Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Geocachingu

4. 9. 2007

Geocaching je hra, která kombinuje turistiku spolu s dobrodružným hledáním pokladů ukrytých všude kolem nás. Poklady představují schránky, tzv. cache (keše), které umisťují jiní hráči této hry. Jejich obsahem bývá zpravidla notýsek pro zapisování návštěv (logbook), tužka a předměty určené na výměnu mezi jednotlivými hráči. Při nálezu keše se zapíšete do notýsku a máte právo vzít si některý z přítomných předmětů. Na oplátku však musíte vložit nějaký svůj.

K nalezení pokladu potřebujete dvě základní věci. Nejpodstatnější je mít přístup na internet, protože bez toho to jde jen velmi těžko. Na oficiálním serveru geocaching.com naleznete informace o jednotlivých keších, zejména o jejich umístění. Na stejném místě také zaznamenáváte svoje nálezy a zapisujete svůj příběh, jak jste hledali.

Umístění keší samozřejmě není definováno místopisně, typem V Malém Újezdu se na náměstí dáte vpravo a po 200m je schovaná za poštovní schránkou. Jejich poloha je udávána geografickými souřadnicemi. Na správné souřadnice se dostanete pomocí navigačního zařízení GPS, což je druhá důležitá věc. Hru lze sice provozovat i bez navigace, je to pak ovšem trochu složitější a mnoho schránek před vámi zůstane bez milosti ukryto.
Jednou z hlavních ideí této hry je objevovat nová zajímavá místa, kam bychom se třeba jinak ani nepodívali a mít radost z nalezeného pokladu.

Typy keší
Keše se dělí na několik základních typů.

Obrazek Tradiční (Traditional) - jsou keše, jejichž souřadnice vedou přímo k místu, kde jsou schované. Je jich nejvíc a jsou obecně nejjednodušší na nalezení, zejména z hlediska času
Obrazek Multi - souřadnice vás zavedou na startovací bod, na kterém však schránku nenajdete. K jejím cílovým souřadnicím se musíte dostat přes určitý počet dalších bodů (stage), na kterých najdete nápovědy kudy a jak postupovat dál. Cesta k cíly může být velmi krátká, výjimkou však nejsou ani keše dlouhé přes 30 km. Na každé ze zastávek pak získáte informaci nebo nápovědu, která vás posune dál v hledání. Postup je vždy popsán v popisu keše
Obrazek Mystery a Puzzle - souřadnice u těchto pokladů opět nevedou přímo na místo, kde je schránka ukryta, většinou však ukazují nedaleko, abyste alespoň orientačně znali lokalitu. Pro zjištění finální souřadnic musíte rozluštit nějakou hádanku. Typickými příklady jsou matematické výpočty, převod číselných soustav, počítání písmenek, rozluštění stereogramu a další. Rozmanitost těchto keší je velká a nápadům se meze nekladou
Obrazek Webcam - jedná se o typ keše bez schránky, které se již v rámci geocachingu nově nezakládají. Cílem je dostat se před objektiv určené webové kamery a s pomocí přítele na telefonu se vyfotit (uložit snímek z internetu). Takováto fotka je pak důkazem vaší návštěvy pro uznání keše
Obrazek Earthcache - v tomto případě byste na místě hledali schránku s pokladem marně. Za poklad se považuje samotné místo, na které vedou souřadnice. Jedná se většinou o geologicky unikátní lokalitu. Umístění schránky na takovém místě by bylo nežádoucí, zakladatel proto pro uznání nálezu stanoví jinou podmínku, např. vyfotografování vaší osoby na místě, zjištění nějaké informace z místa, apod
Obrazek Eventy - nejedná se o klasickou keš, ale o setkání gecacherů. Cílem je seznámit se navzájem, popovídat si o svých zkušenostech, vyprávět příběhy, zkrátka se bavit. Akce tohoto typu slouží i pro výměnu a ukázku geocoinů a travelbugů


Informace o keši

Každá z keší má vlastní stránku na serveru geocaching.com, na které najdete vše potřebné k jejímu nalezení. Kromě souřadnic a popisu místa zde najdete i několik dalších údajů. Předně je to obtížnost, která naznačuje, jak velké úsilí bude třeba vyvinout k jejímu nalezení. Obtížnost se stanovuje ze dvou hledisek. První parametr je celková obtížnost nalezení keše a druhý určuje náročnost terénu. Hodnocení je v rozmezí 1-5, kdy 1 znamená nejlehčí a 5 nejtěžší.

Další informací je velikost keše. Ta vám napoví, jak velkou schránku máte hledat a zda se jedná o klasicky velkou nádobu typu potravinové dózy nebo mikrokeš velikosti filmového pouzdra.

Součástí jsou také zápisy ostatních kačerů, kteří již schránku nalezli před vámi.

Pokud vás hra zaujala, nic vám nebrání vstoupit do světa geocachingu.

Prvním krokem je založení účtu na oficiálním serveru http://www.geocaching.com/, tak abyste mohli vyhledávat keše, logovat jejich nálezy, atd. Registrace na serveru je zdarma, stejně tak vyhledávání keší a vše, co ke geocachignu potřebujete.
Navštivte proto stránky www.geocaching.com a zaregistrujte se. Po přihlášení už můžete vyhledávat v databázi, nebo prohlížet online mapu s vyznačenými lokalitami. Kvalitní domácí příprava se vyplatí. Kliknutím na vybranou keš získáte její podrobný popis, včetně informací o jejich souřadnicích. Součástí jsou i odkazy přímo na mapu, kde najdete kromě klasické online mapy také pohled na satelitní snímek, který vám může často při hledání pomoci.
Nyní už máte vše potřebné k tomu, abyste vyrazili na lov. Nezapomeňte si sebou vzít tužku a nějaké předměty na výměnu.

Na místě
Až dorazíte na místo nálezu vaší první keše, stůjte a přemýšlejte. Než začnete lovit pod kameny a skákat do obrostlých keřů v domnění, že právě tam je schránka schovaná, rozhlédněte se, jestli v okolí není někdo, kdo by vás mohl vidět. Být neviditelný a nenápadný je jedno z hlavních pravidel. Pokud by vás někdo viděl, mohlo by se stát, že už zítra bude keš ukradená. Je proto nutné vždy být jako stín, hlídat si záda a nevzbudit pozornost těch, kteří do hry nejsou zasvěceni.

Keš bývá ukryta často v nějaké dutině, pod kamenem, v pařezu a podobně. Hledáte většinou plastovou dózu na jídlo různé velikosti, její podoba však může být i jiná. Bude vám chvíli trvat, než se naučíte vnímat okolí a automaticky detekovat možné skrýše. Napoprvé vás proto napadne více míst, kde by keš mohla být. Při prozkoumávání se snažte být citlivý k okolí a příliš ho neponičit. Stopy po hledačích mohou nalákat i nekalé živly, které pak keš najdou náhodou. Není tedy dobré, aby po vaší návštěvě místo vypadalo jako po nájezdu polských sběračů borůvek. Až najdete to správné místo, dobře si zapamatujte, jakým způsobem je maskováno, abyste ho mohli uvést do původního stavu. V žádném případě schránku nikdy neumisťujte na jiné místo. Znemožnili byste dalším hledačům ji najít.

Po otevření schránky najdete logbook (notýsek nebo archy papíru), tužku a předměty určené na výměnu. V notýsku najdete záznamy geocacherů, kteří byli stejně úspěšní jako vy. Nejbližší prázdná stránka čeká na váš podpis. Zapište svůj nález stejným stylem jako ostatní před vámi, tzn. uveďte svoji přezdívku registrovanou na GC.com, datum a čas nálezu a připište krátce svůj komentář, např. jak dlouho vám hledání trvalo, jak se vám místo líbí, jaké je počasí atd. To už je čistě na vás.

Z keše si můžete vybrat předmět, který se vám líbí a místo něj zde nechat něco svého. Pravidlem je, že byste měli na místě zanechat něco se stejnou nebo vyšší hodnotou. Kromě běžných věcí, jako jsou přívěsky, tužky, hračky a další drobnosti můžete narazit i na některý ze speciálních geocachingových předmětů - TravelBug Obrazek nebo geocoin.

Tyto speciální předměty můžete ze schránky odnést, nesmíte si je však ponechat. Každý z těchto předmětů má vlastní šestimístné identifikační číslo, pomocí kterého je možné na oficiálních stránkách sledovat jeho historii a úkol. Při nejbližší vhodné příležitosti je pak potřeba umístit tento předmět do některé z dalších keší. Pokud naleznete více takových předmětů na jednom místě, je slušné nevzít hned všechny a ponechat některý pro další nálezce.

Po zalogování a výměně předmětů schránku pečlivě uzavřete, vraťte na místo kde jste ji našli a pečlivě zamaskujte. Gratulujeme k prvnímu nalezenému pokladu.

Zalogujte nález na internetu
Samotným nalezením to ale samozřejmě nekončí. Po příchodu domů se přihlaste opět ke svému účtu. Vyhledejte keš, kterou jste našli a přidejte svůj záznam také do internetového logbooku. Vždy dávejte pozor, abyste do popisu neuvedli nějakou nápovědu, která by dalším hledačům usnadnila její nalezení. Zalogováním na internetu dovršíte lov a automaticky si připíšete nález do své statistiky.

Text, který napíšete do logu, by neměl být pouze ve stylu "Našel sem to." Log slouží v podstatě pro nepřímou komunikaci mezi jednotlivými hráči, máte tudíž prostor rozpovídat se o svých zážitcích z cesty, dodat veselou příhodou která se vám stala, popsat jak se vám místo líbilo, jaké bylo počasí, zkrátka zpříjemnit čtení pro ostatní.

Převzato ze stránek http://www.cesky-geocaching.com

Další informace na:
www.geocaching.com
www.geocaching.cz
www.poklady.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář