Jdi na obsah Jdi na menu
 


Terakaft a Respect Festival

6. 6. 2013

 
Terakaft, tuarežská skupina z Mali, vystoupí letos na Respect festivalu. Bude to její první koncert v České republice.

respect.jpg

Pro návštěvníky našich stránek nabízíme ve spolupráci s Respect Festivalem možnost získat dvoudenní vstupenku za zvýhodněnou cenu.

Jak získat zvýhodněné vstupné?
Stačí zaslat své jméno na e-mail:
admin@tuaregove.cz do 9.6. Do předmětu je třeba uvést "Respect festival 2013". V krátké době dostanete potvrzovací e-mail.
Po příchodu na festival nahlásíte své jméno, na základě kterého vám bude prodána dvoudenní vstupenka za 300,- Kč. Vstupenka je podmíněna příchodem do 15 hodin (15.6.).

 

Šestnáctý ročník Respect festivalu, pravidelné přehlídky world-music s nejdelší historií u nás, se uskuteční v sobotu 15. a neděli 16. června. Vzhledem k povodním se festival přesouvá ze Štvanice do parku Ladronka.  Tradičně nabídne vystoupení souborů z různých koutů světa, které sklízejí ovace na zahraničních festivalech a v České republice vystoupí poprvé. Festivalový areál zároveň poslouží jako plenérová galerie s objekty známých umělců. 

Také v letošním roce se držíme filozofie Respect festivalu, v rámci níž chceme našim návštěvníkům především rozšiřovat hudební obzory a nabídnout jim vystoupení interpretů, kteří patří v zahraničí k hvězdám world-music, ale u nás o nich mnoho lidí neví,“ říká ředitel Respect festivalu Borek Holeček.

respect_festival_logo_datum.jpg

Renomovaná přehlídka představí návštěvníkům reprezentativní průřez současnou world-music, při níž si na své přijdou jak milovníci flamenca, reggae či africké a arabské hudby, tak i fanoušci tanečních rytmů a orientálních perkusí. Hudebně pestrý víkend 15. – 16. června na pražské Štvanici ozdobí svým pouštním rockem také skupina Tuaregů Terakaft.

Skupinu Terakaft založil zpěvák a kytarista Kedou, známý jako aktivní účastník povstání v Mali a jako jeden ze zakladatelů legendárních Tinariwen, s nimiž v roce 2001 nahrál jejich debutové album. I když invaze islamistů do severního Mali hudebníky tragicky postihla, Terakaft vystoupili společně s Tinariwen na koncertu v pařížské Olympii, jejich poslední album produkoval kytarista Roberta Planta Justin Adams a loni byla skupina vybrána odbornou porotou do programu největší světové přehlídky world-music, festivalu Womex. Terakaft nabídne jedinečné spojení ostrého kytarového rocku s tradicí minimalistických zpěvů pouštních kočovníků ze Sahary.
Více informací o skupině : Terakaft.


 

Funkce headlinera se na letošním ročníku festivalu ujme Mory Kante, velikán africké hudby, který spustil hudební lavinu dnes zvanou world music.
Dalším již potvrzeným interpretem a zástupcem černého kontinentu je King Ayisoba, stoupající hvězda žánru zvaného hiplife. Jde o dominantní styl současné Ghany, fúzi rapu a tanečního highlife s přísadou reggae. Hudba King Ayisoby vytvořená mistrným ovládáním tradiční dvoustrunné kytary kologo v kombinaci s elektronickými rytmy, hlubokým hlasem a palbou afrických bubnů představuje to nejsyrovější a nejvíce autentické, co z Afriky v současné době proniká do okolního světa.
Ani letos nepřijdou na Respect festivalu zkrátka fanoušci flamenca. Po loňském úspěchu zpěváka Duquendeho se tentokrát představí Jaco Abel, hráč na elektrickou kytaru navazující na odkaz flamencových klasiků, který si již získal respekt i těch nejpřísnějších kritiků. Budoucnost španělského flamenca představí společně s nejnovějším objevem žánru, zpěvákem Salaoem a dalšími zkušenými flamencovými hudebníky.
Do světa orientálních perkusí zavede návštěvníky íránský hudebník Mohammad Reza Mortazavi, který posunul hru na bicí za hranici lidských možností. Dokáže zahrát, co bylo donedávna považováno za nemožné. Íránský bubínek tonbak připomínající velkých kalich zní v jeho rukou jako symfonická sekce bicích nástrojů.

 

Festival vhodný pro celou rodinu 
Také v letošním roce bude festival rozšířen o speciální program pro nejmenší. „V posledních několika letech se snažíme na festival přivést i rodiny s malými dětmi, a to formou výhodného rodinného vstupného stejně jako bohatého programu pro nejmenší, který se snažíme každý rok rozšiřovat. V loňském roce jsme zaznamenali výrazný nárůst dětských návštěvníků, což ještě přispělo k příjemné rodinné atmosféře ve festivalovém areálu ostrova Štvanice. V současné době jednáme s několika předními českými umělci a těšíme se, že festival letos obohatí vybranou ukázkou své tvorby a přispějí tak k multižánrovému rozsahu akce,““ říká Borek Holeček.
Nejen děti si letos jistě užijí vystoupení známého mima a bublináře Václava Strassera s jeho obřími, duhovými či kouřovými bublinami. Program pro děti bude zahrnovat také výtvarné a sportovní aktivity, ke kterým se mohou připojit i jejich rodiče, ať už jde o skákání v pytli, malování vlastních triček či využití skákacího hradu. Děti do 15 let mají na festival vstup zdarma. Připraveno je i zvýhodněné rodinné vstupné.

Součástí festivalu bude již tradičně doplňkový program, ať už půjde o vegetariánské občerstvení, kavárnu, čajovnu, vinárnu, stánek s grilováním masa či prezentace nevládních neziskových organizací. Pro cyklisty je ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připravena loni hojně využívaná sleva na vstupném 100 Kč. Kolo je možné si uzamknout v areálu festivalu.

Program dvoudenního Respect festivalu opět počítá s vystoupením desítky souborů včetně zástupců domácí scény, průběžně aktualizovaný program stejně jako informace o zvýhodněném vstupném je možné najít na stránkách www.respectfestival.cz

Vstupné
Pro návštěvníky našich stránek : 300 Kč  (na základě zaslání e-mailu s jménem). Vstupenky je nutné zakoupit na pokladně festivalu do 15h (15.6.2013). Akce platí pouze do 9.6.2013!

Předprodej Ticketpro: 450 Kč jednodenní / 550 Kč dvoudenní / 600 Kč rodinné vstupné
Na místě: 550 Kč jednodenní / 650 Kč dvoudenní / 700 Kč rodinné vstupné
Cyklisti sleva: 100 Kč  (pouze na místě)
Držitelé studentského průkazu: sleva 50 Kč (pouze na místě)
Slevy nelze kombinovat. Platí vždy pouze vyšší.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář