Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staffordshire Bull Terrier - historie plemene

20. 10. 2007

Stafordšírský Bulteriér se poprvé objevil kolem sedmnáctého století. Protože bull-baiting (boj psa s býkem)ztrácel na popularitě a dog-fighting (psí zápas) naopak nabýval velkého zájmu, bylo potřeba vyšlechtit psa, který by disponoval delší hlavou než Bulldog, ale také psa silného a obratného. Pravděpodobně právě proto Stafordšírský Bulteriér vznikl z bojovného Buldoka a mrštného teriéra.

Toto křížení přineslo psa  známého jako "Bull and Terrier", nebo také "Pit-Dog". Tito psi byli proslulí kuráží a houževnatostí. Navzdory jejich zuřivosti v ringu byli výbornými společníky v domácnosti, zejména pro děti. Nebylo nic neobvyklého, když zraněného psa z ringu vezli domů v kočárku s dítětem! Dog-fighting a další barbarské kratochvíle dnů byly podporovány šlechtou - Lord Camelford údajně vlastnil slavného psa jménem Belcher - bojového psa vlastnily i ty nejchudší rodiny.

Pit-Dog byl oblíben u horníků, ocelářů a převážně ho bylo možno spatřit mezi dělníky pomocných prací z "Black Country". Psi ale nepracovali pouze v ringu v boji pes proti psovi, ale poskytovali pánovi i extra příjem, když pracovali jako hubiči jezevců a krys.

Uvedením v platnost parlamentem schváleným Zákonem o ochraně zvířat (Humane Act)  roku 1835 byly bull-baiting a dog-fighting postaveny mimo zákon. Skupinka mužů oblasti Staffordshire se snažila zachovat jejich plemeno představováním psů na světových výstavách. Po mnoha diskuzích byl napsán standard popisující psa s výraznými fyzickými vlastnostmi. Tento pes byl pojmenován jako Staffordshire Bull Terrier, aby byl odlišen od English Bull Terrier.

Staffordshire Bull Terrier byl oficiálně registrován Kennel Clubem v roce 1935 a ještě téhož roku v srpnu byla uspořádána první výstava věnovaná tomuto plemeni, která se konala v Cradley Heath na West Midlands. Zůčastnilo se jí 60 psů a fen. Zakladatel klubu jej pojmenoval The Staffordshire Bull Terrier Club, který byl a je nazýván též jako "The Parent Club". V současné době je v Anglii celkem 18 klubů. Plemeno dosáhlo statusu šampióna v roce 1938 v Birmingham National. První dva šampióni plemene byli Ch. Gentleman Jim a Ch. Lady Eve. Popularita plemene se rozšířila do mnoha zahraničních zemí, kde se založilo několik dobře fungujících klubů, jako například Austrálie, Irsko, Francie, Německo, Holandsko, Španělsko, USA a spousty dalších.

Přes všechna ta léta se stal Staffordshire Bull Terrier úspěšným výstavním psem a zaslouženým reprezentantem skupiny teriérů, kde často vstupují na výstavy s nejvyšším počtem ve skupině teriérů a čas od času není výjimkou ani titul Best in Show. A co je důležitější, Stafbulíci se stali populárními miláčky pro vlastnosti získané generacemi bojových psů chovaných pro kuráž a houževnatost a v neposlední řadě především pro naprostou spolehlivost a blízký vztah k lidem a především dětem!

Přeloženo ze článku: Jenny Smith, Breed Council PRO, November 1999

Stafbulík má snad jako jediné plemeno přímo ve standardu napsáno: ABSOLUTNĚ SPOLEHLIVÝ!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář