Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krása a módní doplňky v poušti

mehari.jpgObecně lze říci, že v oblékání i zdobení Tuaregů je patrno vícero vlivů. Původní berberské kořeny jsou zřejmé z některých podobných prvků v tradičních oděvech a špercích Berberů žijících v severních oblastech Magrebu. Pak je tu zřejmý "saharský styl" - zahalování a široké, vzdušné oděvy byly typické pro všechny obyvatele Sahary už ve starověku (dodnes nosí podobné oblečení také např. Mauři v Mauretánii nebo Tubuové ve východní části Sahary). Později, jak Tuaregové postupovali více na jih, se přidaly vlivy sahelských etnik. Nelze opomenout ani transsaharský obchod, v němž Tuaregové hráli významnou roli a díky němuž měli přístup k nejrůznějšímu, i luxusnímu zboží. A dnes se samozřejmě prosazují prvky euroamerické kultury.

Vzhled je důležitý, a to i v poušti. Má v první řadě vypovídací hodnotu - na první pohled oznamuje příslušnost ke kmeni, společenské a rodinné postavení i osobnost člověka. Má význam komunikativní (např. způsob vázání mužského turbanu) i symbolický (ochrana před zlými duchy). Kromě oblečení jsou důležité i různé ozdobné doplňky, šperky, úprava vlasů, líčení atd.

Šperky
Šperky jsou velmi oblíbené, a to u žen i mužů. Muži nosí hlavně prsteny, někteří také náramky. Všechny ženy nosí náušnice, náhrdelníky a náramky, občas i prsteny. Tradiční šperky jsou ze stříbra, neboť ke zlatu nemají Tuaregové důvěru, prý přináší neštěstí. Zlato připomíná slunce, které pálí a oslepuje, kdežto stříbro symbolizuje svit měsíce, který přináší po horkém dni úlevu a uklidnění. Stříbrné šperky se dnes nosí hlavně na slavnostech, pro každodenní nošení je nahradily barevné korálky. Náhrdelníky nosí i nejmenší děti, často jako amulet.

Účesy
Vlasy mají Tuaregové tmavé a většinou vlnité až kučeravé. Muži je nosí střižené nakrátko. V minulosti nosili vlasy dlouhé a svázané do copu. Malí chlapci mají někdy hlavu zcela oholenou nebo jen s "hřebínkem" (časté v oblasti Timbuktu), častěji však nosí běžný krátký účes. V silně větrném počasí, typickém pro Saharu, mívají vlasy rozčepýřené, vyztužené všudypřítomným pískem.

Ženy nosí vlasy polodlouhé až dlouhé, zkrocené v copech. Běžně nosí dva copy (někdy i více) s pěšinkou uprostřed. Na slavnosti se vytvářejí složité účesy z mnoha malých copánků. V oblastech kontaktu se sonrajským etnikem (hlavně Timbuktu - Gao v Mali) přejaly jeho zvyk vplétat do vlasů stříbrné a barevné ozdoby. V Nigeru je typickým prvkem účesu jeden copánek přes čelo, který vede od prostřední pěšinky ke straně. Dříve si ženy natíraly copy velbloudím tukem, aby je uchránily delší dobu před prachem a pískem, dnes si častěji myjí vlasy a účesy obnovují každé 2-3 dny (podle podmínek). Bohatost vlasů činí jejich úpravu obtížnou, a proto si většinou při tvorbě účesu vzájemně pomáhají.

Krásné Tuarežky

minata.jpgAčkoli muži tvrdí, že víc než krása ženy je zajímá, zda je chytrá a vtipná, přesto půvab hraje svou roli a ženy si na zevnějšku dávají hodně záležet. Tuarežky jsou pověstné svým půvabem a i z rysů starých, vrásčitých žen je často vidět, že bývaly krásné. Více či méně míšenky, s pletí od světlé až po úplně tmavou, s pravidelnými a výrazně řezanými rysy, mírně vystouplými lícními kostmi, plnými rty a zářivým úsměvem - tak by se dala charakterizovat většina žen.

Postavou bývají spíše menší, buď velmi štíhlé (většinou v kočovných táborech), nebo poměrně dost baculaté (ve městech a vesnicích). Dříve byly ideálem krásy baculky, neboť oblé tvary byly znakem zdraví a bohatství. Mladé dívky z bohatších vrstev byly doslova vykrmovány, aby dosáhly patřičných rozměrů. To už je dnes více méně pryč, naopak po vzoru mezinárodních "superstar" (vliv televize) chtějí být mnohé dívky jako proutek.

Důležitou součástí ženské krásy je zářivý úsměv a bílé zuby. Péče o zuby je v poušti obtížná, nicméně existují prostředky na jejich čištění. Můžeme občas vidět, jak muži i dámy žvýkají větvičku. Jedná se o větev ze stromu Salvadora persica, která působí jako zubní kartáček i pasta v jednom.


Líčení
tuareg-niger-woman.jpgVe všední dny se ženy nelíčí anebo jen minimálně, zato pro slavnostní příležitosti používají líčení velmi výrazné. Oči a obočí si zvýrazňují kholem (černé práškové barvivo, které údajně chrání oči před sluncem a pískem) a rty si barví indigem na modro. Ladí tak s modře zbarvenou kůží, protože na slavnosti se hodně nosí oblečení barvy indigo, které má prý také ochranné účinky proti slunci, větru a vysušování. V některých krajích si malují na tvář různé barevné motivy, jež mají majitelku chránit i před zlými duchy.

Velmi oblíbené je líčení hennou, používané v celé severní Africe. Berberské ženy jsou svými bohatými vzory na rukou i nohou proslulé. Totéž platí i pro Tuarežky. Na svatební obřad si hennou líčí ruce a nohy nejen nevěsta, ale i ženich. Červenou hennou si ženy často natírají i nehty, a to i ve všední den uprostřed pouště.

Tetování Tuaregové zřejmě vůbec nepraktikují, alespoň jsem je u nich neviděla a žádné informace o tom nenašla. Všeobecně se dá říci, že do těla zasahují minimálně, čímž se liší od svých severních sousedů (tetování u Berberů) a především od většiny etnik černé Afriky. Když pomineme zasazování běžných náušnic do ušních boltců (velké a těžké náušnice se do uší nedávají, ale zavěšují podél spánku na čelenku, závoj nebo účes), zbývá pouze mužská obřízka v dětském věku (ženskou obřízku neznají) a malá jizva na spánku podél levého oka ve tvaru dvou čárek, které nejsou většinou ani vidět. Jde o stopu po symbolickém zákroku, který se provádí u novorozeňat nožem nebo jiným ostrým předmětem a jehož smyslem je zajistit dítěti dobrý zrak a ochranu před bolestmi hlavy. Podobnou jizvu lze vidět i u některých černošských etnik (např. v Mali v sahelské oblasti), ale mnohem větší a nápadnější.

Parfémy a voňavky
Parfémy jsou u žen také velmi oblíbené, hlavně ve městech, kde jsou snadno dostupné. Kupují se na trzích a v obchodech a můžou být nejrůznějšího původu. Bývají oblíbeným dárkem, který muži přivážejí ženám ze svých cest.

Kabelky
Z dalších módních doplňků lze uvést také různé ozdobné taštičky, které nosí muži i ženy zavěšené na krku, dnes spíše na slavnostech. V poslední době se šíří móda malých dámských kabelek, které nosí ženy i na návštěvu sousedky ve vedlejším tábořišti. Mívají v nich často mobilní telefon. Jiné drobnůstky nosí muži v kapse bubu a ženy zavázané do cípu šatů.

 

Tuaregové a světová móda

Alphadi (vl. jménem Seidnally Sidhamed), Tuareg narozený v Timbuktu a žijící v Nigeru, se prosadil  jako módní návrhář uznávaný nejen v Africe, ale i ve Francii.

Halimata Ixa Graille je z rodiny známých Tuaregů žijící v Nigeru (Mohamed Ixa řídí cestovní agenturu a humanitární organizaci Tidene, Rissa Ixa je malíř a bojovník za rozvoj tradiční kultury) a od svých 18 let působí jako modelka pro různé světové agentury. Hrála i ve dvou francouzských filmech Imuhar, une légende a Poslední let.

Návrhářka Katherine Pradeau se ve svých kolekcích inspiruje tradičním uměním Tuaregů :

 

Zdroje :

Casajus, D., La tente dans la solitude. Editions MSH, Paris. 1987.
Dubief, J., L'Ajjer. Sahara central. Karthala, Paris, 1999.
Claudot-Hawad, H. , Lune chez les Touaregs. Encyclopédie Berbère, XXVIII-XXIX-L : 4439-4441, Edisud, Aix en Provence. 2007.
Jiroušková, J., Severní Afrika - Dějiny odívání. NLN, Praha. 2007

http://fr.wikipedia.org/wiki/Touareg
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuareg
http://afrique.suite101.fr/article.cfm/les-touaregs--peuple-du-sahara
 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Oblékání a móda

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář