Jdi na obsah Jdi na menu
 


Speciality tuarežské kuchyně

24. 8. 2009


Tadjella / Tagella
Tadjella je proslulý tuarežský chléb pečený v písku. Nahrazuje těstoviny či rýži a podává se s omáčkou, případně i s masem. Připravuje se z mouky, která se smíchá s vodou a s trochou soli.

Obrazek

Těsto se hněte a nakonec se z něj vytvoří koule.

Obrazek

Mezitím se opodál rozdělá větší oheň. Žhavé uhlíky a popel se odhrnou a vydlabe se menší jamka. Z koule z těsta se přehazováním z jedné ruky do druhé vytvoří placka, která se vloží do rozpáleného písku v jamce a přikryje se uhlíky a žhavým popelem.

Obrazek

Po půl hodině se placka vyhrabe, obrátí a opět přikryje.

Obrazek

Peče se zhruba další půl hodiny, pak se vyjme z písku, zbytky popela se oškrábou nožem a placka se omyje vodou.

Obrazek

Na závěr se rozdrobí na drobné kousíčky do velké mísy a zalije omáčkou.

Obrazek

 Ukázka přípravy na videu :

Další video ukázky na blogu 3 verres de thé et quelques dattes : La tajilla ... (1), (2)

Mardud
Nejběžnější jídlo, které se skládá z vařených těstovin nebo rýže s omáčkou, případně i s masem. V hrnci se na oleji nebo na másle osmaží nakrájená cibule, zalije se vodou a přidá se sůl a koření, případně sušená rajčata, dvě až tři brambory a maso (kozí, skopové) nakrájené na kousky. To se vaří několik hodin. Těstoviny či rýže se vaří zvlášť, někdy spolu  s omáčkou.

Merdum
Maso lze uvařit i bez hrnce. Místo nádoby na vaření se používá žaludek zabitého zvířete, do něhož se vloží kousky masa a sůl. Podobně jako u tadjelly se rozdělá velký oheň, a když velké kusy dřeva shoří, odhrne se žhavý popel a uhlíky, vyhloubí se jamka o velikosti naplněného žaludku, žaludek se do ní vloží a žhavým popelem zakryje. Takto se maso peče asi hodinu a půl, pak se žaludek vyjme a maso vyklopí do misky.

Tarfadjarat
Kozí nebo skopové maso se nakrájí a vloží do žaludku spolu s kameny rozpálenými do červena, žaludek se uzavře a maso se v něm nechá vařit. Uvnitř se tvoří horká pára, která žaludek nafoukne. Občas, když je žaludek hodně nafouknutý, je třeba ho pootevřít, aby pára mohla ven. Po čtvrt až půlhodině je maso upečené.

Babba
Kůzle nebo jehně se rozřízne vzadu od krku, vykuchá a naplní mlékem. Takto se peče na žhavých uhlíkách. Upečené maso je velmi křehké. Jedná se především o sváteční jídlo, dnes připravované zřídka.

Melfuf
Vnitřnosti čerstvě zabitého zvířete (nejoblíbenější jsou játra) opečené na ohni, které se podávají samostatně jako předkrm.

Alabadja
Vařené maso nasekané nadrobno podávané s rýží a bohatě zalité rozpuštěným máslem.

Z arabské kuchyně u Tuaregů zdomácněl hlavně kuskus (netřeba představovat) a mešui - jehně stažené z kůže a pečené vcelku na rožni.

Anu n'akawat  (doslova díra s listy keře akawat, který parazituje na stromech a je příbuzný jmelí)
Vykope se jáma v zemi, vyloží se kamínky a rozdělá se na nich oheň. Kamínky se pak odstraní a do jámy se rozloží v jedné vrstvě listy namočené ve vodě a na ně vrstva kamínků, pak opět vrstva listů a další vrstva kamínků, až je jáma plná. Vše se zakryje větvemi, na něž se nahrne písek. Uvnitř jámy se vytvoří pára, v níž se listy uvaří. Nakonec se vše jáma otevře a listy se sní.

Assink
Assink je výraz označující každé vařené jídlo a zároveň název pro řídkou kaši z mletého prosa (mouky) vařeného ve vodě. Někdy se přidává tekuté máslo.

Eliwa
Kaše z mletého prosa a mléka.

Šeršem
Celá zrna prosa vařená ve vodě s masem, bez omáčky.

Adězzaz
Jídlo obsahující pouze zrna prosa nebo rýže namočené ve vodě (když není dřevo na oheň).

Esefuf (Tebeke)
Sýr s drcenými datlemi.

Inamorarayna
Sýr s drcenými datlemi a s máslem.

Aražer
Nápoj z rozmačkaného sýra a drcených datlí rozmíchaných ve vodě.

Gažéra
Nápoj z drcených datlí, rozmačkaného sýra, mletého prosa, drcených plodů stromu jujuba, cukru a mléka. Vše se rozmíchá a vloží do koženého vaku a nechá se fermentovat. Tento nápoj pijí hlavně ženy, protože je velmi výživný (tloustne se po něm).

Zdroje : Teneghelt  -  Cuisine touareg - cesty do Mali (2008-09)