recepty
Komentáře
Přehled komentářů
Houbičky se dají nakládat do kyselého nálevu, v něm pak sterilizovat a vydrží potom i několik let. Ano, jenže ta příprava poněkud trvá, a málokdo ví, že podobné chuti se dá dosahnout již za dva nebo tři dny. Úplně totiž stačí naskládat očištěné (a větší houby na čtvrtky nakrájené) houby do nějaké nádoby, třebas nějaká prázdná zavařovačka se výborně hodí, proložit kořením dle chuti a svařit si trošinku nálevu jako na utopence. Vtip je v tom, že se houby přelijí nálevem ještě docela dost teplým, pak chytí chuť mnohem rychleji. Po vychladnutí stačí dát do ledničky a počkat právě tak dva tři dny. Jednoduché že? Nicméně jelikož to není sterilizované, tak má podobné dobrota jednu nevýhodu, a sice trvanlivost. Je nutné to sníst tak za týden až deset dní, a do nádoby sahat pouze naprosto čistou lžičkou, jinak budete mít místo dobroty plesnivinu. Což mi připomíná, někde jsem četl, že se houby dají také zakysat jako kysané zelí a okurky rychlokvašky. To se musí prozkoumat blíže..
Okurky rychlokvašky
(já vám tposílám, 21. 7. 2008 20:50)
Ingredience:
Okurky - trochu přerostlé,
kopr,
česnek,
sůl,
voda.
Příprava:
Omyté okurky vložíme do lahve a proložíme koprem a česnekem. Poté zalijeme slaným roztokem (2-3 lžičky soli na 1 l vody). Za 2-3 dny jsou vykvašené.
Pikantní: okurky vkládáme do lahve s listy-dubu, višen, vinný list, černý rybíz, kopr, křen, estragon a česnek. Pak rovněž zalijeme slaným roztokem.
Doporučená příloha:
Chleba s máslem
Chlebíčková roláda
(dronty, 12. 7. 2008 12:07)
Chlebíčková roláda
Rozpis na 8 porcí
1 chlebíčková veka
150g tvrdého sýra
80g salámu poločan
Na sýrovou pomazánku:
250g měkkého tvarohu
100g másla
100g sýra Nivy
200g smetanového taveného sýra
sůl, mletý bílý pepř
Na salámovou pomazánku:
250g másla
150g taveného sýra se šunkovou příchutí
100g smetanového taveného sýra
100g měkkého salámu
50g anglické slaniny
sůl. mletý černý pepř
Na sýrovou pomazánku utřeme tvaroh s máslem.Přidáme nastrouhanou Nivu, makrájený tavený sýr, sůl, pepř. 4 lžíce této pomazánky dáme stranou.
Na salamámovou pomazánku utřeme máslo s oběma tavenými sýry. Vmícháme umletý salám se slaninou, sůl a pepř.
Veku podélně rozkrojíme na 3 části. Jednu krajovou část potřeme 2/3 sýrové pomazánky, druhou část 2/3 salamové pomazánky. Všechny části opět spojíme a celou veku potřeme zbylými pomazánkami. Obalíme v sýru a dáme do chladničky.Veku pak krájíme na plátky a zdobíme kornoutky z poličanu, který naplníme odloženou sýrovou pomazánkou.
Vepřové rolky plněné slaninou
(dronty-evaly, 12. 7. 2008 8:43)
Vepřové rolky plněné slaninou
Rozpis na 4 porce:
4 vepřové řízky
100g pikantní paštiky
4plátky anglické slaniny
3 lžíce oleje
250ml smetany
1-2 lžičky sterilovaného zeleného pepře
200g mražené karotky
200g mraženého hrášku
1 snítka petrželky kudrnky
sůl
Vepřové řízky na okrajích nařízneme a přes folii je naklepeme, osolíme a potřeme paštikou. Stočíme do roládek a každou pevně obalíme plátkem anglické slaniny.
V pánvi na oleji rolky zprudka opečeme, následně je přendáme i s olejem do pekáčku a při 180 stupních zapékáme zhruba tak 20 minut. Roládky pak vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek z masa pak přelijeme zpět do pánve, vmícháme smetanu, přidáme zelený pepř a krátce povaříme. Rozmraženou karotku
s hráškem asi 5 minut blanšírujeme ve vařící vodě a pak ji scedíme.
Vepřové rolky rozdělíme na talíře,spolu se smetanovou omáčkou a karotkou
a hráškem. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.
Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Jahody a věda
(Pavluša, 12. 6. 2008 15:53)
Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně zlepšují dlouhodobou paměť a mohou pomáhat dokonce nemocným s Alzheimerovou chorobou.
Jahody jsou bohaté na přírodní flavonoid fisetin, jenž stimuluje v mozku signální dráhy a podporuje tak dlouhodobou paměť. Výzkumem jeho účinnosti na mozkové buňky se zabývala doktorka Pamela Maherová ze Salkova institutu pro biologické vědy. Všimla si, že některé flavonoidy navozují diferenciaci a zrání nervových buněk v mozku.
"Fisetin může nejen chránit nervové buňky před smrtí, ale může také podporovat nová spojení mezi jednotlivými buňkami. Dobrá zpráva je, že fisetin můžeme nalézt ve větším množství v jahodách. Potřebovali bychom další výzkum jeho účinnosti zvláště u nemocných Alzheimerovou chorobou," tvrdí doktorka Maherová.
Tento flavonoid však nalezneme také v řadě dalších druhů zeleniny a ovoce. Dostatek ho obsahují rajčata, cibule, pomeranče, jablka, broskve, hrozny, kiwi a kaki.
Šampaňské a jahody, jako z amerického filmu Pretty women, jsou prý největší pověra spojená se šumivými víny. Češi takovou kombinaci často považují za něco extra, kyselé jahody a kyselý sekt se k sobě přitom ale vůbec nehodí, řekl sommeliér Petr Sláma.
Jahodová bowle
(Pavluša, 12. 6. 2008 14:28)
Na 2 litry:
1 l 100% ananasové šťávy, 1 l vody nebo sodovky, 200 g jahod, 200 g dužiny ananasu, šťáva z 1 citronu na dochucení, třtinový cukr dle chuti – nemusí být, led k podávání
Jahody přepůlíme a vložíme do džbánu nebo mísy na bowli. Přidáme nakrájený ananas, zalijeme dobře vychlazeným džusem, vodou, nebo sodovkou. Dochutíme citr. šťávou a promícháme. Podáváme dobře vychlazené.
A ještě lepší než takhle nealkoholická bowle, je obdobná verze pro dospěláky - tu připravíme z ½ litru bílého vína a lahve suchého sektu, vynecháme ananasový džus a dolijeme sodovkou.
Jahodový sirup
(Pavluša, 12. 6. 2008 14:26)
Na 1 litr:
1,5 – 2 kg jahod, 1,5,-1,7 kg cukru krupice+2 lžíce na posypání, 20 g kyseliny citronové
Jahody rozmačkáme, posypeme 2 lž. cukru a necháme přikryté stát 24 hodin. potom jahody přecedíme a vylisujeme přes jemné plátno nebo v odšťavovači. Odměříme litr ovocné šťávy, přidáme cukr a kyselinu citr. a rychle zahřejeme pod bod varu. Zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, popř. stáhneme pomocí lžíce pěnu. Necháme zchladnout na 40 stupňů a plníme do lahví a uzavřeme.
Pečené kotlety s jablky a jahodami
(Pavluša, 12. 6. 2008 14:26)Kotlety v celku osolíme, opepříme a maso zabalíme do plátků slaniny. Maso během pečení podle potřeby podléváme výpekem. Na posledních 30 minut pečení k masu přidáme několikn oloupaných jablek. Upečené maso nakrájíme na plátky. Část jablek poklademe vedle masa, část jich rozmačkáme na pyré. Jednotlivé porce polijeme rozmixovanými jahodami a posypeme nahrubo mletým barevným pepřem.
Lososové filety s jahodami
(Pavluša, 12. 6. 2008 14:25)Filety osolíme, opepříme a upečeme. jednotlivé porce ryby rozdělíme na talíře, posypeme nakrájenými jahodami, na plátky nakrájenou šalotkou, černými olivami a lístky polníčku. Vše zlehka osolíme, opepříme a posypeme rozdrobeným sýrem. Hodí se řecká feta, nebo jemný kozí sýr. Nakonec přelijeme dresinkem z balsamikového octa a olivového oleje. podáváme s opečenou bagetou.
Kuře s dipem z jahod
(Pavluša, 12. 6. 2008 14:24)
Kuřecí paličky omyjeme, osušíme a mašlovačkou potřeme marinádou z olivového oleje, kari, hořčice a medu – můžeme je i do marinády naložit na několik hodin. Maso upečeme v troubě nebo na grilu a pak podáváme s dipem z rozmačkaných čerstvých jahod, zakysané smetany a medu. Dip jen zlehka osolíme a můžeme podle chuti okořenit čerstvě drceným pepřem.
Čokodort se smetanou
(Pavluša, 12. 6. 2008 14:23)
120 g tmavé čokolády, 120 g másla, 160 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 6 vajec
Krém: 250 g čokolády, 50 g másla, 250 g zakysané smetany, 50 g cukru, 200 ml šlehačky, 300-400 g jahod
Dortovou formu vytřeme a vysypeme. Čokoládu rozpustíme. Utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky, vyšleháme do pěny a smícháme s čokoládou. Nakonec vmícháme sníh z bílků s moukou. Pečeme 45 minut. Necháme vychladnout. Připravíme krém z rozpuštěné čokolády s máslem, do které přidáme smetanu s cukrem.
Vychladlý korpus překrojíme na 3 díly. Spodní díl lehce potřeme čokoládovým krémem. Na krém rozetřeme polovinu ušlehané smetany a polovinu jahod. Stejně vrstvíme další díly. Povrch celého dortu potřeme krémem, ozdobíme jahodami a dáme ztuhnout do chladničky.
Kanapky s bílou čokoládou
(Pavluša, 12. 6. 2008 14:22)
4 plátky toast. chleba, 150 g mascarpone, 2 lžíce šlehačky, 1 vanilkový cukr, 200 g jahod, 1-2 lžíce citr. šťávy, 1 lžíce medu, bazalka, 50 g bílé čokolády
Jahody smícháme s citronovou šťávou a medem. Z chleba vykrájíme kolečka a opečeme je z obou stran. Mascarpone promícháme se smetanou a vanilkovým cukrem a krémem potřeme kanapky. Na krém posadíme jahody a ozdobíme listy bazalky a hoblinkami bílé čokolády.
Papriky plněné klobásou a sýrem
(dronty, 11. 6. 2008 18:35)
Rozpis:
80 g Nivy
50 g eidamu
klobása
100g žampionůnebo hub
sůl. mletý pepř, vegeta
50g šunky
8 bílých paprik
2 lžíce oleje
300 ml kečupu, 50 ml vody
1 stoužek česneku
Sýr a klobásu nakrájet na menší kousky, houby na drobno. Osolit, opepřit, dochutit vegetou a promíchat. Šunku na plátky, paprikám nechat stopku, ale odkrojit kousek špičky a zbavit semínek. Paj naplnit připravenou směsí a otvor zakrýt plátkem šunky. Pak dá tzapéci do pekáčku, pokapat olejem. Pak přilít kečup promíchaný s vodou a přidat také prolisovaný česnek. Jako příloha je vhodná rýže.
Celer s uzeným masem
(dronty, 11. 6. 2008 18:19)
Potřeba:
2 celery
sůl. ocet, 1 zelená paprika
200 g uvařeného uzeného masa
100 g rostlinného tuku, mletý černý pepř, 2 vejce, 2-3 lžíce strouhanky
4 porce:
celer omýt, ploupst a nakrájet na plátky 1,5-2 cm. Uvařit v osolené a okyselené vodě do měkka. Papriku nakráíje t s masem na kostičky, smíchat se změklým tukem, solí a pepřem. Přidat vejce a zahustit strouhankou.
Touto směsí potřít potřít uvařené plátky celeru a srovna to pekáčku s pečícím papírem. Zapékat cca 20-25 minut.
Příloha: pečivo nebo bramborová kaše.
Koleno trošku jinak
(Andel_Pane, 8. 6. 2008 20:34)
koleno
koření na gyros
šlehačka
kmín (drcený)
cibule
koleno nařízneme a dáme péct, během pečení posypeme kmínem a přidáme nakrájenou cibuli, posypeme kořením Gyros a dáme znovu péct.
Na konci pečení zalijeme šlehačkou
Marináda na maso
(dronty-Risk, 8. 6. 2008 19:15)
Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa,můžou být však použity i na maso klokaní. Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté ,nakrájené maso na plátky či menší kousky vložíme do marinády a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Do marinády používáme slunečnicový olej či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené.
Hořčičná marináda:
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl
Jogurtová marináda:
250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, čerstvá bazalka (nasekat), sojová omáčka, sůl
Medová marináda:
2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl
Kari marináda:
250g bílého jogurtu, 3 lžičky kari , 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl
Švestková marináda:
3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor
Bylinková marináda:
4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl
Meruňková marináda:
5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citrónová šťávy, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl
Česneková marináda s medem:
3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl
Marináda na divoko:
3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice , 1 lžíce kečupu,bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl
Exotická marináda:
1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl
Pikantní marináda:
4 lžíce oleje, citrónová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt
Pepřová marináda:
5 Lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl
Marináda z jablíček a česneku:
2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje
Marinády na ryby
(dronty-Risk, 8. 6. 2008 19:13)
Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské,do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky,které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni.
Česneková marináda:
3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl
Pikantní marináda:
3 lžíce oleje, 1 chilli paprička (najemno nakrájené popř. nastrouhané) (může být i sušená),2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl
Marináda na divoko:
4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžičky sladké papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl
Koprová marináda:
4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl
Bylinková marináda:
4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat), bílý pepř, sůl
Pikantní marináda s medem:
3 lžíce oleje,citrónová šťáva, 2 lžíce medu,čerstvá petrželová nať (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. na strouhat), bílý pepř, sůl
Zálivky do salátů
(dronty-Risk, 8. 6. 2008 19:10)
Cibulová zálivka:
3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, cibule (nejlépe červená) (najemno nakrájet), čerstvá pažitka a petrželová nať (nasekat), můžeme použít i čerstvý kopr, sůl
Bylinková zálivka:
3 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka, petrželová nať, pažitka a koriandr (nasekat), 2 stroužky česneku (prolisovat), cibule ( najemno nakrájet), 1 chilli paprička (najemno nakrájet nebo na strouhat), sůl
Hořčičná zálivka:
3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce octa balsamico, 1 lžička hnědého cukru, bílý pepř, sůl
Hořčičná zálivka s medem:
200g zakysané smetany, 1 lžíce olivového oleje, citrónová šťáva, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžíce bílého vína, 1 lžíce medu, bílý pepř, sůl
Francouzská zálivka:
3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, čerstvá petrželová nať a pažitka ( nasekat), 1 lžíce octa, bílý pepř, sůl
Jogurtová zálivka na grilované ovoce:
200g bílého jogurtu,1 nízkotučný tvaroh moučkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového cukru
Marináda na sýry
(dronty-Risk, 8. 6. 2008 19:08)
Marináda na sýry:
Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání,aby vytekl, můžeme také grilovat. Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy,ale také na maso.
Bylinková marináda:
3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat) můžeme přidat čerstvou petrželová nať nebo pažitku, chceme-li docílit,aby marináda byla pikantní přidáme 1/2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat),sůl
Marináda na divoko:
3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít),můžeme použít i nemleté koření, sůl
kuřecí závitky plněné brokolicí
(dronty, 7. 6. 2008 13:29)
• 600 g kuřecích prsíček
• 500 g brokolice
• 150 g tvrdého sýra
• 150 g uzené šunky
• 5 stroužků česneku
• vegeta
• mleté černé koření
• sůl
• hladká mouka na obalování
• olej
POSTUP
•Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky, přidáme posekaný česnek, podlijeme asi 200 ml vody a uvaříme do měkka. Uvařenou brokolici rozmixujeme na kaši.
•Kuřecí prsa pokrájíme na plátky, jemně naklepeme, ochutíme solí, vegetou a mletým černým kořením. Potřeme je brokolicovou směsí, přikryjeme plátkem sýra, plátkem uzené šunky a zavineme.
•Závitky obalíme v hladké mouce a prudce osmažíme na rozehřátém oleji.
•Opečené rolky pokládáme na plech a podlijeme zbylou brokolicovou směsí, kterou jsme rozředili vodou. Plech zakryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby. Před dopečením alobal odstraníme a ještě 5 minut zapečeme. Podáváme s hranolky a tatarskou omáčkou.
houby narychlo
(já vám to posílám, 21. 7. 2008 20:51)