Jdi na obsah Jdi na menu

Recenze společné knihy obrazů Vaclava Šestáka a veršů Martina Langa.

predni-obalka-web.gif

Zní to jako pohádka: v neděli 12. června se na vernisáži obrazů Václava Šestáka v bývalém poutním klášteře v Mníšku pod Brdy konečně představila kniha „ Po Brdech s paletou a perem“.

Toto společné dílo dvou přátel – malíře a historika - po léta čekalo na vydání. Nakonec se (díky dlouhodobému úsilí malířovy manželky Marty Šestákové Vaculíkové a finanční dotaci města Hořovice) konečně dočkalo. Útlá, brožovaná, ani ne šedesátistránková kniha formátu A4 potěší, pohladí po duši … a není tím myšleno pouze kvalitní výtvarné zpracování. Padesát olejomaleb známého malíře Podbrdska Václava Šestáka nás nejen provede důvěrně známou krajinou, občas obydlenou i pohádkovými bytostmi nebo zvířaty. Někdy se setkáme i s historickými událostmi (od těch z počátku století až do roku 2008) či stavbami. Zvláštní kapitolou v malířově tvorbě je pak téma ženy jako věčné inspirace. Ať již je to ona coby přírodní síla, jako romantická vidina či pohádková bytost nebo věrná družka životem.

Malíř vychází z klasické malby konce 19. století, nechává se však inspirovat hlavně francouzskými a českými impresionisty (Monet, Slavíček atd.) i romantickou malbou Jakuba Schikanedra. V některých obrazech dokonce nalezneme určité ohlasy slavných obrazů. Jemnou barevností svých děl a osobitým malířským rukopisem však Václav Šesták všechny tyto vlivy přetavil tvůrčím způsobem do něčeho nového. Jeho obrazy neznepokojují, spíše oslavují půvaby Podbrdska a hladí po duši.

S nimi naprosto souznívají klasicky rýmované básně Martina Langa. Vycházeje z tradic Nerudy a Gellnera, je autor básní tu trochu romantický, onde trochu jízlivý, vždy však upřímný. Někdy vás jeho prosté verše pobaví, někdy i dojmou - každopádně však tvoří nedílnou součást obrazů, obohacujíce je o nový rozměr pohledu. A tak si lze jen přát, aby tato kniha dlouho vnášela pohodu i radost do života těm, kteří žijí pod Brdy.

P.S.: Není vyloučeno, že překvapí i skalní milovníky abstraktní malby a složité neveršované poezie coby dílo takříkajíc „z druhého břehu“.     

Anna Velichová