Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konstantní nedostatek

20. 3. 2008
    Blíží se nám Velikonoce. Pro věřící lidi, ke kterým se řadím i já, je to jedno z nejdůležitějších a také nejrušnějších období v roce. Je logické, že nedostatek času, aby se všechno v pohodě stihlo, je o Velikonocích a jiných svátcích, nedosažitelným světýlkem na konci tunelu. Přesto slýcháváme větu "Nemám čas" všude, za každých okolností a od všech. Jak to?
    Je to stejné jako s věčným čekáním, až přijde štěstí. Zkrátka to, že si myslíme, že nestíháme a nemáme dost času ani na to, abychom si mohli promluvit s někým blízkým, učiní přesně to, čeho jsme se domnívali. A to toho, že ten čas skutečně nebudeme mít.
    Celé je to v našem postoji. Stačí pouze chtít. Protože i v tom nejrušnějším dni se určitě najde skulinka na chvilku odpočinku nebo komunikace, musíme pouze chtít. Tady nepomůže ani pečlivě naplánovaný program dne, ani nic podobného.
    Naše psychika je zrádná a ošidná, takže mnohdy si ani neuvědomujeme, že chronický nedostatek času, si vlastně jen sugerujeme. Mnohdy je to opodstatněné, leč většinou ne. Já sama mám tu zkušenost, že i když se musím učit, dělat referát, číst Shakespeara a ještě cvičit na housle, protože za týden je soutěž, dá se to stihnout. A nejen to, najdu si i chvilku oddechu.
    Všimli jste si někdy, že v poslední době se začíná globálně a tragicky zrychlovat tempo řeči? Všichni melou strašně rychle. A je to z toho samého důvodu. Ani vteřinku nesmím ztratit zbytečným pomalým mluvením! Stejně tak to funguje i se stále rychlejšími dopravními prostředky a tempem chůze. Na nic není dost času.
    Ale chce to jen se na chvilku zastavit. A podívat se na jasně modrou oblohu venku a rozkvétající květiny na zahradách, na zelenající se trávu a pupeny na stromech, zaposlouchat se do ptačího zpěvu. A hned uvidíte věci v jiném světle. Náhle všechno půjde stihnout a všechno se vylepší. Vždyť je to přeci krásné!
    A vidíte to. Přestože je Zelený čtvrtek a já v podstatě nemám čas, stejně jsem si našla chvilku, abych napsala tuto krátkou úvahu. Tak se nenechte strhnout proudem, který se valí vpřed čím dál tím rychleji a užijte si Velikonoce. Vždyť je to přeci krásné, ne?
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Reakce tak na všechno

(Viki, 22. 3. 2008 19:03)

Mouchy vyhnat... nemožné! Stejně tak jako veškerý otravný hmyz. Já teda ptačí zpěv slyšim, asi to bude tím, že kousek od našeho baráku je docela slušná divočina...:-) A venku sice ještě není zeleno, ale to přijde! Časem...
Jinak díky a podchycený to tam je;-)

www.Girldom93.blog.cz

(Aneta, 22. 3. 2008 9:54)

diplom

To víš

(Annie, 20. 3. 2008 20:20)

Ne, mouchy nevyhnali, mám pocit, že u nás jich je v létě mnohem víc než bývalo v Dušníkách. A tam bylo stejně líp, celkem příroda, i ptáci tam zpívali.. ale nedá se nic dělat. A komáři jsou taky všude - v městech snad ještě víc než na vesnicích, pač tam nebývá tolik rybníků, bazénů, koupališť a podobných.

For Annie

(Hanaya, 20. 3. 2008 19:54)

No jo no to už je nový mdoerníí svět práky vyhnaly a veškerá zvěř (i mouchy)už jsou skoro jenom mimo města.Ale v Praze chvilkama slyšim ptáka...třebas jednou za celej den.....

No jo

(Annie, 20. 3. 2008 17:55)

Holt je sníh.. ale i kdyby nebyl tak by okolí bylo spíš hnědé než zelené;-) A těch ptáků kolem lítá sice dost, ale ve městě teda moc nezpívaj, jen na pár místech, kde je klidněji. Ještě že jedu jeden den do Dušník, to bych se asi jinak totálně zcvokla(pokud to teda ještě jde) Už aby tady bylo léto!
Úvaha(já v tom teda viděla úvahu)je i přes tenhle jeden detail výborná, akorát pro ty, co Velikonoce neslaví, má spíš obecně platný podtext. I když to tam je taky podchycený, že jo?

Nic jiného

(Hanka, 20. 3. 2008 16:30)

Jenom jde u tohoto článku souhlasit v dnešní době je hrozný spěch...Ale už se snažím zrelaxovat atd...No holt máš pravdu s tím,zaposlouchat se do ptačího zpěvu.Jen malávýčitlka škoda že neni zelená tráva,ale je sníh.:-/

www.Girldom93.blog.cz

(Aneta, 20. 3. 2008 12:50)

diplom