Jdi na obsah Jdi na menu
 

SKOTSKO 2013

 

SKOTSKO - Cesta ,,zdvižených palců“

 

16. - 31.8.2013

 

Velká 15-tidenní poznávací ,,expedice“ inspirovaná mým velkým turné s divadlem ,,Farma v jeskyni“ po Britských ostrovech v říjnu 2007.

Skotsko - země opředená mýty o lakotě a šetřivosti jejích obyvatel. Ve skutečnosti se zde člověk cítí velice uvolněně a čerstvě.

Trasa: Z Prahy přes Norimberk, za Saarbrücken můžeme udělat ,,autobusový náhled“ do další mýtické země - Lucemburska. Tato zemička se objevuje spolehlivě na prvních třech místech žebříčků světové životní úrovně. Dále se přeženeme přes placatou a trochu ušmudlanější královskou Belgii do Callais. Odtud vyplujeme trajektem vstříc Bílým útesům doverským, jež nás vskutku důstojně přivítají na tomto mystickém souostroví. Zážitková fáze začne pro mnohé již ,,šplháním“ po úplně levé(!) straně silnice na hraně útesů s nádhernými výhledy na moře, útesy a pevnost Dover Fortress, ale i jinak celkem nezajímavou anglickou rovinu hrabství Kent. Odtud nejdřív zamíříme přímo na západ k Salisbury, kde spočineme u Stonehenge - kultovního keltského seskupení monolitických kamenů, sloužících k vzývání dávných bohů. Dále pojedeme k severu s malou zastávkou v Liverpoolu, kde nasajeme atmosféru hospůdky ,,Cavern Club“, kde začínali legendární Beatles. Odtud již zamíříme do Skotska přes ,,Jižní vysočinu“ do kultovního skotského hl. města Edinburgh s hradem ,,Royal mile“ a katedrálou. Oficiální kulturní a obchodní centrum a hlavní město je Glasgow. Dále projedeme krajem Fife k universitnímu městu St. Andrews. Následuje město Dundee - centrum loďařství, zámek Glanis, odkud pochází královna matka. Je zde možno vidět hrad Blair s nádherně upravenými zahradami. Glampiany-Glenmore forest park - kaledonské borovice, jezera, vřesy. U města Inverness začíná ,,Kaledonský zlom“, jehož součástí je jezero Loch Ness a kanál Fort Augustus, spojující přes propustě a zdymadla Severní a Irské moře. Ben Nevis, 1343m.n.m. nejvyšší hora Britského souostroví. Údolí Glen Coe, kde se soustřeďují dudácké soubory v původních krojích. Dále jezero Loch Lomond v kraji Iposacas - typické Skotsko, opěvované v mnoha tradičních písních. Můžeme objet i ostrov Skye s hrady Eilean, Donan a Dunnegan. Na ostrov se lze dostat po mostě. Udržela se zde původní gaelština, dvojjazyčné nápisy. Doporučuje se výlet lodí kolem ostrova s pozorováním tuleňů. Okruh Skotskem můžeme uzavřít ve městě Stirling s památníkem národního hrdiny Williama Wallace, dále je zde katedrála Holly Rude. Můžeme tu probrat cestu v české hospodě s jednoduchým, zato výstižným názvem ,,PIVO“ a ještě mrknout na nedaleký ,,osmý div světa“ tzv. skotské ,,Velké kolo“, kolosální vodní dílo v údolí Falkirku. Dvojramenné ,,kolo“ přemisťuje dvě lodě i s vanami s vodou najednou otočením o 180st na plavebním kanálu, kde bylo potřeba překonat výšku 36m.

 

Nákupy: Ve velkých městech se nachází obchodní řetězec ,,Primark“ i jiné, kde lze velmi výhodně pořídit oblečení a boty.

Doprava: mikrobusem Transit 8+ řidič

Termín: 16. 8. – 31.8. 2013

Ubytování: vlastní stany, budeme se snažit ve volné přírodě, pokud nebude možno, využijeme kempy. Cena za osobu je cca 4-6 liber.

Strava: z vlastních zásob a místních zdrojů. (hypermarkety ,,Salisbury´s „ a ,,Morissons“ nabízejí potraviny v cenách zhruba jako u nás).

Cena: cca 8000 Kč/os, zahrnuje veškerou dopravu, silniční a parkovací poplatky a trajekt Callais-Dover a zpět. Nezahrnuje poplatky za kempy (pokud jich využijeme), vstupné do historických objektů, výlety lodí apod. a cestovní pojištění.

 

Informace a přihlášky - Drťajs Roman tel. 602 323 139