Jdi na obsah Jdi na menu
 


Festival v poušti a cesty na Saharu

9. 12. 2011

3. prosince se v Bamaku konal slavnostní večer, na němž bylo oficiálně vyhlášen program Festivalu v poušti (Festival au Désert), který se bude konat 12.-14. ledna 2012. Ředitel festivalu Manny Ansar prohlásil, že přes všechny problémy (únosy Evropanů) se festival konat bude. Nechce totiž dovolit, aby teroristé vyhráli a zlikvidovali místní ekonomiku, která je z velké části na cestovním ruchu závislá. Ačkoli někteří turisté své rezervace zrušili, jiní zase svou účast potvrdili, řekl novinářům. Co se týče bezpečnosti, probíhá prý jednání se státními složkami, které se o zajištění bezpečnosti návštěvníků postarají.

Více na webu festivalu : http://www.festival-au-desert.org/

Nicméně se účast Evropanů na festivalu nezdá příliš pravděpodobná, protože většina zemí považuje celou sahelsko-saharskou oblast v Mali za nebezpečnou a důrazně své obyvatele před její návštěvou varuje. Dokonce i samotná malijská policie v minulých dnech evakuovala z této oblasti téměř všechny cizince, včetně těch, kteří tam žijí a pracují. Letecká společnost Point-Afrique, která jediná organizuje v turistické sezóně dopravu do Mopti, veškeré lety zrušila.

jihalz.jpgO nic lépe nevypadají ani cesty na jih Alžírska, kam se každoročně vydávají tisíce turistů oslavit Silvestra a Nový rok romanticky uprostřed pouště, u ohýnku pod hvězdnou oblohou. V prosinci se také koná v Djanetu tradiční tuarežský festival Sebiba, který též láká evropské návštěvníky. Tento týden však Alžírsko oznámilo, že evropským turistům mířícím na Saharu vízum letos vydávat nebude a dokonce zrušilo víza už udělená.

Z dalších oblastí, kde žijou Tuaregové, už zbývá jen Libye, která letos pro turisty nepřichází v úvahu, a Niger, který též bojuje s teroristy a bezpečnostními problémy.  Letošní turistická sezóna je tedy pro tuarežské průvodce a hoteliéry katastrofální.