Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profil

31. 3. 2007

EvanescenceObrazek

Datum založení:
------

Členové:
Amy Lee (zpěv)
John LeCompt (kytara)
Rocky Gray (bicí)
Ben Moody(už spolu nespolupracují)
O skupině:

Aktuální složení skupiny je: Amy Lee (zpěv, klavír), John LeCompt (kytara), Rocky Gray(bicí), Terry Balsamo (kytara) a Tim McCord (baskytara). Bývalí členové: William Boyd, který se rozhodl věnovat více času své rodině, Ben Moody, který ze skupiny odešel kvůli rozporu s Amy a dal se na sólovou dráhu a Dave Hodges, který se věnuje křesťanské hudbě.

13.12.1981 se v malém městečku Little Rock v Arkansasu narodila Amy Lee, spoluzakladatelka party, která dnes jezdí turné po celém světě a láme rekordy v prodejnosti svých desek. Amy se o hudbu zajímá už od velmi raného věku. Odmala hraje na klavír a zkoušela i kytaru, navíc také navštěvovala po řadu let církevní sbor a vedla pěvecký kroužek. I přesto netoužila po kariéře a spíše plánovala vysokou školu a nějaké solidní povolání.
"Nikdy jsem vlastně nepracovala, jen jsem učila děti zpívat a hrát na klavír a prodávala malby. Někdy bych ráda namalovala obal našeho CD", svěřila se před třemi lety v jednom interview. Jak se jí to povedlo, můžeme dnes posoudit u kresby návrhu na obal desky The Open Door.

Vznik EVANESCENCE doprovází jedna mediálně provařená historka. Ve třinácti letech byla Amy na letním táboře a hrála tam na klavír "I'd Do Anything For Love", song od Meat Loafa. Kolem šel Ben Moody, člověk, který s ní chodil na školu (Pulaski University) a kterého s ní tato náhoda svedla dohromady na mnoho let. "Zaujalo mě to, tak jsem šel za ní a ona mi tu písničku i zazpívala. Úplně mě to dostalo a přemluvil jsem ji, abychom spolu založili kapelu." Tak se i stalo. Spolu s Davidem Hodgesem zakládají v roce 1998 základní sestavu EVANESCENCE. Úzký vztah mezi skladatelskými partnery Amy a Benem přerostl později ve vztah partnerský.  První dvě písně, které napsali, byly "Catherine" a "Understanding". "Druhou z nich začala z nám neznámého důvodu hrát jedna místní rádiová stanice. Najednou nás všichni znali, ale nikdo nevěděl, kde nás najít. Peníze na muzikanty, kteří by s ními hráli naživo, jsme totiž neměli."

Do konce devadesátých let stačili studiově vyprodukovat dvě EP, jedno eponymní a druhé nazvané "Sound Asleep". V roce 2000 pak vydali vlastním nákladem dlouhohrající desku "Origin" v počtu 50 kopií. A tehdy už to začínalo nabírat obrátky. V lednu 2001 totiž podepsali smlouvu s vydavatelstvím Wind-Up Records. 4. března 2003 vychází přelomový debut "Fallen", jenž vznikal v Los Angeles za odborného dohledu producenta Davea Fortmana. Cestu mu proklestil první singl, kde pěvecky hostuje Paul McCoy (12 STONES) - "Bring Me to Life", doprovázející akční scénu ve filmu Daredevil. Singl se svou chytlavostí nesmazatelně zapsal do obecného povědomí a vlastně již tehdy katapultoval skupinu na vrchol. O osm dní později se album "Fallen" ocitlo na velmi pěkném 7. místě v žebříčku prodejnosti a 18. května 2003 bylo prohlášeno za platinové.

22. října během evropského turné - právě v době, kdy se fanoušci zamilovávají do tklivé balady My Immortal - skupinu opouští Ben Moody. V médiích se šušká, že s Amy svedl boj o post šéfa kapely, jenž prohrál. "Chtěla jsem, aby textově i hudebně přispívali i ostatní členové kapely," tvrdí Amy, která dnes drží otěže pevně v rukou. "To ale Ben nechtěl uznat."
Neplánovaný odchod Bena, který se tehdy bez slova vysvětlení odebral na letiště do Německa, kapelu samozřejmě vyhodil z konceptu. Naštěstí se Amy povedlo angažovat Terryho Balsama, ex-kytaristu z kapely COLD. Kolem tohoto kroku byly samozřejmě velké tahanice a Amy nějakou dobu čelila útokům rozběsněných fanoušků COLD. Dnes si ale spolupráci s Terrym nemůže vynachválit. "Povzbudil mě a pomohl mi se rozvinout, když jsem byla nejistá, a to jsem byla, protože s Benem jsme se někdy nedohodli..."

"To, že se něco mezi lidmi chytlo, neznamená, že to prodáváte, a to, že prodáváte desky, nemusí automaticky znamenat, že prodáváte i sami sebe," říká Moody. "A tohle byl celý den s Amy. Prodávání se tady, prodávání se tam, a já říkám, dej mi už kurva pokoj. To, že dodržujete pravidla, neznamená, že něco děláte špatně. Znamená to, že jste profesionál a víte, co děláte. Kolem hudebního průmyslu je spousta záležitostí, které nemají s hudbou nic společného. Jde tam o hraní her, ve kterém musíte pokračovat, pokud chcete zůstat slavní. A Amy nechtěla hrát tyhle hry."

Ben Moody vždycky dával přednost zajetým kolejím, zatímco Amy je experimentátor. A tak se pocit, že jsou jeden pro druhého stvořeni a že mají totožnou hudební vizi, začal pomalu vytrácet a jejich cesty se rozešly.  EVANESCENCE úspěšně vydávají další singl z desky "Fallen" - jmenuje se "Everybody's Fool" a videoklip se vysmívá showbyznysu a lidským maskám. Úspěch zažívá také skladba "Going Under", která se zviditelňuje ve světě počítačových her.

Amy se svými parťáky v té době absolvuje celosvětové turné a v několika málo volných chvílích spolu dávají dohromady první podklady pro nové album. "Miluju Fallen, ale připadá mi takové nezralé. Nová deska bude o něčem úplně jiném. Chci, aby byla tvrdší, komplikovanější a temnější. Opravdu bychom neradi vydali podruhé stejné album. Koneckonců, už to nikdy nebude totéž, protože songy na Fallen vznikaly devět let."

Protože si EVANESCENCE s druhým studiovým albem dali na čas, utišili v listopadu 2004 fanoušky alespoň vydáním živáku s DVD "Anywhere But Home" s jedinou novou písničkou Missing. Album opět uzavírá Whisper a sbor Orffovy kantáty nahrazuje pět tisíců hrdel návštěvníků, kteří se sešli na natáčeném koncertu v Paříži. Během tříleté mezery mezi dvěma deskami stačila Amy navázat i ukončit vztah se Shaunem Morganem, frontmanem africké skupiny SEETHER, s níž také natočila song "Broken" na soundtrack k filmu Punisher. Amy nezastírá, že první singl z nového alba, "Call Me When You're Sober", je právě o něm. Shaun totiž nedávno nastoupil na protialkoholní léčbu. A jistě to nebude jediný song, v němž by o něm byla zmínka. "To období potom bylo strašné. Ale možná proto tehdy vznikaly ty nejlepší songy," popisuje Amy chvíle, kdy Terry Balsamo bojoval s mozkovou mrtvicí. I na místě basáka došlo ke změně a Willa Boyda nahradil přeškolený kytarista Tim McCord, který přišel ze skupiny REVOLUTION SMILE. V listopadu 2006 vychází singl "Lithium" a EVANESCENCE se znovu objevují na evropských pódiích. Vypadá to, že jsou spokojení a vše dobře funguje...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

neni videt :)

(rionka, 14. 7. 2007 14:29)

kotatko, zkus neco udelat prosim s fontem, v e Firefoxu nejde skoro precist...:)
neni to nahodou ode me? tak jeste zdroj: <a href="http://evanescence-net.ic.cz">http://evanescence-net.ic.cz</a>