Jdi na obsah Jdi na menu
 


2000 Rekviem za sen (Requiem for a Dream) ...Harry Goldfarb

16. 6. 2007

Rekviem za sen

Requiem for a Dream

Obrazek
Typ filmu:
Kriminální    Drama    

Rok výroby:
2000

Režie:
Darren Aronofsky

Hrají:
Darren Aronofsky , Ellen Burstyn , Jared Leto , Jennifer Connelly , Marlon Wayans , Mark Margolis , Michael Kaycheck , Chas Mastin , Ajay Naidu , Sean Gullette , Abraham Abraham , Te'ron A. O'Neal , Bryan Chattoo , Eddie De Harp , Peter Cheyenne , Abraham Aronofsky , James Chinlund , Robert Dylan Cohen , Shaun O'Hagan , Leland Gantt , Gregg Bello , Stanley Herman , Scott Bader , Jim Centofanti , Scott Chait , Daniel Clarin , Brett Feinstein , Ricky Fier , Ross Lombardo , Carter Mansbach

Popis:
Requiem za sen nám vypráví čtyři příběhy osob na zcestí, jejichž osudy jsou více, či méně propletené. Příběhy starší vdovy v důchodu Sary Goldfarbové, jejího na heroinu závislého syna Harryho, jeho přítelkyně Marion a jejich společného kamaráda, černého dealera Tyrona. Pozorováním těchto postav se dozvídáme, že každá má svůj druh závislosti. Sára po tom, co je pozvána jako výherkyně své oblíbené televizní show (americká vymejvárna brána režisérem skoro až parodicky) se stává posedlá dietami, Tyron s Harrym se už nějaký ten pátek vozí v heroinovém poli a Marion… Marion je zamilovaná, tudíž se nechá snadno svézt. Není třeba dodávat, že cesty osudu všech postav se nezadržitelně blíží už od začátku k tragickému a neskutečně smutnému konci.

Temná drtivost Requia tkví v silném scénáři, který si už od začátku pohrává s různými body lidské psychiky. Po první třetině filmu má divák téměř tendenci říkat si, že být vysmažený dealer drog je vlastně docela fajná věc a proč vlastně ho od toho všichni vždycky odrazovali, když tadyti se mají tak dobře.Ovšem po této třetině nastává zlom a postavy začínají postupně přicházet o všechno, co jim bylo drahé, v zoufalství se potápí stále níže a níže do stoky. Skvěle to podporují herecké výkony, které jsou prostě ÚŽASNÉ. Je pravda, že Jareda Leta (Harry) a Jennifer Connely (Marion) jsem zaregistroval tady snad jako v prvním filmu, ale hrají skutečně jak o život. Velké překvapení pro mě znamenal velmi dobrý výkon Marlona Wayanse (Tyron btw.: pamatujete na permanentně zhuleného negra ve Scary Movie?), ale to ,co sem si nedokázal představit kam až v herectví lze zajít, předvádí Ellen Burstin (Sára Goldfarb). Jaké výrazové prostředky dokáže rozpoutat v jednom záběru těsně za sebou… to prostě je neuvěřitelné… Nevím, jak to bylo s předáváním Oskarů, ale jestli si tenhle film nějaký zasloužil, bylo by to za Ellen.


ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

film

(girl0013, 22. 2. 2008 14:21)

každej kdo tenhle film viděl mi říkal at se taky na něj podívám...ale já ho nikde nesehnala...nevíte někdo kde se dá sehnat?