Vína jsou známkovaná jako ve škole (1-5) 1-Málo (u vůně naopak); 5-Moc
Hodnotím Vůni - Množství kyselin - Množství hořčin - Celkovou chuť
Podle vlastností vína se snažím odhadnout, je-li určeno k archivaci (A x N) a pokud A, tak na krátkodobou (do 5-ti let) (-) nebo na delší dobu (nad 5 let) (+)
Výsledný kod pak může vypadat např. "1221 A+", což hodnotí víno s charakteristickou vůní, jemnou kyselinkou i hořčinkou a typickou chutí pro danou odrůdu. Předpokládám, že za několik let by mohlo být ještě lepší... :-)
Používané zkratky:
K - kabinet; PS - pozdní sběr; VZH - výběr z hroznů; VZB - výběr z bobulí
AL - Alibernet; AU - Aurelius; CSVG - Cabernet Sauvignon; CM - Cabernet Moravia; DO - Dornfelder; FR - Frankovka; HI - Hibernal; CHA - Chardonay; IO - Irsai Oliver; MT - Muller Thurgau; MM - Muškát Moravský; MO - Muškát Ottonel; NE - Neronet; NB - Neuburské; PA - Palava; PM - Modrý Portugal; RB - Rulandské bílé; RŠ - Rulandké šedé; RM - Rulandské modré; RR - Ryzlink rýnský; RV - Ryzlink vlašský; SVG - Sauvignon; VAV - Svatovavřinecké; SZ - Sylvánské zelené; TČ - Tramín červený; VČR - Veltlínské červené ranné; VZ - Veltlínské zelené; ZW - Zweigeltrebe