Jdi na obsah Jdi na menu

Pokyny pro autory

Sborník Severočeskou přírodou je recenzovaným odborným časopisem Severočeské pobočky České botanické společnosti. Vychází od roku 1969 zpravidla jednou ročně. V současné době probíhá postupná digitalizace všech vydaných čísel s možností využívat jejich obsahu na internetu.

Vydává Severočeská pobočka České botanické společnosti.
Redakční rada (v období 2022-2026): K.Kubát., L.Němcová, Č.Ondráček, J. Kolbek, M. Kříž Náklad 200 výtisků.

ISSN 0231-9705

Objednávky vyřizuje:

Ing. Čestmír Ondráček, Oblastní muzeum Chomutov, Palackého 86, 430 01 Chomutov

Co publikuje?

Zveřejňuje botanické práce z taxonomie, fytocenologie, fytogeografie, ekologie, floristiky, historie botaniky a z dalších příbuzných oborů. Obsáhlejší floristické práce (seznamy lokalit a na nich zjištěných taxonů) především pokud jsou výsledkem akcí Severočeské pobočky ČBS nebo pokud autoři poskytli herbářový materiál z výzkumu do sbírek Oblastního muzea v Chomutově.

Pokyny pro autory

Celková úprava článků je obdobná jako v posledních svazcích Severočes. Přír. Nabídnutá studie musí obsahovat název práce, jeho překlad do jazyka abstraktu, nezkrácené jméno autora (autorů), poštovní a elektronickou adresu autora, abstrakt (anglicky nebo německy), text práce, u obsáhlejších prací může být připojeno cizojazyčné shrnutí (v jazyce abstraktu), seznam citované literatury. Výjimečně a po dohodě s redakcí jsou publikovány práce cizojazyčné (zpravidla anglicky nebo německy) s podrobným shrnutím v češtině.

Práce, na které je odkaz ve studii, jsou citovány podle zvyklostí v časopisech Severočes. Přír., Zprávy Čes. Bot. Společ. nebo Preslia. Za jazykovou správnost prací odpovídají autoři, zvláště cizojazyčným textům je třeba věnovat zvýšenou pozornost.

Definitivní a úplný rukopis zašlete pouze elektronicky na mailovou adresu zástupce vedoucího redaktora (Čestmír Ondráček, ondracek.c@seznam.cz; ondracek@muzeumchomutov.cz; 607 635 011). Grafy a další přílohy narýsované nebo kvalitně vytištěné na zvláštním listu papíru. Tisk barevných fotografií po dohodě s redakcí.

Maximální rozsah příspěvků (včetně příloh) je stanoven na 15 stran normalizovaného textu (60 úderů na řádku, 30 řádek na stránku). Rozsáhlejší texty mohou být zveřejněny po dohodě s redakcí. Latinské názvy rostlin pište kurzívou. Příspěvky se nehonorují. První autor obdrží zdarma 20 separátů.

V samostatných přílohách Severočeskou Přírodou jsou publikovány obsáhlejší monotematické studie nebo soubory prací týkající se určitého tématu. Nabídka titulu musí obsahovat výstižnou charakteristiku studie, její přibližný rozsah a termín dodání rukopisu. Rozsah přílohy by neměl nepřesáhnout 120 normalizovaných stran (včetně příloh).

Práce jsou posuzovány dvěma nezávislými anonymními recenzenty. Autoři by měli reagovat na připomínky recenzentů co nejdříve, nejpozději do 30 dnů, jinak mohou být práce přesunuty do následujícího svazku.

Máte zájem o nová čísla ?

Pokud máte zájem o nová (popř. starší) čísla, lze je zakoupit v Oblastním muzeu Chomutov (Palackého 86, Chomutov,  Čestmír Ondráček, ondracek.c@seznam.cz; ondracek@muzeumchomutov.cz; 607 635 011), nová čísla stojí 100,- Kč, starší mají cenu sníženou). Je možné vystavit doklad o zaplacení, popř. fakturu. Publikace je také možné objednávat na základě telefonické či emailové objednávky a obdržet je na dobírku. K základní ceně sborníku bude připočteno poštovné a balné.

 

 

Kontakt

Severočeská pobočka ČBS

Oblastní muzeum Chomutov
Palackého 86
430 01 Chomutov

www.facebook.com/spcesbotspol

+420 474 651 251

spbotspol@gmail.com