné.

Člověk upírá zrak ke hvězdám, neboť vidí svou nedokonalost. Zanevřel na svou fyzickou schránku a věnuje jí jen tolik péče, aby se mohl plně věnovat své mysli. Využil vše, co mu bylo dáno, a objevil, co mohl, našel myšlenky a vytvořil jich sám neuvěřitelné množství, systematizoval je a dal jim tvar, zaškatulkovat konečné vědění a dal se do hledání krásy. Umění, které pod tíhou vědění umíralo, se vzbudilo a začalo žít. Člověk se vrátil zpět k požitku, ale k požitku ducha.

Při pohledu na hvězdy vidí možnosti, po kterých sice touží, ale kterých se bojí. Dovede se po tolika tisících let své existence zbavit toho, co ho až dosud vytvářelo? Teď, když nastala pravá doba? Když objevil vše, co jeho duch skrýval a dokázal vše? Hlad po kráse nachází v ještě větší kráse a vytváří umění, stále nové a nové a stále dokonalejší. Uspokojuje hlad po vědění, ví a myslí, jeho mysl je téměř samostatná. Má učinit poslední krok k dokonalosti a přeměně člověka, který je možný?

Duchovní bytost má nekonečné možnosti. Jeho fyzická schránka neexistuje, přestal se nazývat člověkem. Neumírá a bez smrti zanikl i život, zůstává jen přítomnost, zaniká čas, protože hmatatelné neexistuje. Neexistují žádná omezení ani měřítka, neexistuje subjektivita, protože nejsou nedokonalé subjekty. Vědění a umění, krása a mysl poletují prostorem, který byl konečně pochopen. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tak odešle se to už?

(Karel, 14. 1. 2011 11:18)

Tyjo, tohle mi připadá, skoro jako bych to psal já:-) Na andělu v Praze je na jedné budově krásná parafráze toho, co je člověk v tomhle smyslu: poutají ho dva řetězy, jeden nebeský, druhý pozemský. Když chce zůstat na zemi, škrtí ho ten nebeský. Když se chce dostat do nebe, škrtí ho ten pozemský. Člověk je prostě kříženec anděla a zvířete.

Re: Tak odešle se to už?

(Elfairy, 14. 1. 2011 14:38)

To je dobrý, tam se budu muset někdy podívat. Myslím, že to je docela přesný, jenom mi zůstává otázkou, proč skoro všichni skoro pořád zůstávají jen u toho zvířete...

Re: Re: Tak odešle se to už?

(Patrik Bajer, 29. 1. 2011 13:40)

"Jenom mi zůstává otázkou, proč skoro všichni skoro pořád zůstávají jen u toho zvířete..."

Je to velice pohodlné.

o ludoch a zvieratach

(Nymonyrya, 20. 1. 2011 12:57)

Je to krásne napísané a z časti vlastne dúfam, že to tak bude :). Ale na druhej strane ja osobne začínam mať skôr pocit, že ľudstvo pôjde pomaly ale iste naspäť k horšiemu. To čo by nás malo rozlišovať od zvierat je schopnosť vyšších myšlienok a kreatívnej činnosti s čím sa samozrejme spája aj istá túžba po vedomostiach, ovšem vyzerá to, že stále menej a menej ľudí má o čosi také záujem a viacerým vyhovuje skôr žiť ako zviera (jesť, spať a rozmnožovať sa).

Re: o ludoch a zvieratach

(Elfairy, 20. 1. 2011 18:35)

Ano, mám stejný názor jako ty. Lidstvo spěje, řekla bych, ke zcela opačnému konci. A to ne kvůli nějakému vnějšímu vlivu, ale lidi chtějí (!!) být zvířata. A to je na tom to nejhorší.

Nadpis

(Prox, 15. 1. 2011 20:16)

Zní to krásně a teď se mi chce napsat 'ale to je asi všechno'.

Re: Nadpis

(Elfairy, 16. 1. 2011 18:41)

To víš, čistá fantazie je někdy potřeba. A koneckonců nám to může být jedno, my se toho stejně nedočkáme :-D