Jdi na obsah Jdi na menu
 

NAŠE ZAHRANIČNÍ AKCE

 

PŘEHLED NAŠICH
 
ZAHRANIČNÍCH AKCÍ
 
JIŽ VYZKOUŠENÉ A OSVĚDČENÉ
 

norsko2.jpg

 
NORSKO NA KOLE ,,Z KOPCE“
 
Naše nejoblíbenější a ,,pilotní“ akce, 11ti denní cyklo i pěší, nejkrásnějšími oblastmi středního a západního Norska, fjordy, ledovce, jezera, vodopády a hluboká údolí, kde na vás dýchne pohnutá historie tohoto drsného, zajímavého a v podstatě velmi příjemného národa. Táboření ve volné přírodě, téměř pokaždé u vody, možnost rybaření. Na kole až 30km sjezdy z horských cest, prohlídky měst Hamar, Bergen a Oslo, možné 2 varianty trasy. Nejvhodnější termín: Červen, cena za osobu 8500,- Kč.
 
NORSKO ,,PARADISE CAMP“
8denní cyklo i pěší s tábořením na jednom velice krásném místě u řeky Lagen a výlety do okolních NP, např. Dovrefjell, Rondane, Jotunheimen, přechod Bessegenu (Mekka Norů), přejezd PeerGynt veien, možný okruh přes cestu trollů a Ottadalen zpět. Možnost rybaření, pro zkušené možnost splutí řek Otta a Sjoa na kajaku neb raftu. Cena/os. 6000,- Kč
 
LITVA
8denní auto a cyklo okruh zajímavou a sympatickou severskou zemí s příjemnými lidmi krásnou přírodou a perfektní infrastrukturou. Nejdříve projedeme NP Dzukija giria s rozlehlými borovými lesy a průzračnými písčitými jezery, dále oblast Trakai s monumentálním vodním hradem a NP Aukštaitios s jezerní oblastí. Navštívíme hl. město Vilnius, historické centrum a supermoderní obchodní čtvrt, pak se přes legendární ,,horu křížů“ a NP Žemantijos s parkem kamenných a válečných skulptur přeneseme na krásné pobřeží Balt. Moře s nekonečnými písčitými plážemi a fascinujícími západy slunce. Projedeme NP Kuršiu neringa (Kurská kosa) s největšími písečnými dunami v Evropě a s horou čarodějnic. Údolím řeky Nemunas s křižáckými hrady, kde na nás dýchne historie kdysi mocného národa Prusů a Litevců se vrátíme do města Kaunas, které prožívá přestavbu na moderní obchodní město s četnými hypermarkety převážně domácích firem. Ceny zhruba stejné jako u nás, obrovský výběr potravin a pochoutek: šašlikai,čeburakai kebabai, cepelinai, žuvys, suris aj, labužnické hody,sympatyčtí lidé, krásné ženy (děvčata) Cena/os. Cca 4000,- Kč                                                                                       
 
 
FINSKO A POLÁRNÍ KRUH
16ti denní poznávací s pěšími výlety. Velký okruh Švédskem a Finskem, trajekt Sassnitz-Trelleborg, dále po legendární ,,Inlandsvagen 45“, pravou severskou divočinou středem celého Švédska, se vším, co k tomu patří, včetně skutečných sobů až do Galivare, za polární kruh. Odtud přes Rovaniemi(Santa Claus) do překrásného NP Oulanka (Malý medvědí okruh-12km) a jezerní oblastí vých. Finska přes města, např: Kuusamo, Kajaani, Jyvaskylaa, Savonlinna, Tampere, do Helsinki(prohlídka) a odtud středním a záp. Finskem zpět do Švédska s možností návštěvy Stockholmu a Uppsaly. Vlastní stany a jídlo, táboření na krásných místech u jezer, písek, mnohdy i s WC a přístřešky na grilování. Cena/os. Cca 9000,- Kč.
 
 
ELBA
8denní pohodové cyklo-toulání po tomto malém, zato velmi zajímavém středomořském ostrově. Ačkoli má na délku pouhých 75, a na šířku v nejužším místě sotva 5 km, přesto skýtá hned 4 rozličné krajinné typy: alpský vysokohorský s nejvyšší horou Mt. Capanne-1019m.n.m.,což přímo od moře působí gigantickya lze odtud přehlédnout celý ostrov, typický středomořský skalnatý a vyprahlý, najdeme zde i zelené listnaté a kopcovité ,,Berounsko“ ale i nížinaté ,,Polabí“. To vše propojené mnoha klikatými asfaltovými silničkami, vedoucími přes starobylá kamenná městečka, ale i čtyřproudou dálnicí. Takže na kole si zde přijde na své opravdu každý, od zkušených silničářů ,,vrchařů“ až po pohodáře na trekingových kolech. Ubytování v kempu, vl. Stany 5 nocí, vyzkoušený máme ,,Scaglieri“ na sev. pobřeží, terasovitý kemp, jeden z nejluxusnějších, nikoli však nejdražší, bazén, lehátka ,sprchy, mrazák, nádherná pláž a vlny. Cestou zpět prohlídka Pisy a zastávka u Lago di
Garda. Cena/os. 6000,- Kč.
 
 
GARGANO
8denní cyklo-toulání po svérázném poloostrově na jihu Itálie, se středomořským pobřežím a drsným horským vnitrozemím. Nejlépe je přijet zač. dubna, kdy napobřeží je již teplo a zrají zde již citrony a olivy, ale v horách může ještě ležet sníh, též ubytování je v tuto dobu nejlevnější. Podobně jako u Elby i zde jsou roztroušena malebná historická městečka, a to jak na pobřeží tak i v horách. Tyto jsou pospojována klikatými silničkami, takže ráj pro cyklisty. Na své si přijdou i labužníci(ryby, sýry) a vinaři. Nejkrásnější město Monte de san Angelo, 880m.n.m. v lednu zde mívají i půl metru sněhu, což je doloženo na fotografiích v kavárnách. Ubytování možné ve vile Copitella na kopci nad méstem Vieste s terasou a výhledem na město a moře _ ,,hemingwayovská pohoda“. Historické stavení, předělané na pension s dvou a čtyřlůžkovřmi pokoji s vybavenou kuchyní, sprchou a wc. Jídlo vlastní. Na Garganu je též možno tábořit i ve volné přírodé či v kempu. Nejvhodnější termín: duben a říjen s ubytováním a květen a září bez. Pravděpod. Cena/os. 6000,- Kč/resp. 4000,- Kč
 
 
GRAN PARADISO A OKOLí Mt. BLANCU
8denní pěší toulání v oblasti západních Alp a jejich největších velikánů-Gran Paradiso a Mt. Blanc. Přes Martigny a průsmyk Le Grand St.Bernard do Val d‘Aosta a Courmayeur do vesničky Pont(2000m.n.m)kde je možno podnikat pěší výlety v NP Gran Paradiso a k ledovci Grand Etratt, dále tunelem du Mont Blanc nebo přes průsmyk Le Petit St. Bernard do Chamonix(lanovka na Agille du Midi, 3900m.n.m) nebo přes celý masiv do Courmayeur)dále St.Gervais do Bionassay(vesnička s pův. dřevěnými chalupami) 1400m.n.m. odkud je možno např. vyjet vláčkem(Tramway du Mont Blanc)k ledovci Bionassay Glacier(1740m.n.m) a odtud dojít k boudě(2750m.n.m)na hranici věčného sněhu, kde je možno přespat a pozorovat nedaleký Mt.Blanc , popř. pokračovat v cestě k němu, na což už je třeba zvláštní vybavení. Nejvhodnější termín: konec srpna, spaní ve volné přírodě popř. v kempu. Pohyb ve výšce 2000-3000 m.n.m.
 
 
SLOVINSKEM NA KOLE K JADRANU
8denní etapové putování od rakouských hranic údolím řeky Soča z kopce a více méně po rovině celým Slovinskem až na Istrii k Jadranu, zde odpočinek u moře se všemi „průvodními jevy“, např. u obce Savudrija, kde je možno tábořit přímo u moře mezi borovicemi.
 
 
……a zlatý hřeb na konec!
BENÁTKY NA KANOI
Poznejte toto již notoricky známé město zcela netradičním způsobem a to z pluby vlastní kanoe! Lodě budou spuštěny na vodu u mostu, spojujícího město středověkých kupců s pevninou, tento podplujeme a vplujeme do spleti tajuplných ,,vodních“ uliček a náměstí, kde na nás čeká dobrodružství plavby mezi roztodivnými plavidly. Je však nutno dodržovat zdejší dopravní značení, které je hodně podobné tomu silničnímu, jinak na nás mohou čekat nepříjemná překvapení. Výprava může být doplněna o pohodové sjezdy některé z italských, chorvatských neb slovinských řek, cyklistický program nebo sice zatracované ale přesto populární ,,válení u moře“
 
 
PŘIPRAVOVANÉ A PLÁNOVANÉ
 
ŠPANĚLSKO-GALICIE
16ti denní etapové cyklo-putování, sjezd z vrcholů Pyrenejí do severošpan. Provincie Galicie. Cesta má sledovat trasu tradiční pouti do Santiaga del Campostella, kterou každoročně absolvují tisíce poutníků z různých zemí pěšky, na kole i na koni. Podél cesty je možno tábořit, někde i využít poutnické noclehárny zdarma. Nejvhod, termín: konec května.
 
 
SKANDINAVIE-DALEKÝ SEVER
16ti denní průzkumná výprava na nejzazší sever Evropy. Trajekt Sassnitz-Trelleborg, dále středem Švédska(Inlandsvegen 45)
do Arvidsjaur a finského Rovaniemi (Santa Claus) a NP Oulanka, kde lze obejít Malý medvědí okruh (12km) nebo Velký(80km-4-5denní vandr v nádherné přírodě s lesy, vodopády a jezery+sruby k přespání zdarma). Dále se přesuneme k nejseverněji položenému jezeru Inari a odtud přes norský Karasjok na Nordkapp nebo Nordkinn, nejsevernější výspy evropské pevniny. Dále kolem četných fjordů přes města Tromso a Narvik zavítáme na nejkrásnější norské souostroví Lofoty, propojeně mosty a krátkými trajekty. Cestou zpět ještě navštívíme 2 velká města-Trondheim s katedrálou Nidaros a Oslo s muzeem vikingských lodí, Kon-tiki a Fram. Projedeme tak všechny 3 země Skandinávského poloostrova.
 
Další akce, jako např: EXPEDICE SEVERNÍ AFRIKA, přes Španělsko a Gibraltar do Maroka Alžírska a Tuniska a přes Itálii zpět, byla zatím odložena kvůli terorizaci turistů v Alžírsku a vůbec kvůli neklidné situaci v islámských zemích vůbec. Byla navržena např. výprava do Turecka. Všechny tyto výpravy do vzdálenějších končin vyžadují minimálně 3-4 týdny volna. I u ostatních akcí je větší časový úsek, než jak to známe u běžných cest. Kanceláří, aby se nejednalo jen o tzv. hltání kilometrú. Samozřejmě můžete přijít s vlastním návrhem na výpravu a také na víkendové akce.
 
A JEŠTĚ NĚCO NA ZÁVĚR…….
Mnozí lidé nechtějí na tyto akce jezdit hlavně proto, že se obávají aby po nich nebyly vyžadovány heroické sportovní výkony. Věřte-nebudou, vše je zajištováno doprovodným vozidlem, takže se mohou kdykoli svézt. Jde hlavně o to, aby lidé stejného ducha, at už známí či noví prožili pohodové volno v pěkném prostředí. Díky těmto akcím vznikají nová přátelství, lásky a dokonce i manželství a to jak mezi účastníky samými, tak i mezi nimi a původními obyvateli navštívených krajů.To je, myslím ostatně hlavním cílem těchto akcí a také drobným přispěním mé maličkosti do tohoto gigantického světa lidských duší a spletitých osudů.