Pampeliškový med
Na výrobu, mimochodem dost dobrého medíku, který má nevýhodu asi jenom v tom že cukernatí potřebujete: 400 květů pampelišek, 2 kg cukru krystal, 2 citrony, 2 litry vody. Číslo 400 mě vždycky děsilo, ale nasbírala jsem jich dnes 800 asi tak za 20 minut, takže pohoda:-) Do dostatečně velkého hrnce nasypeme květy - pokud jste vegetariáni doporučuju nechat utéct broučky, jinak bude trošku masový vývar v medu, znáte asi všichni ty malé černé potvůrky:-), nalijeme 2 litry vody, přivedeme k varu ve kterém udržujeme 15 minut. Poté odstavíme a necháme 24 hodin louhovat, nísledně scedíme přes plátno, do šťávy přidáme cukr a na kolečka nakrájený citron zbavený pecek (pecky by způsobily hořkost medu), Znovu vaříme, tentokrát 120 minut, nebo-li dvě hodiny, ještě teplé nalijeme do šroubovacíxh skleniček a obrátíme dnem vzhůru. Dobrou chuť, pokud nebude, někde se asi stala chyba:-) Našla jsem i další recept, třeba se bude víc líbit: pampeliškový med: A teď jedno vylepšení, na které jsem přišla letos, díky tomu, že mi pomáhala sousedovic Terezka s trháním pampelišek. Samozřejmě počty šly trošku mimo:-), takže jsem vzala pampelišky, zalila je vodou tak aby byly ponořené, a podle toho kolik litrů vody na zakrytí stačilo, tolik jsem dala kilo cukru a kusů citronu. Stejný postup jsem vyzkoušela i u kopřivového sirupu a obojí prošlo :-)
4 hrsti květů
1l vody
1kg cukru
2 citróny
1pomeranč
Květy opláchneme, pocukrujeme, pokapeme šťávou z citrónu a necháme 12 hodin stát.Potom zalijeme 1/2 litrem vody a necháme do druhého dne louhovat.Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme.Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným a na pláky pokrájeným citrónem a pomerančem, necháme vychladnout a poté opět pomalu zahříváme až k bodu varu a opět necháme vychladnout.Postup opakujeme - za průběžného míchání - tak dlouho, dokud tekutina nezačne medovatět. Nalijeme do nahřátých skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.
Stejným způseb připravíme i med z hluchavky, sedmikrásky, třezalky.
Komentáře
Přehled komentářů
Jo, Jindříšku,l opravdu je nutné mít dost velký hrnec...mám doma nerezáky, a v tom jejvětším jsem uvařila 800 pampelišek se 4 litry vody, leč kámen úrazu nastal po přecezení a nasypání cukru...nevešlo se...leč naštěstí má sousedka vybavení na zabíjačku. Ale příště sbírám jenom 400, nebo naopak aspoň 4 000 a vezmu na to brutar:-)
Várka
(Jindra, 4. 5. 2008 0:41)
Především si je nutné, než začneme vařit, že je nutné si vzít dostatečně velký hrnec - že?
:-)
hrnec
(SiskaD, 4. 5. 2008 12:16)