Drobné vykrajované cukroví
OPILÍ
VODNÍČCI:
250g hladké mouky, 170g másla, 4 lžíce
vlažného mléka, 20g droždí, 1 kostka cukru, špetka soli. Ve vlažném mléce
rozpustíme cukr, přidáme droždí, lžičku mouky a necháme vzejít kvásek. Do mouky
nalijeme kvásek, přidáme změklý tuk a sůl. Vypracujeme tužší těsto a zabalíme
je do utěrky. Ponoříme na 2 hodiny do studené vody. Na pomoučněném vále
vyválíme ihned plát o tloušťce asi 5 mm a vykrajujeme různé tvary. Pečeme na
suchém plechu do růžova. Upečené, ještě horké namáčíme do rumu a obalíme v
moučkovém cukru s vanilkou.
KUBÍKOVA
KOLEČKA:
300g hladké mouky, 50g moučkového cukru,
200g tuku. Vypracujeme těsto, necháme chvíli v chladu odpočinout. Vyválíme,
vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu. Sypeme cukrem, můžeme jako
ozdobu přilepit oříšek, lentilku.
VELMI DOBRÉ
LINECKÉ CUKROVÍ:
400g hladké mouky, 200g moučkového cukru,
250g másla, 2 žloutky, strouhaná citronová kůra. V mouce rozdrobíme máslo,
přidáme cukr, žloutky, citronovou kůru, podle potřeby 1 - 2 lžíce vody
(citronové šťávy). Vypracujeme tužší těsto, necháme v chladničce 2 hodiny
odpočinout. Vyválíme na tlouštku 3 mm, vykrajujeme kolečka, klademe na plech
vyložený pečicím papírem a upečeme při 160°C do světle žluta. Slepujeme
marmeládou, zdobíme čokoládovou polevou.
LINECKÁ
KOLEČKA III:
210g hladké mouky, 110g moučkového cukru,
140g másla (Lukana), 1 žloutek, na špičku nože citronové kůry. Vypracujeme
těsto, necháme v chladu 1 hodinu odpočinout, vyválíme na plát mezi dvěma
máslovými papíry a vykrajujeme různé tvary. Upečeme dorůžova.
LINECKÉ
KOLÁČKY:
420g hladké mouky, 150g moučkového cukru,
280g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, strouhaná kůra a šťáva z půlky citronu.
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout.Vyválíme na tenký plát,
vykrajujeme koláčky (vrchní s dírkou) a upečeme dorůžova. Vychladlé slepujeme
marmeládou nebo krémem.
VĚŽIČKY:
210g hladké mouky, 70g moučkového cukru,
140g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, citronová kůra. Zpracujeme těsto a
vypichujeme stejný počet tvarů ve třech různých velikostech, které pečeme
dorůžova. Vychladlé kousky spodní stranou slepujeme marmeládou tři na sebe od
největšího k nejmenšímu. Cukrujeme.
MALINOVÁ
SRDÍČKA:
250g polohrubé mouky, 80 - 100g moučkového
cukru, 150g tuku Hera, 2 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu 6 - 8
hodin odpočinout. Vyválíme na plát, vykrajujeme srdíčka. Upečená slepujeme
malinovým džemem a zdobíme malinovou polevou.
MASOPUSTNÍ
KOLEČKA:
280g hladké mouky, 120g moučkového cukru,
200g tuku, 1 žloutek, citronová kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme
kolečka. Upečená kolečka slepujeme meruňkovou zavařeninou a polijeme žloutkovou
polevou. Utřeme do husté pěny žloutek s moučkovým i vanilkovým cukrem (suroviny
přidáváme podle potřeby). Potřeme slepovaná kolečka, polevu necháme mírně
zaschnout a posypeme nakrájeným kandovaným ovocem. Nebo můžeme kolečka slepovat
krémem s mandlovou příchutí, polít citronovou polevou a ozdobit nasekaným
kandovaným ovocem.
SLEPOVANÉ
ANGLICKÉ CUKROVÍ:
210g hladké mouky, 40g moučkového cukru,
170g másla (Stella), 3 uvařené žloutky. Žloutky nastrouháme a smícháme s
ostatními surovinami. Necháme hodinu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme stejné
tvary, polovinu potřeme vejcem, posypeme nasekanými ořechy a upečeme. Slepujeme
marmeládou.
BRABANTSKÉ
KOLÁČKY:
200g hladké mouky, 60g moučkového cukru,
120g tuku, 60g pražené sójové krupice (místo oříšků), 1 žloutek, špetka mleté
skořice. Na vále vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na
vymazaném plechu upečeme dorůžova. Slepujeme zavařeninou, máslovým krémem a
polijeme kakaovou polevou.
SLEPOVANÁ
KOLEČKA:
350g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
200g másla, 2 žloutky, 60g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 2 vanilkové cukry,
špetka mleté skořice, lžička vanilkového cukru, citronová kůra. Na vále
vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme malá kolečka. Upečená slepujeme
ořechovou náplní. Utřeme 120g moučkového cukru se 3 žloutky, trochou rumu,
vanilkového cukru a 120g mletých ořechů.
LINECKÉ
ČTVEREČKY S KOKOSEM:
240g hladké mouky, 90g moučkového cukru,
180g másla (Hera), 2 žloutky, 1 lžička vanilkového cukru, strouhaná kůra z 1
citronu. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Vyválíme na tenký plát a rádýlkem nakrájíme na čtverečky 4x4 cm. Klademe na suchý
plech, potřeme bílkem a přilepíme půlku vlašského ořechu. Pečeme 10 - 15 minut
při 220°C dorůžova. Můžeme také slepovat marmeládou, zdobit čokoládou.
SNĚHOVÁ
KOLEČKA:
250g hladké mouky, 70g moučkového cukru,
120g másla, 3 žloutky. Vypracujeme těsto, tence vyválíme a vykrajujeme kolečka,
na která dáváme kopeček sněhu s oříšky. Ušleháme 4 bílky, lehce smícháme s 180g
moučkového cukru a 180g mletých ořechů. Pečeme opatrně ve středně teplé troubě.
ŽABÍ TLAMIČKY:
140g hladké mouky, 125g másla, 1 žloutek, 2
kávové lžičky vody. Vypracujeme těsto a necháme v chladu ztuhnout. Tence
vyválíme, vykrajujeme kolečka a na každé dáme kousek ořechové náplně. Utřeme
100g moučkového cukru s 1 bílkem, vmícháme 100g mletých ořechů. Kolečka
přeložíme a okraje stiskneme tak, aby náplň byla vidět. Klademe na lehce
vymazaný plech, upečené, ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
LINECKÉ
KOLÁČKY S DATLOVOU KULIČKOU:
250g moučkového cukru, 100g strouhaných
mandlí, 100g datlí, 2 bílky. Datle drobně nasekáme, posypeme cukrem smíchaným s
mandlemi, promícháme. Přidáme do ušlehaného sněhu z bílků. Z plátu lineckého
těsta vykrajujeme malá kolečka. Na každé dáme kuličku z datlové hmoty a koláčky
upečeme na vymazaném plechu.
KOLEČKA
"TATRANKY":
Na upečená linecká kolečka přilepíme marmeládou
kuličku z nepečeného těsta. Jemně nakrájíme 3 Tatranky (Horalky), promícháme s
moučkovým cukrem, mletými ořechy, rumem a spojíme rozpuštěným ztuženým tukem
(Iva, Lukana, Omega). Množství surovin si určíme podle chuti.
VĚJÍŘE:
300g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
200g másla nebo jiného tuku, 2 žloutky, citronová kůra. Vypracujeme těsto,
necháme v chladu hodinu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme vějíře, klademe na
pečicí papír a upečeme dorůžova. Vychladlé potřeme marmeládou a přiložíme
vějířek z nepečeného těsta. Utřeme 200g moučkového cukru, 150g másla, 2 vejce,
přidáme 100g sušeného mléka, 200g mletých piškotů, 6 mletých Tatranek, podle
potřeby převařené mléko nebo rum. Příborovým nožem přitlačíme tak, aby byly
stejne veliké, při pečení trošku naskočí. Potřeme jakoukoliv polevou, zdobíme
barevným máčkem.
RUMOVÁ
KOLEČKA:
300g hladké mouky, 90g moučkového cukru,
200g másla nebo jiného tuku, 2 žloutky. Vypracujeme těsto, necháme v chladu
odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka. Upečená potřeme rybízovou marmeládou
a přiložíme stejně veliké kolečko z ořechového těsta . Utřeme 500g moučkového
cukru, 40g másla, 1 žloutek, přidáme 3 lžíce kakaa, 60g mletých ořechů a 3
lžíce rumu. Povrch koleček potřeme čokoládovou polevou. Do 60g rozpuštěného
ztuženého tuku vmícháme 60g moučkového cukru, 1 lžíci škrobové moučky, 2 lžíce
kakaa, 2 lžíce vlažné vody. Zdobíme mandlemi, lískovými ořechy, barevnou
cukrovou rýží.
NUGÁTOVÉ
KROUŽKY:
250g hl.mouky, 75g cukru, 1 van.cukr, 1
vejce, 120g tuku. Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka
s prázdným středem - všechny. Upečeme a postupujeme takto: kolečko
obtáhnout nugetou – kolečko - nugeta, sekané lískáče, čokol. poleva.
LINECKÁ
KOLEČKA S KOKOSKAMI:
Linecká kolečka: 430g hladké mouky, 130g
moučkového cukru, 250g másla, 1 žloutek. Vypracujeme těsto, necháme v chladu
odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme. Kokosky: 80g polohrubé
mouky, 300g moučkového cukru, 3 bílky, 120g kokosu, 1 lžička octa. Ve vodní
lázni vyšleháme bílky s cukrem, do vychladlého vmícháme kokos, mouku a ocet Na
vymaštěný plech klademe kopečky a sušíme v mírně vyhřáté troubě. Krém: 1
vanilkový pudink, 1/2 litru mléka, 50g rozpuštěné čokolády, 150g moučkového
cukru, 250g másla. Pudink uvaříme, v mléce společně s čokoládou (můžete použít
i čokoládový pudink, ale není to ono). Cukr utřeme s máslem, přimícháme
vychladlý pudink a vyšleháme.
OŘECHOVÉ
HVĚZDIČKY:
200g hladké mouky, 150g moučkového cukru,
200g másla, 2 žloutky, 200g mletých ořechů. Vypracujeme těsto, vyválíme na tenký
plát a vykrajujeme hvězdičky. Potřeme je bílkem a do středu přitiskneme půlku
vlašského ořechu. Do poloviny těsta můžeme přidat kakao a máme dva druhy
pečiva. Upečeme.
OŘECHOVÉ
MEDOVÉ DORTÍČKY:
150g hladké mouky, 80g moučkového cukru,
130g másla nebo jiného tuku, 100g mletých ořechů. Máslo utřeme s cukrem do
pěny, přidáme ořechy, mouku a vypracované těsto necháme v chladu 1 hodinu
odpočinout. Vyválíme a formičkou s vroubkovaným okrajem vypichujeme kolečka. V
mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Hotové slepujeme medem a obalujeme v
moučkovém cukru s vanilkou.
SRDÍČKA:
160g hladké mouky, 60g moučkového cukru,
120g másla nebo jiného tuku, 2 žloutky, 50g mletých ořechů. Vypracujeme těsto,
necháme v chladu odpočinout. Vyválíme plát a vykrajujeme srdíčka, která
slepujeme rozinkovým krémem (spaříme a do krému pomeleme asi 100g rozinek).
Povrch srdíček zdobíme polovinu citronovou a polovinu čokoládovou polevou.
OŘECHOVÁ
KOLEČKA:
150g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
100g másla, 1 žloutek, 100g mletých ořechů. Vypracujeme těsto a necháme v
chladu 1 hodinu odpočinout. Rozválíme, vykrajujeme kolečka a na suchém plechu
upečeme. Vychladlé spojíme ořechovou nádivkou. Utřeme 3 žloutky se 100g
moučkového cukru, vmícháme 1 lžíci rumu, 50g másla a 150g mletých ořechů.
Kolečka poléváme kávovou polevou a zdobíme čokoládovou rýží.
LEDOVKY:
250g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
150g másla, 1 žloutek, 50g mletých ořechů, citronová kůra. Na vále vypracujeme
těsto, vyválíme a formičkou vykrajujeme kolečka (nebo jiné tvary). Pečeme na
vymazaném plechu v mírné troubě, vychladlé slepujeme máslovým krémem. Nad parou
uvaříme hustý krém z 1/8 litru mléka, 1 a půl Ižíce hladké mouky a 1 žloutku.
Zvlášť utřeme 60g másla a 70g moučkového cukru a po lžičkách vešleháme vychladlý
krém. Slepované cukroví polijeme citronovou nebo rumovou polevou.
LINECKÉ
OŘECHOVÉ DORTÍČKY:
420g hladké mouky, 140g moučkového cukru,
280g másla, 80g mletých ořechů, 40g kakaa. Vypracujeme těsto, necháme v chladu
odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce 4 mm, vykrajujeme kolečka a upečeme na
vymazaném plechu. Vychladlá slepujeme krémem a potíráme polevou ( žloutkovou,
čokoládovou ).
IRSKÉ
DORTÍČKY:
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru,
150g másla nebo jiného tuku, 1 žloutek, 30g mletých ořechů, 2 lžičky kakaa.
Vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme kolečka. Slepujeme nádivkou ze 120g
moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžic marmelády, 1 lžíce kakaa, 120g mletých
ořechů. Poléváme čokoládou.
BRABANTSKÉ
DORTÍČKY:
300g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
200g tuku Lukana, 50g mletých ořechů, 20 - 30g kakaa, trochu skořice.
Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vykrajujeme kolečka, slepujeme
krémem, poléváme čokoládovou polevou, zdobíme půlkou vlašského ořechu nebo
čokoládovou rýží.
OŘECHOVÉ
VĚNEČKY:
500g hladké mouky, 250g másla nebo jiného
tuku, 1 vejce, 60g mletých ořechů, 1 prášek do pečiva, podle potřeby mléko nebo
smetana. Vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka s dírkou a pečeme dorůžova.
Horká kolečka namáčíme v rumu s trochou vody a obalujeme v moučkovém cukru s
vanilkou.
MANDLOVÉ
HŘÍBEČKY:
100g hladké mouky, 3 lžíce moučkového
cukru, 120g másla nebo jiného tuku, 100g mletých mandlí, 2 lžíce rumu. Sypké
přísady smícháme s máslem a rumem a necháme v chladu 1 hodinu odpočinout. Na
pomoučeném vále vyválíme na tenký plát a vypichujeme hříbečky. Pečeme ve velmi
mírně vyhřáté troubě do světle žluta. Vychládlé slepujeme marmeládou (máslovým
krémem s kávovo příchutí). Kloboučky namáčíme v čokoládě. Špičku nožičky
potřeme bílkem a namočíme v obarvených mletých mandlích. Necháme 14 dnů
rozležet.
MANDLOVÉ
CUKROVÍ:
250g hladké mouky, 140g moučkového cukru,
140g másla, 140g mletých neloupaných mandlí, 1 vejce, 1/2 lžičky mleté skořice,
citronová kůra a šťáva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu 30 minut odpočinout.
Vyválíme, vykrajujeme různé tvary. Klademe na vymazaný plech, potřeme
rozšlehaným vejcem, ozdobíme oloupanými mandlemi a upečeme dorůžova.
MANDLOVÁ
KOLEČKA:
150g hladké mouky, 150g moučkového cukru,
150g másla, 1 žloutek, 120g oloupaných strouhaných mandlí, 4 tabulky
nastrouhané čokolády na vaření, trocha citronové šťávy. Vypracujeme těsto,
necháme v chladu alespoň 2 hodiny odpočinout. Vyválíme tenký plát, vykrajujeme
kolečka a upečeme. Slepujeme marmeládou a polijeme do kříže pramínky bílé čokolády.
KŘEHKÉ
DORTÍČKY:
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru,
150g másla, 1 žloutek, 30g mletých mandlí, 1 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto a
necháme v chladu odpočinout. Vyválíme tenký plát, vykrajujeme kolečka, klademe
na vymazaný plech a upečeme ve středně teplé troubě dorůžova. Upečená kolečka
slepujeme oříškovou náplní. Utřeme 120g moučkového cukru se 2 lžícemi rybízové
zavařeniny, 1 vejcem (nebo 2 žloutky) a vmícháme 120g pražených mletých ořechů.
Povrch dortíčku potřeme čokoládovou polevou.
MANDLOVÁ
SRDÍČKA:
300g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
200g másla, 2 žloutky, 100g mletých mandlí, vanilkový cukr. Vypracujeme těsto,
rozválíme na tenký plát a upečeme. Z upečeného těsta vykrajujeme srdíčka,
slepujeme marmeládou a z poloviny namáčíme v čokoládě.
KOKOSOVÉ SIRKY
II:
120g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
120g másla, 1 žloutek, 160g kokosové moučky, 100g kakaa. Vypracujeme těsto,
vyválíme, nakrájíme na pásy o šířce 6 cm. Každý pás nakrájíme na 5 mm široké
tyčinky. Upečeme na vymazaném plechu nebo pečicím papíru. Upečené
"sirky" jedním koncem máčíme v rozpuštěné čokoládě.
RYCHLÉ KŘEHKÉ
CUKOVÍ:
300g hl.mouky, 250g tuku, 1 žloutek, 5
lžic bílého vína. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme libovolné tvary,
upečeme a ještě teplé obalíme v cukru s vanilkou.
LINECKÉ OD
BABIČKY:
480g hl.mouky, 280g tuku, 150g ml.cukru, 2
žloutky, 1van.cukr, citron.kůra. Vypracujeme těsto, vyválíme, vykrajujeme
tvary, které slepíme marmeládou a pocukrujeme.
MÁSLOVÉ
PŮLMĚSÍČKY:
200g hl.mouky, 2 lžičky másla, 50g
ml.cukru, 20g droždí, 1 dl bílého vína . Vypracujeme těsto, vyválíme,
vykrajujeme půlměsíčky a upečeme. Slepujeme marmeládou a sypeme cukrem
s vanilkou.
KOKOSOVÁ
KOLEČKA:
130g hladké mouky, 2 lžíce polohrubé
mouky, 2 lžíce moučkového cukru (medu), 2 lžíce másla, 2 lžíce kokosové moučky,
2 lžíce rybízové (malinové) marmelády, 1 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky
prášku do pečiva. Vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Vyválíme
plát, vykrajujeme kolečka a na vymazaném plechu zvolna upečeme. Slepujeme
zavařeninou, poléváme čokoládovou (citronovou) polevou.
KAKAOVÉ
KOLÁČKY S OŘÍŠKEM:
210g hladké mouky, 70g moučkového cukru,
140g másla, 1 žloutek, 2 lžíce kakaa. Vypracujeme těsto, necháme v chladu
uležet do druhého dne. Vyválíme na tenký plát, vykrajujeme kolečka, klademe na
vymazaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlá slepujeme rumovým
krémem. Podle návodu uvaříme vanilkový pudink (neslazený). Utřeme tuk (Hera,
máslo) s cukrem, po částech přidáme vychladlý pudink a dochutíme 2 - 3 lžičkami
rumu. Množství surovin dáváme podle chuti. Povrch slepených koleček potřeme
rozpuštěnou čokoládou a zdobíme půlkou vlašského ořechu.
KAKAOVÁ
KOLEČKA S KOKOSOVOU NÁPLNÍ:
200g hladké mouky, 100g moučkového cukru,
150g másla, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 1
vanilkový cukr. Vypracujeme těsto, necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.
Vyválíme, vykrajujeme kolečka, upečeme v předem vyhřáté troubě. Slepujeme
kokosovou náplní. V šálku mléka (asi 1,5 dl) necháme přejít varem 80g kokosové
moučky, 80g moučkového cukru, odstavíme, vmícháme 70g piškotových drobečků,
ochutíme 2 lžícemi rumu. Kolečka polijeme čokoládovou polevou (do 60g
rozpuštěného ztuženého tuku zamícháme 60g moučkového cukru, l lžíci škrobové
moučky, 2 lžíce vlažné vody) a posypeme kokosovou moučkou.
MOCCA KOLEČKA:
500g hladké mouky, 170g moučkového cukru,
200g másla, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce mleté zrnkové kávy, 1/2 prášku do
pečiva. Vypracujeme těsto, necháme hodinu odpočinout. Vyválíme plát na tloušťku
5 mm,vykrajujeme kolečka. Upečeme na vymazaném plechu. Slepujeme kávovým
krémem. V 1/8 litru silné černé kávy rozmícháme a povaříme 1 lžíci hrubé mouky,
necháme vychladnout. Utřeme 130g másla s 150g moučkového cukru, postupně
zamícháme vychladlou kávu. Slepená kolečka polijeme kávovou polevou ( utřeme
200g moučkového cukru s 1/2 dl silné kávy).
SULTÁNKY:
250g tuku utřeme s 250g ml.cukru, 2
žloutky, 2 vejci do pěny. Přidáme 300g hl.mouky a vypracujeme těsto. Necháme do
druhého dne odpočinout. 100g rozinek drobně nakrájíme, namočíme v rumu a
zapracujeme do těsta. Těsto vyválíme, vykrajujeme různé tvary, upečeme a
pocákáme čokoládou.
BÍLÉ
HVĚZDIČKY:
Vypracujeme těsto: 550g hl.mouky, 180g
ml.cukru, 370g tuku, 2 vejce. Vyválíme, vykrojíme hvězdičky, upečeme. Vychladlé
potřeme citronovou polevou a konečky hvězdiček máčíme v čokol.polevě.
OŘECHOVÉ
PLNĚNÉ TRUBIČKY :
Vypracujeme těsto: 350g hl.mouky, 150g
ml.cukru, 200g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 70g ml.ořechů, 1 lžíce kakaa. Dáme do
ledničky, druhý den vyválíme, nakrájíme obdélníčky 4x6cm. Navineme na kovové
trubičky a upečeme. Plníme máslovým krémem: utřeme 200g másla, 200g ml.cukru, a
1 lžíci rumu. Konce trubiček namáčíme do čokol.polevy.
MEDOVÉ
TRUBIČKY:
Vypracujeme těsto: 500g hl.mouky, 200g ml.cukru, 3
žloutky, 100g tuku, 3 lžíce medu a 3 lžíce mléka. Vyválíme, vykrájíme kolečka,
natočíme na trubičky a upečeme. Horké sundáme a plníme vanil.krémem. Konce
máčíme v čokol.polevě a strouh.oříškách.
cukr
(Vladka, 15. 12. 2011 21:58)