Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moderní hudba

Tinariwen. Foto : www.flickr.com

Moderní hudba Tuaregů vzniká v 80. a 90. letech 20. století v souvislosti s tragickými událostmi v Mali a Nigeru (povstání a represe, sucha a hladomor), které donutily odejít mnoho rodin do exilu, především na jih Alžírska a do Libye. Tam vyrůstá mladá generace, která těžce hledá obživu a hořce nese odloučení od své země. Tam mladí  Tuaregové, zvaní ishumar (z francouzského slova chômeurs = nezaměstnaní) také objevují moderní arabskou i západní hudbu a elektrickou kytaru. Brzy vznikají první písně navazující na tradiční tuarežskou hudbu se silným vlivem afrického blues, arabské a především rockové hudby. Vyjadřují hořkost z živoření v exilu a vyzývají k boji za svobodu. Během povstání se tato hudba stává účinnou zbraní, mezi Tuaregy v exilu i doma působí jako rozbuška, která přivede mezi povstalce stovky mladých lidí. Má takovou sílu, že je v příslušných zemích zakázaná a její tvůrci i posluchači jsou pronásledováni.

I po skončení povstání hudba ishumar, zvaná také tuarežské blues nebo v jazyce tamašek assuf (stesk), pokračuje v boji za lepší budoucnost, tentokrát ale volá po míru, jednotě, úctě k tradicím, ke kulturnímu rozvoji apod. Nechybějí ani obecně lidská témata jako láska, smutek z odloučení nebo láska k rodnému kraji. Za zakladatele je považována skupina Tinariwen (Mali) a Abdallah ag Oumbadougou se svou skupinou Takrist n'Akal (Niger). 

Ishumar (Mali-Niger Touaregs) - album představující výběr hudby ishumars (Reaktion, 2008):


Ishumar 2 – Nouvelles Guitares Touarègues - druhé album mapující vývoj tuarežské moderní hudby (Reaktion, 2011) :

 

INTERNET

Tamasheq.net (francouzsky)
Stránky věnované tuarežské hudbě z různých zemí (Mali, Niger, Alžírsko, Lybie), tradiční i moderní. Uvádějí informace o jednotlivých umělcích včetně diskografie a ukázek, novinky, bibliografii a odkazy na další zajímavé stránky. Obsahuje i tzv. Radio Tamasheq, nabízející desítky skladeb k poslechu.

 

Přehled nejvýznamnějších představitelů  (podrobné informace v rubrice Hudebníci a skupiny) :

MALI

Kraj Kidal je domovem první a nejuznávanější moderní tuarežské skupiny Tinariwen. Blízko k ní má skupina Terakaft, jejíž členové se podíleli na vzniku tuarežského blues i na počáteční tvorbě Tinariwen, a mladá skupina Tamikrest přinášející jemné melodie evokující saharskou melancholii ovlivněné soudobou hudbou. Další nová skupina Amanar z hudby ishumar vychází, ale snaží se o nové pojetí. Taliwen vnáší do hudby Tuaregů hip hop a přestavuje originální formu moderního žánru s kořeny v tradiční hudbě. Ibrahim Djo je svérázným hudebníkem, který si za spoluhráče vybral mladé francouzské muzikanty.

Kraj Timbuktu je zastoupen hlavně slavnou skupinou Tartit navazující na tradiční tendé, která hraje hypnotickou hudbu s ženským monotónním zpěvem.

V kraji Gao je kultura Tuaregů spjata s tradicemi songhajského etnika, který je zde hojně zastoupen. Skupina Super 11, kde Songhajové převažují, patří k nejznámějším představitelúm tradiční takamby. Moussa Sidi ag Iknane hraje komorní pouštní balady za doprovodu kytary a občas i se svou skupinou Ag.na.

NIGER

Nejvýraznější osobností moderní tuarežské hudby v Nigeru je Abdallah ag Oumbadougou se svou skupinou Takrist N'Akal. Skupina Tidawt spojuje tři hudebníky, kteří zároveň hrají i sólově. Hrají rytmickou hudbu spojující tradiční písně s moderním zvukem a vystupují často v USA. Koudede je dalším z ishumar a jeho hudba je založena hlavně na melancholickém blues s převahou akustických nástrojů. Mouma Bob vystupuje často se skupinou Imawalanes, která kombinuje moderní hudbu s prvky tradiční kultury Tuaregů a Fulanů (Woodabé). Také skupina Etran Finatawa spojuje tuarežské i fulanské (Woodabé) hudebníky a ve svých skladbách kombinuje tradiční hudbu obou etnik s prvky moderní hudby. Více ...

ALŽÍRSKO

Za zakladatele současné tuarežské hudby v Alžírsku je považován Baly Othmani z Djanetu, který spojuje tradiční  hudbu s orientálními prvky. Jeho syn Nabil Othmani na něho navazuje, ale vytváří si vlastní styl a posouvá tradice více k moderní, komorně laděné písničkářské tvorbě. Skupina Indjaren také navazuje na Balyho Othmaniho a spojuje tradiční hudbu Tuaregů s orientálními prvky.

EVROPA  (Tuaregové žijící v Evropě)

Jádrem skupiny Toumast je dvojice Tuarega a Tuarežky z Nigeru, žijící ve Francii, kteří tradiční rytmy výrazně obohacují prvky moderní hudby. Atri N'assouf je nová skupina v čele s Rissou ag Wanaghli (Takrist Nakal), která ve spolupráci s francouzskými hudebníky rozšiřuje pestrou škálu současné hudby Tuaregů. Skupina Kel Assouf působí v Belgii a je spojením tuarežských a evropských muzikantů, z nichž každý vnáší do základu tuarežského blues vlivy své země. Sidi je hudebník z kraje Timbuktu a v současné době hraje ve Francii se svou skupinou Tiwitine. Představuje baladickou podobu moderní tuarežské hudby.