Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tyto stránky jsou věnovány historii a kultuře Tuaregů, nazývaných také „muži v modrém“, „kočovníci ze Sahary“, „páni pouště“ atd.

Romanticky motivovaný zájem o Tuaregy je značně rozšířený, mnohem méně se toho však o nich ví. Můj zájem o Tuaregy trvá už léta a souvisí s mým zájmovým i profesním zaměřením na Francii a její kulturu (učím francouzštinu). Francouzské kolonie zahrnovaly území Tuaregů a dodnes patří k frankofonním oblastem. Francouzi se vždy cítili úzce spjati se svými koloniemi a určitý vztah k nim přetrvává i v současnosti. Ve Francii se můžete setkat s Tuaregy poměrně často v odborné i krásné literatuře, formou různých francouzsko-tuarežských spolků či nadací, internetových stránek a blogů, společných kulturních akcí apod. A také většina informací ze strany samotných Tuaregů je převážně ve francouzštině. Je to tedy hlavně hlavně moje „frankofilství“, které mě přivedlo k Tuaregům a které mi také usnadňuje přístup k informacím.

Formou tohoto blogu bych chtěla postupně shromažďovat posbírané informace, lépe řečeno výběr toho nejzajímavějšího (informací je mnoho), a vzdát tímto také hold tomuto zajímavému národu, jehož historie a kultura určitě stojí za pozornost. Také bych se chtěla věnovat jeho současné situaci, která je velmi problematická a spíš kritická, protože rozpad koloniální říše přinesl Tuaregům konec jejich neomezenému vládnutí nad Saharou a konfrontaci, často hořkou, s nově vzniklými státy, které si území Sahary rozdělily. Na většině území, kde dnes žijí, Tuaregové zoufale bojují o alespoň trochu důstojný život a zachování své národní a kulturní identity.

Tyto stránky píšu čistě pro svoje potěšení, a jestliže tím potěším také někoho dalšího, tím lépe. V žádném případě nemám ambice sestavovat vědecky zaměřený materiál, spíš chci uvést základní informace, pokud možno ověřené, a především upozornit na to, co je podle mého názoru v historii, tradicích, kultuře i současném životě Tuaregů pozoruhodné.

Budu vděčná za každý komentář, projev zájmu či případné další informace.

 

Kontakt : můžete využít formulář komentářů nebo mi napsat na e-mail.

Romana Kratochvílová

 
 



Další publikační činnost :

- přednášky s promítáním : Saharou za Tuaregy (Mali)

1sahara.jpg5.10.2009    -   Klub cestovatelů, Praha 1

21.10.2009    -   Vysoká škola hotelová, Praha 8

25. února 2010   -   Chaberský dvůr, Dolní Chabry, Praha 8


laz_10_2010.jpgčlánky : 

Střípky ze života Tuaregů  Hedvábná stezka, 12.2.2010
                                                  - Lidovky.cz, 11.3.2012

Kam vedou cesty Tuaregů ?  -  Lidé a země, 10/2010

Haya aneb tuarežská rodina  -  Lidé a země, 10/2010

Pouštní svět Tuaregů   VELbloud 3/2010

Interview v článku Tuaregové: kavaleristé Sahary II. (J. Moravčík) - World Music (28.10.2011)


- pohádky :

2 pohádky (Jak šel kozel na pouť do Mekky, Učitel a jeho žák) ve sborníku Africké pohádky, Bulletin SPA, 2009 


- Radio Ethno -  pořad Sonic Africa

Tuarežské blues (Etran Finatawa, Tinariwen, Toumast , Terakaft, Tamikrest ...) - 4.11.2009
Nové tváře a skupiny (Amanar, Atri Nassouf, Nabil Othmani, Bambino ...)  - 2.2.2011

tuaregshop.jpg
-  spolupráce se sdružením Tahoré (umělecko-řemeslné sdružení v Mali) a českým obchodem Tuareg-Shop - zprostředkování kontaktů a dovozu šperků a výrobků

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Sahara-Tuaregové

Jitka Soukopová,22. 5. 2016 18:23

Dobrý den Romano, až dnes jsem náhodou objevila Vaše stránky a hned si pomyslela, že bude dobré, když budeme v kontaktu. Jsem archeoložka specializovaná na skalní umění ve střední Sahaře, takže Tuaregy jsem studovala z jejich historické stránky, hlavně skalní rytiny a nápisy. Několik měsíců jsem s nimi žila v poušti v jižním Alžírsku, dosud mám přátele Tuaregy v oáze Djanet a jsme v kontaktu, takže do budoucna se může hodit.Člověk nikdy neví, třeba někdy nějaký projekt nebo výstava.... toto je můj email: soukopka@hotmail.com prosím napište mi, protože Váš email se mi nechce zobrazit. Zdravím Jitka

nekpnečno

Brouček,12. 10. 2014 20:49

Bylo by to krásné být tam s někým milovaným v tom nekonečném prostoru bez věcí jen s láskou a bez KK.

obličejová kniha

Brouček,12. 9. 2014 17:46

Tak jsem ji objevil a jsou tam krásné fotky. Tebe jsem však nenašel(na fotce:))

Re: obličejová kniha

Romana,14. 9. 2014 15:41

:-)

:-)

Vojta,31. 7. 2014 20:34

Překrásná stránka s kouzelnými články, děkuju. :-)

Re: :-)

Romana,5. 8. 2014 19:00

Děkuju.

Dobrý

Karel,30. 5. 2014 18:38

Ahoj Romano. Tak jsem to naše a je to pěkné.

Re: Dobrý

Romana,30. 5. 2014 19:22

:) Díky.

Dík za krásné stránky

Jana,10. 10. 2011 15:29

Děkuji za krásné stránky - můj zájem o Tuaregy vznikl zprostředkovaně - nedílnou součástí mého života se před deseti lety stali kouzelní psi Tuaregů, azavaci. A právě díky nim se pokouším seznámit, alespoň na dálku, s oblastí a kulturou, ze které pochází a do které patří. Díky Vašim bohatým stránkám jsem získala spoustu informací - děkuji!

Díky

Janika,17. 7. 2011 18:05

Kouzelný web, už jsem ho viděla i dříve, dneska jsem nahlédla na základě Vašeho komentáře na mém blogu, zdravím a děkuji.
Asi jako u mnoha dalších začal můj zájem o Tuaregy u Exupéryho :-). Odtud pak pramení můj zájem o Libyji, jak jste si u mě všimla. Fascinují mě tyhle národy, které i v dnešní době stále ještě žijí v souladu se svou dávnou lidskou přirozeností. Kéž by tyhle ostrůvky lidskosti vydržely co nejdéle.
Jsem moc ráda, že jsou i lidé, jako jste Vy a že mám na Vás kontakt.

Re: Díky

Romana,18. 7. 2011 15:40

Děkuji moc za pěkný komentář, spřízněná duše potěší. Budu ráda, když zůstaneme v kontaktu. Zdravím, Romana

Dekuji

Lucie Hanusova,9. 12. 2010 17:19

Dekuji za uzasne stranky o Tuarezich a jejich kulture. Uz delsi dobu jezdim za Tuaregy na jih Alzirska a je to laska na cely zivot :-)
Lucka

Re: Dekuji

Romana,10. 12. 2010 21:30

Také děkuji. Lidí s podobnými zkušenostmi je u nás velmi málo. Pokud byste měla zájem o nějakou formu výměny informací, zkušeností či tak něco, byla bych ráda. Zkontaktovat bychom se mohly emailem (můj je uvedený výše nebo mi můžete poslat svůj).
Osobně znám Tuaregy jen z Mali, každé info odjinud, obzvlášť z osobní zkušenosti, bych uvítala. Děkuji.

poděkování

Robka,18. 10. 2010 18:14

Moc vám děkuji za odkaz, který jste zanechala na mých stránkách. Hudba i kultura Tuaregů mě zajímá a vaše stránky se mi moc líbí. Máte to tady opravdu velmi pěkně a podrobně zpracované. Určitě se sem budu ráda vracet.

ohledně náboženství

Nabrak,19. 7. 2010 17:39

Dobrý den. Velmi by mě zajímalo cokoliv o původním tuarégském náboženství před příchodem islámu.
Mail: lordnabrak@centrum.cz
Děkuji!

Re: ohledně náboženství

Romana,20. 7. 2010 19:23

Zřejmě praktikovali animismus, ale moc se o tom neví.

konečně to co jsem hledala :-)

Jana G.,2. 6. 2010 14:25

Tuaregové mě vždy fascinovali a přitahovali, díky moc za tyto stránky!

zdravím a děkuji

rennfri,16. 8. 2009 0:31

za tyto stránky, osobně bych ještě uvítala podrobnější informace o způsobu oblékání a zdobení se tuaregských žen, zatím se mi nikde nepodařilo najít k tomu podrobné informace...budu ráda za každý tip (v češtině nebo angličtině) na mejl rennfri@seznam.cz děkuji moc :-)

Saharsky virus

Karel,30. 6. 2009 19:29

Cirou nahodou jsem dnes padnul na Vase stranky a jsem velmi prijemne prekvapen. Dosud jsem totiz nikde nenasel cesky cestovatelsky text, ktery objektivne a bez prehaneni popisuje zivot na Sahare. Bravo ! Zajimam se taky o Tuaregy a o Saharu vseobecne, mam par knizek (ve francouzstine) o tématu. A za sebou kolem 130 bivaku v pisku..., at uz s 4x4 a nebo mezi dvema velbloudy. Saharsky virus je nevylecitelna choroba... Zdravim a preju hodne dalsich cest! K a r e l

Mauři

Romana,28. 4. 2009 0:39

Děkuju za uznání.
Mauři jsou stejně jako Tuaregové původem Berbeři (na rozdíl od Tuaregů se "poarabštili") a saharští kočovníci, tudíž mají spoustu společných rysů ve způsobu života, kultuře a tradicích. Sever Mali obývají spolu s Tuaregy, Mauři spíš na západě směrem k Mauritánii a Tuaregové na východě. Ve střední části žijí těsně vedle sebe (např. v Timbuktu) a uzavírají často smíšená manželství.
Zdravím a díky.
Romana