Jdi na obsah Jdi na menu
 

Popis k akcím na příští rok

Ahoj lidi,
blíží se Zimní slunovrat a s ním, jak známo ,,zase bude líp". Zbylé komerční cestovní kanceláře už se předhánějí v šíření nablýskaných letáků, jimiž nás zvou do ,,hotelů s výhledem na moře" a na slunečníky pokryté, natřískané pláže. Zde je návrh na prožití něčeho ,,pohodového a přitom dobrodružného". Posuďte sami. Jedná se zatím o čistě průzkumný návrh s rámcovým časovým rozvrhem. Jako obvykle, máte možnost úpravy termínů a délky trvání akcí dle vašich možností:

 

Akce na rok 2013 ( nástřel )


 

Zhruba v polovině dubna zahájíme tradičně ,,Pekárkovým mlýnem“, kultovní místo poblíž Třebotova a Černošic, kam se převezeme na kolech nejlépe ze stanice metra B ,,Luka“. Přivítáme zde jaro opečením buřtů a basou ,,Svijanského Mázu“11. Potom se přes Radotín, kolem ,,Ondřeje“ a ,,Pigiho“ vrátíme na Smíchov.

Přelom dubna a května zpravidla patří Belé, Salze, Otavě a taky Holandsku s návštěvou Západofríských ostrovů Schiermonikoog, Borkum, Ameland. Termíny průběžně upřesníme na stránkách.


 

Květen pak patří tradičně akci ,,Jarní Chlum“ s víkendovým pobytem na krásném statku v Chlumu u Doks, grilování a cyklo nebo pěšo výlety do okolí. Dále tradiční ,,Táborské jezy,, víkendový pobyt v Táboře pod skalou u občerstvení ,,U Ježka“ a splutí části Lužnice a táborských jezů. Též možno cyklo a pěší. Akce bývá spojena též s akcí ,,Koňopeč“(pro vysvětlení a možná zklamání mnohých-nejedná se o otáčení gigantického zvířete na monstrózním rožni, ale pouze opékání uzeniny charakteristické barvy a chuti, jež s masem má pramálo společného, čili vhodné i pro vegetariány). V květnu mohou proběhnout i další vodácké víkendy, např zcela nové a ,,expediční“ splutí říčky Smědá u Frýdlantu, jarní Vltava apod….


 

Přelom května a června by měl patřit pěti-osmidenní akci ,,Italské řeky“ doplněné popř. o veleúspěšné ,,Benátky na kanoi“. Heroický přejezd alpských sedel ,,Sella“ a ,,Falzerego“ s výhledy na Dolomity, zastávka v Cortině d Ampezzo, při odpočinku řidiče výlet k vodopádu. Pokračování k řece ,,Tagliamento“ která protéká cca 2 km širokým koridorem absolutní divočiny v jinak přecivilizované sev. Itálie. Dá se tu bez problémů tábořit ohňovat a tak… Dále je možné splutí řek Fella, Brenta, Adige…. Benátky na kanoi mohou být ,,sladkou tečkou“ za celou akcí, při které je pozoruhodné, že nejste jen ,,tupí turisti“ ale přímo se podílíte na show pro ně.

Červen-červenec zde mohou proběhnout další víkendové vodácké akce v ČR a dále jedna z větších zahraničních akcí: ,,Litva na kola a vodu“, ,,Norsko na kole z kopce“, ,,Slovenské řeky“, či úplně jiná.

LITVA(Pobaltí) na kola i vodu, může mít variantu 8denní(pouze východní jezerní část), 12ti denní i s pobřežím a Kurskou kosou, nebo 16ti denní expedice celým Pobaltím(Litva, Lotyšsko, Estonsko)

 

A již tradičně:

NORSKO(Skandinávie) ať již tradiční 11ti denní ,,Norsko na kole z kopce“ , zaměřená na fjordy, hory a ledovce středního a západního Norska, nebo stejně dlouhá pěší varianta po přírodních zajímavostech již. Norska (Bessegen, Kjerag, Prekkestolen,hora Skóla, ledovce Briksdalsbreen, Kjendalsbreen aj…) nebo 16ti denní expediční ,,Daleký Sever“ švédskou kultovní silnicí ,,Inlandsvagen 45“, dále do Rovaniemi, Oulanka, Inari, Karasjokk, Nordkapp, Tromso, Senja neb Lofoten, Trondheim,Femund, Roros, Oslo.

Slovenské řeky(Hron, Čierny Váh, Belá) týden uprostřed srpna, zažít slušný vodácký zážitek i se slušnými ,,průvodními jevy“. Možno prohodit s Litvou v červnu.

Druhá polovina srpna:

SKOTSKO(Expedice inspirovaná mým měsíčním turné s divadlem ,,Farma v jeskyni“ po Britských ostrovech v r 2007) Londýn, Stonehenge, Liverpool-zastávka v beatlesácké ,,Cavern club“, dále Edinburgh, Stirling(William Wallace-pevnost) skotské ,,Velké kolo“, mechanické přemísťování lodí na plavební cestě mezi Glasgow a Edinburgh s 36 m výškovým rozdílem, dále Inverness a jezero Lochness, Mull of Intyre, Loch Lommond, okruh celým sev. Skotskem.

Září bude tradičně patřit oddechové Elbě, může být také pro změnu Gargáno, Kerkyra nebo Brač aj…

Tak to je zhruba návrh akcí na sezonu 2013. Termíny se budou ještě upřesňovat, podle zájmu.Podrobnější komentáře k akcím a fotky na: www.tok-bike.com , časem také: www.drtajsline.tym.cz , popř: www.soulodime.cz Napište ,jaká varianta by se vám nejvíc líbila, popřípadě můžete navrhnout úplně jinou akci, pokud vás bude nejméně šest, může se o tom uvažovat.

Váš Drťajs Roman