Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 12. 2008

Náš Ženský pěvecký sbor

V roce 1996 vznikl při Základní umělecké škole ve Slaném ženský pěvecký sbor z odrostlejších žákyň pěveckého oddělení a z maminek žáků této školy. Sbormistrem a zároveň iniciátorem celé záležitosti byla paní Tamara Bernardová a uměleckým poradcem pan Bernard Marek, oba učitelé této školy.

V následujících dvou letech sbor vystupoval na akcích ZUŠ a pravidelně se zúčastňoval květnového festivalu Budyňský krokodýl, kde byl velmi vysoce oceňován a srovnáván s profesionálními sbory. Latinský repertoár sboru zazněl kromě jiného i v rozdělovském kostele sv.Václava v Kladně.

Po změně vedení slánské hudební školy, kdy se ředitelem stal pan Krňanský, byl sbor, do té doby bezproblémově fungující pod záštitou této školy, vykázán jako nepotřebný a spolupráce byla zrušena.

Po té sbor chvíli pracoval pod záštitou Gymnázia ve Slaném, ale s odchodem paní učitelky Bernardové do ZUŠ v Kladně, jeho činnost ustala.

Uběhly další roky, ZUŠ ve Slaném měla opět nové vedení, ředitelem se stal pan Martin Carvan. Paní učitelka Bernardová se vrátila zpět do Slaného a pro velký zájem bývalých členek sbor pod jejím vedením a opět pod záštitou hudební školy obnovil svojí činnost. Psalo se září 2004.

Po úspěšném vánočním koncertě 2004 uspořádaném v prostorách Dividýlka v restauraci Hejtmanský dvůr ve Slaném však paní učitelka Bernardová sbor opouští. A protože zájem členek sboru o zpívání nepřestává, hledá se nový sbormistr. Nakonec se této funkce ujímá stávající členka sboru paní Alena Šandová.

Sbor dnes

Činnost sboru pokračuje, následuje řada vystoupení pro děti MŠ (vánoční koncerty, vernisáže výtvarných dětských prací apod.), sbor zpívá i na akcích pořádaných městem. V roce 2005 sbor opět zazpíval na vánočním koncertě v Dividýlku v Hejtmanském domě ve Slaném, tentokrát s účastí hostů, dětského pěveckého sboru Sluníčko ze základní školy Moskevská v Kladně řízeném paní magistrou Evou Moučkovou. Od roku 2006 sbor zahajuje vernisáže amatérského výtvarníka Tomáše Záborce, pořádané např. v Panském domě v Želevčicích u Slaného, nebo v prostorách vodní tvrze v Budyni nad Ohří. V této době je již sbor součástí Slánského komorního sdružení (Consortium Camerale Slanense), jehož zakládajícím členem byla v roce 1996,kromě jiných, i současná sborová vedoucí paní Alena Šandová. Činnost pěveckého sboru plně koresponduje s cíli a zaměřením Slánského komorního sdružení o.s. na pořádání kulturních akcí.