Jdi na obsah Jdi na menu
 


Budějcká Thálie se má čile k světu. V podzimních měsících roku 2017 oslavila své osmnácté narozeniny. Tuto nesoutěžní přehlídku amatérských divadel pořádá českobudějovický soubor J. K. Tyl za podpory statutárního města České Budějovice.  Název přehlídky vznikl podle stejnojmenné knihy Jiřího Černého, která mapuje českobudějovické ochotnické dění od prvopočátků až do devadesátých let 20. století.

 

 První ročník Budějcké Thálie se konal v rámci 105. výročí založení souboru a jako vzpomínka na kamarády-divadelníky Standu Kopeckého a Bohouška Vaďuru. Jednalo se o historicky první přehlídku tohoto druhu v jihočeské metropoli a poprvé v historii souboru stanuly na tyláckých prknech hostující soubory. Pod bedlivým dohledem Budějcké Thálie a patronací ředitele Václava Krištůfka vystoupily v uplynulých letech desítky souborů z jižních Čech i vzdálenějších koutů země české. Celkem bylo odehráno 114  představení. Vsází se na žánrovou pestrost, různorodost, vítězné inscenace i inscenace přehlídkami nedotčené, klasické i moderní pohádky.

 

Prvý ročník Budějcké Thálie byl ve znamení vojenské pohotovosti – otevíral se Nejkrásnější válkou (Osvětová beseda Čejetice) a uzavíral Dívčí válkou (DS J.K.Tyl). Mohl se pochlubit dvěma hosty (tímto termínem se na Thálii označují soubory, jejichž domovina spadá mimo jihočeský region) – pražským souborem Saně na kolech a srbským souborem Studio Glume Doma Kulture Čačak. Jeho herci – středoškolští studenti pod vedením M.G. Jevdenijevice nabídli nevšední pohled na shakespearovskou klasiku v inscenaci Shakespeare u diskoteci. Věčně znepokojující shakespearovské otázky tu byly nabídnuty optikou moderní doby, reprezentovanou rock´n´rollovou hudbou či blikajícími neonovými světly.

 

V roce 2001 převzalo štafetu hostů Malé divadlo Kolín s autorskou inscenací Harvey a já. Vedle autorského divadla zaznamenal tento ročník i další novinku – divadlo hrané dětmi, reprezentované souborem Tyláček z Dačic. Žánrový oblouk se klenul poměrně široko – od tragédie, tragikomedie až ke komedii a lidové operetě.

Ročník třetí získal jemný gogolovský nádech – na Thálii se objevily dvě hry tohoto dramatika – Hráči a Ženitba. Poprvé bylo na Thálii k vidění loutkové divadlo (borovanský soubor Jiskra) a muzikál (Zítra touhle dobou). Budějovičtí měli také možnost spatřit úžasný divadelní fenomén – Ořechovské divadlo s jeho principálem Vlastimilem Peškou. Jejich inscenace Po všem hovno, po včelách med aneb vostatkové sód vyvolala dlouhotrvající ovace. Diváci tleskali a tleskali a kdyby nebyli samotnými „ořechováky“ vyzváni k odchodu domů, snad tak tleskají dodnes…Kdo ví.

 

 V roce 2003 uvítala Budějcká Thálie opět jednoho zahraničního hosta – špičkový slovenský soubor Commedia Poprad. Jejich inscenace Zabijačka rozčeřila diskusní hladiny, spekulace nad možnými interpretacemi a rozšifrování symbolů nebralo konce. Poprvé na Thálii zavítal tanec (pražská skupina Primavera). Představilo se pět souborů, tvořených dětmi a „skoro dospělými“, což znamenalo v historii přehlídky doposud rekordní číslo.

 

Pátý ročník přinesl 14 představení (7 večerních a 7 pohádek). Jako hosté se představili Studio DAMU Praha, DS Haná při Měks ve Vyškově, Krakonoš z Vysoké nad Jizerou a kladenské V.A.D.

 

Rok 2005 se nesl ve znamení oslav 110. výročí založení soboru J.K.Tyl. Slavilo se průběžně po celý rok a oslavy vyvrcholily právě Budějckou Thálií, která tentokrát nabídla rekordních 19 představení. Širší prostor byl věnován studentskému divadlu, a tak se na divadelních prknech objevily českobudějovické soubory Lannovka, Arte della tlampač, Uslintaný pes a Ne(z)řízené divadlo.

 

Poněkud netradičně nikoli po celý měsíc listopad, ale pouze ve dnech od 3. do 13. listopadu trval sedmý ročník Budějcké Thálie. Během devíti hracích dnů nabídl 12 představení. O premiéru nové hry se postaralo Ne(z)řízené divadlo, reprezentující linii studentského divadla. Hosté, zavítající k nám zdaleka, přijeli z jihlavského NaKop Tyátru, pražského Divadla Na houpacím koni, brněnského TAK JO a divadelního klubu Jirásek z České Lípy. Pro tento ročník byl příznačný prvek autorství a inscenační osobitost.

 

8. ročník přehlídky Budějcká Thálie nabídl během devíti hracích dnů opět 12 představení. Poprvé se na Thálii objevilo divadlo jednoho herce (inscenace Výběrčí souboru De Facto Mimo Jihlava).  Thálie přivítala kromě českobudějovických souborů (Dřevomorka, Arte della Tlampač, Primo teatro) ŠOS z Prachatic, ŽAS z Nových Homolí,  Společnost Dr. Krásy z Prahy a DS MKZ z Horšovského Týna. Pro celou přehlídku byl stejně jako v loňském roce charakteristický prvek autorství a originální inscenační poetika.

 

Devátý ročník se zaměřil mj. na díla, která se inspirují rozličnými historickými etapami či slavnými postavami z dějin. K této tematice přistoupily soubory vesměs v duchu své osobité poetiky. K diváckým „hitům“ se zařadila inscenace Marie aneb Úctyhodné ženy v podání  Ženského amatérského spolku a Krvavý týden na Dagoberském panství v podání Arte della Tlampač. Představení pro děti nabídla mj. divadelní zpracování známých literárních příběhů (Malý princ, Polní žínka Evelínka).

 

Desátý ročník nabídnul 12 představení (9 pro dospělé, 3 pohádky). Z českobudějovických souborů se představili Arte della Tlampač a Ne(z)řízené divadlo, z jihočeských DS Tábor, Českokrumlovská scéna a Divadlo Hluboká nad Vltavou. Poprvé se na Thálii objevil brněnský spolek Amadis a Divadlo Michala Vaňka z Nového Boru. Kabaretní pásmo přivezl DS Domu kultury z Krupky a po šesti letech uvítala Thálie opět Ořechovské divadlo - tentokrát s inscenací Paroháči. Dramaturgie se i v tomto roce soustředila mj. na autorské divadlo, při čemž převládajícím žánrem byla jako již tradičně komedie v rozličných podobách.

 

V roce 2010 bylo na naší nové domovské scéně  uvedeno 12 představení (9 pro dospělé a 3 pro děti). Dramaturgická skladba přehlídky zahrnovala jak autorskou tvorbu (Zahnilé pyré), tak komedie současných autorů (Vraždy a něžnosti), tragikomedii (A co láska?), taneční divadlo (Barmanky). Objevila se adaptace literárních děl (např. Hrabalovy Taneční hodiny pro starší a pokročilé). I tituly pro děti byly inspirovány knižními tituly (Macourkovy a Ladovy pohádky). Na repertoáru přehlídky převažovala  tvorba českých autorů.

 

Dvanáctý ročník v roce 2011uvedl na scéně 13 představení, z toho 4 pohádky. Převládajícím žánrem byla tradičně  komedie, klenoucí se od frašky, situační či konverzační komedie až po komedii hořkou. Společným jmenovatelem byly humorné dialogy, roztáčející se kolotoč zápletek, záměn a nedorozumění, bláznivé i absurdní situace.  Aktovky Skóre a Noc v podání DS Amadis byly nastudovány v české premiéře. Autorskou tvorbu zastupoval ŽAS (s originálním hraným barevným seriálem Rychlé šipky),  Arte della Tlampač ( s pásmem absurdních skečů, jejichž humor osciluje „na hranici lidského vkusu“) a LDO ZUŠ Piaristické náměstí (s  Májovým vykukem zpoza kulis, využívajícím principu divadla na divadle).  Pro nejmenší diváky byly připraveny dvě pohádky brněnského divadelníka Vlastimila Pešky: Měla babka čtyři jabka (DS Vojan Libice nad Cidlinou) a O Smolíčkovi (DS NaKop Tyjátr Jihlava) a dvě pohádky domácího souboru Zapomenutý čert a autorská pohádka O loupežnické princezně.

 

Třináctý ročník připravil pro diváky  13 představení, z toho 5 pohádek. Domácí soubor se představil pohádkou Vánoční příběh a komediemi Když se zhasne s Bordel na ministerstvu, v nabídce přehlídky byly komedie osvědčených souborů jako AMADIS Brno (Úžasná svatba), DS Vojan LIbice (půl druhé hodiny zpoždění), DK Českokrumlovská scéna a další. Návštěvnost všech představení opět potvrdila kvalitu výběru her.  

 Čtrnáctý ročník uvedl opět 13 představení, z toho 4 pohádky. Přijely soubory jak z Jižních Čech (Hluboká na Vltavou, Suchodl nad Lužnicí), tak i z daleka (Česká Lípa, Brno, Ořechov, Hradec Králové, Praha, Přerov a pod). Návštěvnost i v tomto ročníku předčila všechna očekávání, většina představení byla vyprodána. 

 

20

Převládajícím žánrem bude již tradičně komedie, a to v  nejrůznějších podobách: od situační, špionážní až po komedii  crazy, hořkou, drsnou či se suchým anglickým humorem. Tematicky se tituly zaměří na manželské a milostné vztahy, rodinný stereotyp, kouzlo stáří, vztahy dětí a rodičů, síť intrik a lží konfrontovanou s potřebou jistoty a citového naplnění. V dramaturgické skladbě se objeví jména, která patří k úspěšným autorům (M. Twain, A. Christie, T. Pratchett, J. Shirley), zastoupena je i česká tvorba autorů S. Kočvarová, V. Peška, L. Stroupežnický, Z. Podskalský, J. Wimmer a F. R. Čech. Letošní přehlídka v Č. Budějovicích nabídne představení z repertoáru předních amatérských scén ze vzdálenějších míst Čech i Moravy. Festival umožní vystoupení talentovaných mladých hereckých klubů (DS Ty-já-tr K.O. Praha, DK mladých Č. Lípa, ADS Křemen). Repertoár pro dětského diváka počítá se všemi věkovými skupinami. Pro nejmenší jsou určeny klasické pohádky O perníkové chaloupce a o Kašpárkovi a pro ty starší Kluci od Mississippi (M. Twain).

 

 

Krásné divadelní zážitky vám přejí organizátoři Budějcké Thálie!