Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv 2010 - 2012

31. prosince 2012

Rok 2012 nám končí trochu smutně, navždy nás dnes opustila zasloužilá morčecí dáma Tricia Hela z Horeckých vrchů ve věku nedožitých 4 let.

 

 

19. prosince

Obyvatelé Hobití nory všeho druhu, bez ohledu na počet nohou, křídel či ploutví Vám přejí klidné Vánoce s Vašimi blízkými a přimlouvají se nejen za židli navíc u stolu, ale i za misku navíc u Vašich dveří, ... co kdyby přišel host.

 

Co je u nás v adventním čase nového? Slepičky asi začnou snášet až po slunovratu, v nevlídných dnech tráví většinu času na hřadu, zatímco Marcus kokrhá každé ráno o sto šest sotva začne svítat. Velká Skalára v akvárku postává u topného tělesa a vzpomíná na Amazonku. Želva Zuzána je spokojená s lampičkou a přísunem čerstých žížal, reagovat na počasí je nad její rozoumek. Králice Růženka se v domě rozkoukala a už se prohání po kuchyni s kočkami, to že je králík, jí asi nikdo neřekl. Králice Amálka si zvolna zvyká na letmé pohlazení, ale mazel z ní asi nikdy nebude. Budiž jí ke cti, jak si překvapivě udržuje v kotci pořádek, žádné bobky v misce na vodu, žádné roztahané seno z jeslí, Růžena je proti ní holt rebel. Kočičky Lucka, Žofka a Marianka lov myší odložily nejspíš na jaro, chodí pravidlně ráno a večer k mističkám, jinak se povalují na radiátorech a na zdravotní procházku po dvoře se nechají spíš nedobrovolně vynášet. Morčouni v počtu 13 chlupatých koulí (Ňufík, Tricia, Gaudeamus, Freddy, Guinea, Hihlík, Hermes, Hera, Hermína, Charón, Chemlon, Cha-Cha a Chiara) jsou v suterénu spokojení, je tam díky trubkám od kotle teplo a cpou se vitamínovými granulkami, když to s tím zeleným krmením moc valné teď není. Ajšu samozřejmě baví asistovat při krmení všeho ostatního zvěřince a už si ustavila ranní rituál - olízat lžíci od kočičí konzervy, hrnec od slepičí míchanice, pár králičích granulí a pár stébel sena nebo kus jablíčka od morčátek, dočistit misky po kočkách, pak si dát vlastní snídani a odpočívat až do oběda. Ostatně už má prázdniny, v neděli přinesla ze cvičáku své první psí vysvědčení :-)

 

9. prosince

Byla aktualizována sekce morčátek: nové fotky vrhů H a Ch ve fotoalbu, v rubrice Odchovy a v rubrice Prodej: máme aktuálně na prodej 8 morčecích odchovanců, všichni dlouhosrstí kudrnáči (texel a merino), oranž a oranž s bílou, do chovu i na mazlíky. 

 

h_ch-s-guineou.jpg

 

6. prosince 2012

Kohoutek Marcus Aurelius se učí kokrhat! Ve věku 23 týdnů zahájil ranní vyzpěvování za svítání, když chodím otevírat kurník. Tak netrpělivě čekáme na první vajíčko, které by už slepičky měly každým dnem snést.

29. listopadu 2012

Hobití nora už je připravená na zimu, venku zůstaly jen slepičky a králice Amálka v chráněném slámou vystlaném kotci, protože jí chceme koncem zimy připustit, tak aby nebyla zchoulostivělá. Všechna morčátka se přestěhovala do suterénního vytápěného zimoviště, králice Růženka se zabydlela v kuchyni. Kočičky jí se zájmem pozorují, ale nejvíc nadšená je Ajša, snaží se Růžence ochutnávat všechny králičí dobroty. Hned první večer, když dostala Růženka králičí müsli tyčinku, jedly jí s Ajšou společně každá z jednoho konce. Běda, jakmile nezavřu kbelík s králičími granulemi, hned je tam psí zlodějka a pochutnává si. No, zkrátka máme doma něco mezi betlémskou stájí a archou Noemovou.

4. listopadu 2012

Včera se Ajšenka zúčastnila své první psí výstavy Prague Expo Dog, zatím tedy jako divák, ale držela palce tatínkovi Forsíkovi, mamince Eyshe i sestřičce Annie. Rodinný sraz se vydařil: dorazila ještě sestřička Aimee a babička Baky. Všichni se společně vyfotili a měli si co povídat. Měli jsme radost, jak holky pěkně rostou, všem to moc slušelo :-)

 

 

pb030625a.jpg

sestřičky: Aisha, Annie, Aimee

 

 

18. října 2012

Se smutkem oznamujeme, že dnes ráno nás opustila Bettynka, morčecí maminka vrhu D, G a CH ve věku pouhých dvou let. Malá CHáčka už mají dnes přesně čtyři týdny, tak to zvládnou. Včera ještě běhala bez známek nemoci a dnes ráno jsme jí našli už bez života.

10. října 2012

V menu přibyla rubrika Border kolie, kde se nachází stránka naší Ajšenky. Najdete tam přehled důležitých událostí v jednom psím životě včetně fotoalba. Další nové rubriky týkající se našich kočiček, králíků a drůbeže jsou zatím ve výstavbě...

 21. září 2012

Bettynka včera 20. 9. 2012 porodila vrh CH, jsou to dva kluci a dvě holčičky, 1,1 x merino oranž s bílou v korunce a 1,1 x texel oranž, vypadá že bez bílé, tedy ve výstavní kvalitě.

 19. září 2012

Hobití nora letos prodělala definitivní cestu z města, aby mohla přivítat spoustu nových přírůstků!

aisha-8-t.jpgVšechna naše zvířátka se Vám brzy představí na vlastní stránce. Protože fyzický přesun Hobití nory nám dal dost zabrat, omlouváme se, že její virtuální podoba byla mezitím trochu zanedbána. Od prázdnin 2012 nás najdete v Hudlicích, což je vesnice v krásném čistém prostředí CHKO Křivoklátsko na kopci na Královým Dvorem. Omlouváme se letos většině zájemců o naše seno, v tom všem stěhování jsme stihli nasušit jen první červnové seno, které pokryje spotřebu našich zvířátek, na otavu čas nezbyl, zbaštili ji sousedovic králíci na zeleno. Jestli budou nějaké přebytky, uvidíme až na jaře, předpokládám, že toho většinu zkrmíme.

Během pár týdnů to v novém domově začalo kvíkat, štěkat, mňoukat a pípat…

Přestěhovala se želva Zuzána, všechna morčátka: Ňufáček, Gaudeamus, Freddy, Tricia, Betty, Guinea a králice Růženka. Na "detašovaném pracovišti" u babičky zůstali zlatí karáskové v rybníčku, kočka Terezka a kocour Bohoušek.

 

lucinka.jpg18. srpna jsme přivítali Lucinku, mourovatou kočičku, narozenou 4. května, která přicestovala až z Marečkova u Myslíva.

aisha-a-lucka_small.jpg19. srpna jí následovala černobílá hafinka Aisha Shaggy Freedom, narozená 21. června na Vyžlovce. Ajšenka je border kolie a samozřejmě je nejkrásnější, nejšikovnější a nejhodnější na světě.

 

 

 

maja-a-lucka.jpg7. září jsme dojeli do Modřan pro černou polosibiřskou kočičku Májinku, narozenou v květnu letošního roku, jen o tři týdny později než Lucinka. 

amalka.jpg

 

 

 

 

8. září přibyla králinda Amálka, z níž by měla vyrůst pořádná chovná ramlice, je z osvědčeného chovu z Kolovrat a narodila se 22. března.

 

slepicky.jpg

 

 

 

 

 

16. září dorazila zásilka deseti slepiček s kohoutkem, kterého jsme pojmenovali Marcus Aurelius. Jsou to vlašky koroptví a přicestovaly v krabici od banánů až z Tachova, kde se letos v červnu vylíhly.

 

 

 

Mezitím 19. srpna morčinka Guinea porodila vrh H 2,2 merino oranž s bílou – prťata se jmenují Hihlík, Hermes, Hera a Hermína; vrh CH od Bettynky čekáme každým dnem.

 

 

 

 11. června 2012

Tak výstava v Toulcově dvoře byla nakonec pro malý počet přihlášených dlouhánů zrušena. Mrzí to nás i organizátory. Snad se dostaneme první prázdninový víkend na výstavu do Kladna. 

Guinea doputovala za ženichem Focuskem v pořádku do CHS Orchidea´s, děkujeme za hotel pro nevěstu a těšíme se, jak to dopadne.

Králice Růženka se pilně učí na státnice z biologie, okusuje všechna skripta, která najde v dosahu s neuvěřitelnou vervou. Pokud jsou jí zaměněna za nepotřebné letáky či jiné papíry, odstrčí je a zase se žene po knihách, zejména se specializuje na vývoj obratlovců. Sice jsem slyšela, že dal sedlák študýrovat vola, ale králíka!?  

S nadějí i obavami vzhlížíme k obloze, chtěli bychom o víkendu začít sušit seno, louka je krásně nakvetlá, jen to posekat... 


 

14. května 2012

Hurááá!!! jdeme na výstavu. Když už si Guinea sjednala rande na sobotu 26. května na 3. pražské výstavě dlouhosrstých morčat, rozhodli jsme se využít příležitosti a vezmeme s sebou i Freddyho, aby ukázal jestli v něm nedříme talent modelky. Guinejka nám bohužel z výstavního standardu A vyčuhuje svými bílými pacičkami, tak zůstává tíha odpovědnosti za čest Hobití nory na Freddíkovi, uvidíme jak se s tím popasuje (hlavně jestli nezdrhne). Guinea se zase pokusí oživit domácí krev kapkou z dovozu . Doufám, že si to užijeme všichni společně. Pokud byste chtěli (nejen naše) morčátka obhlédnout:

 Info o výstavě najdete zde.
Vstupné je dobrovolné, otevřeno od 9:00 hodin, areál Toulcova dvora.

 

7. května 2012

Vypadá to, že o morčinku Guineu se uchází urozený nápadník Focus De Grande, první rande mají už naplánované, doufám, že si padnou do oka a nadělí nám několik chlupatých kuliček.

Králice Růženka chudák dostala falešnou březost, moc by chtěla miminka :-( Celé noci se snažila vyhrabat noru v kleci, schovávala si za pohovkou nacupovahé kousky kartonu i krásné hnízdo vystlané chloupky postavila. Slíbila jsem jí, že když bude hodná, ještě se nějakých dětiček dočká, ale hned to nebude, čeká nás organizačně dost náročné léto. Tak snad to pochopí ;-)

Čím je kočka Terezka vypasenější tím je koucourek Bohoušek hubenější, asi příroda tíhne k vyvažování rovnováhy...

 

 

1. dubna 2012

Po delší odmlce se hlásíme s novými jarními zprávami z Hobití nory. Zvířátkům začala nová venkovní sezóna letos velmi brzy už v polovině března. Udělalo se natolik pěkně, že se mohla přesunout do venkovního bydlení. Dva morčáčci Fido a Grifin už také konečně našli novou paničku. 

Chovatelské plány na tuto sezónu máme omezené, nutně musíme jen najít ženicha pro Guinejku, která nakonec zůstala doma - má tu jednu mocnou přímluvkyni :-) a je hlavně na samičku velmi milé a klidné povahy. V létě bychom potřebovali na krytí nějakého dlouhána světlé řady, nemám pro ní nepříbuzného samce.

Teplá a vlhká zima (až na ten mrazivý únor) nám dost poničila zásoby sena, takže se omlouváme, ale další bude až v červnu. 

Zato máme plno zlatých karásků do zahradního jezírka, pokud máte zájem, ozvěte se!

 

12. prosince 2011

Klidné a příjemné prožití Vánoc přejí obyvatelé Hobití nory vám všem i vašim zvířátkům.
V rubrice Prodej čeká na nové majitele aktuálně pět morčátek, třeba některé z nich bude kvíkat zrovna pod vaším stromečkem ;-)

 

3. listopadu 2011

Pokud si chcete objednat seno, počítejte prosím s dodací lhůtou až cca 1 měsíc. Zájem chovatelů o seno z Hobití nory nás těší, ale nemůžeme bohužel vyhovět všem a tak rychle, jak bychom si přáli. Dovolujeme si dát přednost stálým odběratelům s chlupatými závisláky :-) Děkujeme za pochopení.

 

16. října 2011

Pokud si chcete od nás objednat seno, ještě ho máme dost, ale počítejte s delším termínem dodání. Přepravní kapacita našeho autíčka je omezená. Do Prahy vozí statečně každou neděli, ale nyní máme naobjednáno asi na měsíc dopředu. Pokud Vám tedy seno stačí až v listopadu, není problém. Jestli ho potřebujete akutně, nemůžeme bohužel sloužit. 

 

Polovina zvířátek, tedy hlavně všechna mláďátka, už se vrátila do zimoviště, velcí otužilci si ještě užívají říjnového sluníčka venku. Aktuálně je v nabídce šest morčecích mládežníků, kteří čekají na nové pány. 

 

 

29. září 2011

Géčka rostou a papají a rostou a papají... takže už budou příští týden k odběru, cvalíci. Více v rubrice Prodej. Doma zatím zůstala po zrušené rezervaci i fešanda Fionka a její bráškové Freddy a  Fido. Je pořád krásné počasí, takže kromě nejmenších mimin jsou ostatní morčátka ve venkovních ubikacích a daří se jim dobře. 

 p9274068.jpg

 

 

p9044003.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. září 2011

Včera se Bettynce narodil vrh G - 3 krásná miminka, merino/texel oranž s bílou, nejspíš 2 kluci a jedna slečna. Všichni jsou v pořádku, pomáhá se o ně starat babička Tricia a teta Fionka. Fotky a jména budou až po víkendu až bude potvrzeno who is who ;-) Nicméně předběžně si můžete prcky rezervovat.

 

 

7. září 2011

Všechna králíčátka odhopkala do světa, dneska jsme prodali posledního samečka. Růženka si konečně odpočine, už se z venku nastěhovala zpátky domů, aktuálně jí nejvíc baví skákat do koše s prádlem a prohánět se za sedačkou v papírové trubce od koberce.

Volný je ještě morčáček Fido a na Fionku je zatím jen nezávazná rezervace. Každým dnem by měla porodit Bettynka, bříško má jak balón.  Fluffy už se vrátila z letního bytu zpátky k majitelce.

 

31. srpna 2011

Máme nasušenou luxusní zeleňoučkou otavu, aspoň k něčemu byla ta tropická vedra dobrá. V mokrém létě narostla skoro jako první seno, takže jsme měli celý týden co dělat, abychom ji sklidili. Nový seník slouží znamenitě, je prostorný a vzdušný, pro skladování sena ideální podmínky.

Ještě nám tu zbývá jeden králičí sameček beránek a dvě morčátka z vrhu F. Jestli máte zájem, koukněte do rubriky prodej.

Všechna zvířátka včetně rozetky Fluffy, která je u nás na prázdninách,si stále užívají letní byt na zahradě, jsou v prostorných kotcích po skupinkách, aby nikdo nebyl sám. Dokud vydrží pěkné počasí je jim venku nejlépe.

Bettynka se chystá k dalšímu porodu, v bříšku se jí to morčátky jenom hemží, očekáváme merina barvy oranž s bílou.

12. července

Tři králičí kluci, které Robík pojmenoval Zoro, Nikolas a Merlin jsou stále volní, už bydlí odděleně od maminky, aby nezkoušeli nějaké nepřístojnosti. Stejně tak morčátka Freddy, Fido a Fiona z vrhu F už jsou také připravena k odběru. Nasušili jsme o víkendu druhou várku sena, sice jsme trochu bojovali s bouřkou, ale nakonec jsme to zvládli. Už to ve stodole není skoro kam dávat, takže s napětím očekáváme dokončení rekonstrukce seníku. Pokud máte zájem o seno, napište, začneme jej postupně pytlovat a vozit.

 

30. června

Čtyři malí ušáci už by rádi do nových domovů, třeba půjde některý z nich bydlet právě k Vám. Více v rubrice PRODEJ 

 

17. června 2011

Tricia Hela porodila ve středu 15. června tři krásná miminka - vrh F. Jedno merino po tatínkovi a dva coroneti po mamince v kombinaci zlatá s bílou. Bereme na ně rezervace, k odběru budou v polovině července.

 

p6173765a.jpg

 

5. června 2011

Králíčátkům bude v úterý šest týdnů, přijímáme na ně rezervace. Jako správná paterčata jsou od sebe k nerozeznání. Už se naučili běhat po bytě, všechno zkoumají společně. Růženka je pečlivá maminka, učí je na zachůdek,  výlety do pokoje jsou bez nehod, všechny bobečky zůstávají v kleci. Na chrastění krabice s granulemi spolehlivě naskáčou do klece, takže už máme nacvičené i přivolání, pro případ, že je potřeba školku rychle zavřít. Robík je zase učí mazlení, mají večer před spaním povolenou i chvilku válení v peřinách  Jako prevenci kokcidiózy dostávají do vody Acidomid. Pomalu začínáme dávat kromě sena a juniorských granulí i zeleninku, samozřejmě mrkvička a ledový salát vítězí. 

 

p5213692a.jpg

 

 

11. května 2011

Všech pět králíčátek se má k světu, už koukají a pomalu se vydávají na průzkumy mimo hnízdo. Růženka papá za šest, ještě že přišel 10 kg balík granulí. Největší radost jí udělá, když jí nechám baštit přímo z plechovky, kam odsypávám z pytle příruční množství krmiva. Kromě toho spořádá hromadu pampelišek, sena a půllitru vody každý den. Člověk by nevěřil, že se to do jednoho malého králíčka může vejít.

Morčecí holky Brandywine, Elfinka a Eowyn se včera všechny odstěhovaly k novým majitelkám, první dvě až na sever Čech, třetí jen do Slivence. Doufám, že se jim bude dobře dařit.

Cecilka se minulý týden dostala do nového bydliště do Klatov, kde už na ní čekal jeden opuštěný sameček, byla to láska na první pohled .

Seno už máme jen pro vlastní potřebu (zvlášť při tom králičím apetitu), zájemci vyčkejte prosím do nové sklizně, kterou plánujeme na polovinu června - podle počasí.

26. dubna 2011

 

p4283571.jpg

 

Máme miminka! Růženka nám nadělila hned pět králíčků  Schovala je líp než velikonoční zajíček vajíčka, v kleci jsem odpolene našla jedno miminko pod koberečkem, který se naštěstí hýbal, tak jsem si ho všimla a vložila ho do hnízda. Další pátrání jsem odložila až na večer, bála jsem se, že máme jenom jedináčka, nebo že ostatní najdu někde po bytě v horším stavu. Ale kdepak, další čtyři králíčci byli poctivě zachumlaní v hnízdečku postaveném... v králičím záchodě  No a záchod si Růženka improvizovaně vybudovala přímo na trůně - nahoře na postaveném pytli se senem, které poctivě pročurala. Tak jsem jí dala druhý králičí záchod mimo klec, aby nebyla nervní, že si nadělá u dětí, ale aby konala potřebu jako každý civilizovaný králík. Doufám, že se králíčkům bude dobře dařit, ošetření jsou perfektně. Více uvidíme za pár dní.

 

25. dubna 2011

Králinda Růženka si vytrhala chlupy, velikonoční králíčky čekáme každou chvíli... 

 

První dva kluci z vrhu D - Durin a Drostan se v sobotu odstěhovali do nového bydliště do Nepomuka.

  

12. dubna 2011

Prosíme všechny, kdo si od nás brali seno, aby se pokusili co nejdříve vrátit zálohované prázdné pytle od sena. Vykupujeme je zpět za 10,- Kč za kus. Začali jsme opravovat seník a nutně potřebujeme zbylé loňské seno napytlovat najednou. Protože pytle jsou dostatečně pevné, aby vydržely opakované použití, nechceme jimi plýtvat a objednávat pořád nové. Předem díky - v duchu hesla: "reduce, reuse, recycle" Vám za opakované použití obalů poděkuje i příroda.

S tím souvisí i poslední nabídka sena z roku 2010. Neváhejte, během dubna nabízíme doprodej přebytků, pak už si budete muset počkat do prázdnin na seno z nové sklizně.


 

4. dubna 2011

 p4043462.jpg

 

Včera jsme se byli podívat na výstavě morčátek při veletrhu FOR PETS v Praze - Leňanech. Gaudeamus získal při této příležitosti registraci. Nakonec jsem byla docela ráda, že jsme nevystavovali, protože výstava byla umístěna v rušné hale a prostředí se mi zdálo pro zvířátka dost stresující. Když jsme dorazili domů, čekal nás čerstvý dáreček od Brandywine z Hobití nory v podobě ještě mokrých trojčátek - vrhu "E". Dvě holčičky a jeden kluk. Holky mají výstavní barvy (jedna krásně souměrně zlato-bílá a druhá oranž bez bílého chlupu) , tak doufám, že je čeká skvělá kariéra modelek . Chlapeček je zlato-bílý šeltiáček.

Růženka bude s největší pravděpodobností březí, týden po návštěvě v Nýřanech má tendenci hrabat noru v koutě v kuchyni a zabrala celý pytel sena jako materiál na hnízdo. S králíčkem Hokim se na sebe asi pamatovali, tentokrát to byla fakt rychlovka, za čtvrt hodinky bylo po námluvách.

V zahradním jezírku se to hemží ropuchami, které mají také zrovna období namlouvání a karásci přežili zimu v plném počtu, ti lonští povyrostli natolik, že už máme zase pěknou rybí polévku. Kdo byste chtěli násadu zlatých rybiček do jezírka, rádi vám nějaké nabídneme!

 

25. března 2011

p3253421.jpg

Betty z Hobití nory dneska brzy ráno porodila svoje první trojčátka, vrh "D". Jsou to asi samí kluci, všichni oranžoví s bílou, dva meriňáčci a jeden texel. Tatínkem je opět náš zdatný Gaudeamus Cavia Ania. Gratulujeme celé rodince!

Králinda Růženka byla před dvěma týdny na jarním očkování, všechno proběhlo bez komplikací, nechala si od paní doktorky Marecové ostříhat i drápky a už se těší na ženicha Hokiho, za kterým budeme cestovat v neděli 27. března. Králíčátka by měla být přesně na Velikonoce.

23. února 2011

Morčecí sestřičky Betty a Brandywine obě zabřezly, Gaudeamus se činil rychle, nyní jsou asi v 5. týdnu březosti. Termín porodu upřesním později podle pohybů. Zatím holky baší a přibývají jak se patří.
Brandy je z tohoto důvodu dočasně "neprodejná", přesun do nového domova v poženhaném stavu by pro ni byl zbytečně stresující. Pokud o ni máte zájem, bude k mání až jako odzkoušená maminka koncem dubna.

 

29. ledna 2011

Po delší odmlce se hlásíme s novinkami :-) MÁME MIMINKO! Tricia dnes po dlouhém čekání, 71. dne březosti porodila jednu krásnou slečnu Cecilku, s úctyhodnou hmotností 120 g. Malá je bílo-zlatá. Gratulujeme tatínkovi Gaudeamovi, jehož je prvním potomkem. Tricinka zvládla svůj třetí porod sama a naprosto perfektně.  

 

p1293230a.jpg

 

p1293235a.jpg

Další zprávičky:

Gaudeamus se přestěhoval k Betty a Brandy, prohání obě holčiny spravedlivě, tak v březnu uvidíme, co spolu upekli ;) Brandy je stále na prodej, případně později bude k mání včetně miminek.


Sena máme i po novém roce pořád dost, ještě si můžete nějaký ten pytel pro Vaše miláčky objednat.

 

16. listopadu 2010

Provedli jsme menší přesuny v bydlení. Gaudeamus už pěkně vrká na Tricii a malé holky Betty a Brandywine šly do samostatné klece, protože mají na techtle mechtle ještě čas. Sice už mají obě přes 500 gramů, ale nejsou jim ani tři měsíce. Vedle mají Ňufáčka, který je aspoň okukuje. Gaudí si koupel opravdu užíval, srst na zádech má teď skutečně sněhobílou, dredíky jsme ostříhali, ouška vyčistili a je z něj švihák lázeňský . gaudi-a-tricia.jpg

Vymysleli s Tricinkou zlepšovák, že proč by se měli natahovat pro seno do jeslí, když si mohou jesličky vždycky sundat na zem a vyvalovat se v nich a debužírovat vleže. Pokaždé, když jim je plním, pověsím je zpátky na stěnu, ale do několika minut je mají odmontované. Nemám to srdce jim je přivázat ke kleci drátem, když vidím jak jsou spokojení, že mě přechytračili!

  

8. listopadu 2010

Nový přírůstek do morčecí rodinky Gaudeamus Cavia Ania  včera večer konečně dorazil za pomoci manželů Kroftových do Hobití nory. Děkujeme jim i chovatelce Anně Havlínové za zprostředkování dopravy. Holky pištěly radostí, sotva ho viděly , ale Gaudí dostal vlastní bydlení, aby si v klidu zvyknul. Až podstoupí manikůru, koupel a kadeřnickou úpravu, bude z něj ženich jedna radost . Je mu osm měsíců, váží 790 g a má krásné oranžovo-bílé kudrny a ohnivé oči.

pb083085.jpg

 

Foto vpravo Gaudeamus po koupeli už v Hobití noře,  dole je Gaudí ještě jako mimi (foto převzato ze stránek rodné chs www.cavia-ania.com):

 gaudi.jpg

 

6. listopadu 2010

Dvě mladé morčecí slečny Ginna a Gessy, trikolorní crestedka a NS hlaďana z Chs Amadeus u nás byly na přelomu října a listopadu na přechodném pobytu než si je odvezla nová panička do zahraničí.  Stihly se docela skamarádit s našimi holkami, ale jdou na mazlíčky, protože mají v rodinné anamnéze zdravotní obtíže, které by je při zařazení do chovu mohly ohrozit. Jsou to veselé a mazlivé holčiny, tak jim bude v rodině se třemi dětmi určitě dobře.

My s napětím očekáváme nový přírůstek do chovu - samečka Gaueama Cavia Ania z Olomouce, který by měl každým dnem přicestovat. Je to oranž-bílý meriňáček a podle fotek fakt fešák :-)

Kočka Terezka byla na pravidelném očkování, pan doktor jí také zvážil - má uctyhodnou hmotnost 4,70 kg - babiččina pravidelná péče nese své vedlejší efekty  ale aspoň jí pochválil kožíšek, že prý ho má hustý jako krtek! Kocourek Bohoušek si drží štíhlou linii, přikrmování mu ale svědčí, je očividně v dobré kondici a ze seníku zmizely všechny myšky. I když mám podezření, že se přestěhovaly dovnitř do domu, protože malé černé bobečky už jsem našla na všelijakých místech. Nakladené pastičky obcházejí ty špiňďavičky obloukem a snaží si před zimou vybudovat hnízda například v kufru s vrtačkou, ve stolním kalendáři nebo v kuchyňském šuplíku. Bohoušek dovnitř nechodí a Terezka už v tomhle období na venkov nejezdí, aby nám zase nezůstala zalezlá potmě někde ve stodole, zkrátka myši mají pré...

 

 

11. října 2010

Králičí slečna Zlatěnka našla svůj nový domov už 30. září. Růženka byla z odchodu posledního potomka dost nervózní, až nevrlá. Dali jsme jí plyšového medvěda, kterého střídavě láskyplně olizuje a jindy zase drape a masakruje. Asi od něj čeká nějakou reakci. Jak byla celou dobu mateřství hodná, milá a čistotná, tak teď zase skáče po postelích a poličkách a oknech, převrací záchod se stelivem a zkrátka zlobí jak čert, protože se nudí. Zabírá jenom dlouhé soustředěné hlazení a drbání za oušky, to si nechá líbit :o) Další pokus skamarádit jí s Ňufíkem opět nevyšel, pustili se do sebe jak kohouti.

Šeltie Brandywine je stále k mání, bude z ní pěkná slečna do chovu. Začali jsme pořádat konkurz na ženicha pro naše zrzundy Tricii a Betty, zatím se rýsuje na obzoru oranž-bílý meriňáček, tak uvidíme...

 

27. září 2010

Králindy Růženka a Zlatěnka byly dneska na očkování. Protože šly spolu, tak se ani nebály a prý to ani nebolelo.

Zlatěnka už je znovu rezervovaná a tentokrát skutečně závazně. Žádné další králíčky v současné době nenabízíme. Volné je pouze morčátko, samička Brandywine.

25. září 2010

Včera už i králíček Bernard našel svoji novou paničku. Bohužel na Zlatěnku byla zrušena rezervace, takže králičí slečna se super hebkým kožíškem je stále volná. Morčinka šeltie Brandywine už je také připravená na odchod od maminky. Podrobnosti najdete v rubrice Prodej.

 

p9262898.jpgNa venkově se k nám "vetřel" nový přírůstek. Pojmenovali jsme ho Bohoušek. Je to černý hubený mladý kocourek s bílou skvrnkou na hrudi, a tak vytrvale chodil mňoukat za dveře, až jsme mu začali dávat na seník mističky s kočičím jídlem. Takhle hltat už jsem dlouho nikoho neviděla! Krmení mu dávám raději během dne po částech, protože dát mu celou konzervu najednou, tak mu při jeho stylu stravování bude akorát zle. Pro jistotu jsme mu do bašty zamíchali odčervovací tabletu. Doufám že se u nás zabydlí a bude chytat myšky v době, kdy  kočka Terezka nemůže.

 

22. září 2010

Králíček Alexandr už odhopkal do nového domova na Zbraslav, sourozenci Bernard a Zlatěnka tu stále čekají na nové lidské kamarády. Je jim právě 10 týdnů, pro jistotu jsem Bernarda už oddělila do samostatného bydlení od děvčat ;) Jsou oba děsně miloučcí a potřebovali by vlastního osobního mazliče. Zásobování senem, jako stálá uživatelská podpora našich odchovů, samozřejmě zajištěno :o)

 

 

Bernard a Zlatěnka

 

Morčinky Betty a Brandywine rostou také jako z vody, dneska při vážení ve 3 týdnech měla Betty 330 a Brandy 280 g! Bettynku si určitě necháme, Brandička bude brzy k mání.

31. srpna 2010

Máme miminka! Tricia Hela porodila přesně v termínu dvě malé morčinky - oranžovou meriňačku a zlatou šeltii.  Takže se dnes postěhují s ostatními zviřátky zpět do města - prázdniny skončily i jim. Kdyby to bývala nestihla, musela by tu zůstat jen pod dohledem sousedů sama až do pátku. Více se o vrhu dočtete v rubrice Odchovy. Jsem zvědavá, jak ten cirkus naložíme ;-D

 

 

p8312767.jpg

 

28. srpna 2010

O prázdninách se toho v Hobití noře událo tolik, že panička neměla čas to ani dávat na stránky, tak to zkusíme napravit ;)

Nejprve vyřídíme události smutné, ať to máme za sebou. Ze čtyřčátek zbyla králici Růžence jen tři miminka - Alexandr, Bernard a Zlatěnka. Ludvíček bohužel ve třech týdnech přestal přibývat a 4. srpna umřel. Bobky jsme vzali den před tím na rozbor, ve vzorku se našla jedna jediná kokcidie, tak nevím, co to bylo.

 

Po dlouhém boji se stářím to vzdal také morčák Frodík, 18. srpna tiše skonal ve věku 7 let, 2 měsíců a 12 dnů. Ještě si dal kousek okurky ze zahrádky, ale už neměl sílu. Ještě si alespoň užil poslední prázdniny s vycházkami do společného výběhu s ostatními morčátky.

 

Teď už ty lepší zprávy: Krasavec morčák Lucas se Tricince dvořil úspěšně, každým dnem očekáváme narození jejího druhého vrhu. Termín porodu odhadujeme na 31. srpna a počet miminek na 3 zlaté kousky. Tak uvidíme ;) Děkujeme paní Trojanové z chs Black Bridge za zapůjčení samečka, který už se 3. srpna vrátil domů a právě tam obšťasňuje další holčinu.

Ostatní králíčátka jsou velmi šikovná. Naštěstí ve čtvrtém týdnu věku už  uměla pít z napaječky, proto jsme je přeléčili Sulfadimidinem a jsou v pořádku. K odběru budou od 6. září, kdy jim bude 8 týdnů. Vrh je velmi vyrovnaný, krásně přibývají, v dospělosti budou mít kolem 2,5 kg - tedy budou odpovídat plemeni malý beran madagaskarový/durynský.

p8112611a.jpg

 

V sobotu 21. srpna jsme posekali otavu, sluníčko krásně připalovalo a předpověď hlásila, že to vydrží. Vydrželo jeden den, pak z ničeho nic v noci seno v kupkách zmoklo a měli jsme až do čtvrtka 26. srpna co dělat, než jsme to v pořádku dostali na seník. Nadřeli jsme se jak koně, ale sklizeň je zachráněná. Račte si objednávat!

 

12. července 2010

Králice Růženka dneska po 30 dnech březosti porodila svoje první čtyři králíčátka. Taťkou je také durynský beránek Hoki. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby si s námi Růženka celou dobu nezahrávala. Tak nejprve jsme jí nevěřili, že vůbec k úspěšnému krytí došlo, protože chudáka Hokiho celou namlouvací návštěvu mlátila, vrčela na něj a vůbec vypadala spíš rozzuřeně než rozvášněně.  Že se mu zadařilo "proniknout" na nepřátelské území je skutečně s podivem. Za druhé na ní březost ani nebyla znát, a to jsem jí každý den chovala v náručí, když jsem jí nesla do výběhu nebo z výběhu. Protože si v sobotu vytrhala nějaké chlupy, myslela jsem, že má říji a znovu jsem jí vezla v neděli za samcem. Ten si jí tentokrát už vůbec nevšímal, jen jí hladil bradičkou. Což mi bylo také podezřelé, ale ani ve snu mě nenapadlo, že bude druhý den rodit. Za třetí si tajně chystala pro miminka super bejvák. Pouštím jí proběhnout do takové malé předzahrádky, kde jse sice psí bouda, ale pes tam moc často nebývá, je to oplocené, takže docela ideální králičí probíhačka. V posledních týdnech občas něco kutila pod boudou - já si bláhově myslela, že je jí horko, tak si tam odhrabala trochu hlíny, aby si měla kde chladit bříško. Milá Růženka zatím pod boudou zbudovala úžasnou králičí noru! Dvakrát zahnutou, metr dlouhou, s místem pro hnízdo a pečlivě zakrytým vchodem. Který predátor by hledal králíčátka pod psí boudou, no řekněte ;) Vystlala jim natrhanou trávou, na to měkkými chloupky a vchod zasypala asi do hloubky 20 cm hlínou. Miminka jsem k večeru našla pečlivě očištěná, suchá a zachumlaná, opatrně jsem je vyhrabala a přemístila i s hnízdem do klece, Doufám, že je v pořádku přijme. Ani nebyla nijak naštvaná, spíš pobíhala zvědavě kolem.
Když to vezmu kolem a kolem, dělá Růženka vlastně čest naší chs: když z nory, tak z nory :o)... a né z králíkárny.

 

Kdo by tohle hledal pod psí boudou?

 

1. července 2010

SENO: druhou půlku louky se nám podařilo v krásném slunečném počasí usušit  26.-28. června. V srpnu budeme sušit ještě otavu. Pokud máte o seno zájem, přečtěte si podrobnosti v rubrice Prodej. V nejbližší době se chystáme do Prahy 13. a 20. července (úterky). Předání závisí na individuální domluvě, lze i v pozdních večerních hodinách.

Zvířátka se už zabydlela na letním bytě. Opět jsme si s sebou na venkov přivezli i každoročního návštěvníka morčáka Chupse. Chudák Frodík musel podstoupit ošetření atiparazitiky, neboť mu do jeho prošedivělého kožíšku nakladly vajíčka mouchy. Ještěže jsme to zjistili téhož dne, dostal řádnou koupel, vajíčka jsme vyčesali a celého jsme ho vystříkali difusilem. Snad už na něj nepůjdou. Jak už vetšinou jenom polehává, je takový "mouchy snězte si si mě". Doslova a do písmene. Ale my ho nedáme ;-)

Kočka Terezka dostala odčervovací tabletu a půl hodiny vypadala jako slintající ďábel, doufám, že mi to do večera odpustí...

 

 

20. června 2010

Včera jsme byli na výstavě morčat ve Velvarech. Tricia Hela z Horeckých vrchů a Aragorn z Hobití nory získali registraci. Oba byli ale vystavováni jen ve standardu C, protože mají málo bílé barvy. Aragorn nově přejmenovaný na Kukyho dostal 99 bodů, pouze jeden bod mínus za zažloutlou srst, ale s tím už se nedalo nic dělat. Tricia dostala 97,5 bodu protože je drobnější, ale jinak je to pěkné hodnocení. Přivezli jsme si odtamtud pro ni nového mladého ženicha, jmenuje se Lucas z Black Bridge, je to oranžové merino. Moc děkujeme chs Black Bridge za zapůjčení. Hned se s Tricinkou skamarádili, Lukášek je miloučký a  vrká a vrká :-)

Námluvy králice Růženky zatím nedopadly podle očekávání, sameček Hoki z Nýřan se snažil, ale Růžena na něj vrčela a utíkala mu. Zkusili jsme to dvakrát během tří dnů a výsledek stejný. Počkám tedy, až na ní skutečně přijde říje, pak si snad dá říct. Místo toho se Růženka naučila skákat z okna ven, což na venkově není problém neboť skočí rovnou do ohrazené zahrádky, ale ve městě musím dávat pozor při větrání, let z 5 metrů by asi skončil fatálně. Na druhou stranu bývá v ohrádce někdy zavřený pes, takže by mu mohla skočit rovnou do tlamy. Když tam pejsek nebyl, začala mu norovat pod boudou, uvidíme, co na to štěkne ;) až to zjistí...

Frodík se stále drží, pacičky mažeme.

SENO: 12.-17. června proběhlo sušení první várky letošního sena. S tím nanicovaným počasím to byla docela fuška. K mání bude během července. Už teď je ho ale většina zamluvená. Další začneme sušit 26. června.

  

6. června 2010

Morčák Frodo dnes oslavil své 7. narozeniny! Poblahopřála mu všechna zvířátka a dostal ředkvičkovo-pampeliškový dort, který slupl na posezení a také prémiové granulky Natures´s Promise se spoustou vitamínů. Otlačené pacičky mažeme od středy mastí Betadine a už se mu aspoň trochu ulevilo. Seznam jeho neduhů už je pěkně dlouhý, tak jsme rádi za každý den, kdy je tu ještě s námi. 

Plánujeme připustit králindu Růženku, protože už je akorát ve správném věku a našel se dokonce ženich stejného plemene. Tak uvidíme, jak námluvy dopadnou.