Jdi na obsah Jdi na menu

Naše akce

V roce 2024

(akce mohou být z různých důvodů zrušeny; informace o jejich zrušení budou rozeslány mailem cca týden předem a budou i na Facebooku pobočky)

 

1. Jednodenní exkurze: tradičně v sobotu, na výjimky je výslovně upozorněno.

24.2. Sněženky a jiné jarní býlí na Roudnicku I. Sraz na parkovišti před nádražím Roudnice nad Labem v 9:45, tj. po příjezdu rychlíku od Prahy hl.n. (odj. 8:45), přesun do Dobříně nebo Záluží auty motorizovaných účastníků; podle aktuálního stavu kvetení a počasí je možná i následná návštěva jiných zajímavých lokalit v okolí. Vede J. Sückerová, kontakt: 416 831 572 večer, nebo J. Pokorný, kontakt: jpokorny.treb@centrum.cz.

9.3. Sněženky a jiné jarní býlí na Roudnicku II. Organizační pokyny viz 24.2. Uvidíme, jak se mění fenofáze.

16.3. Bryo-mykologické putování na vodopády u Kolného. Sraz u žst. Stvolínky v 9:05 (odj. z Litoměřic horní nádr. 8:13). Trasa: Stvolínky – Kolné – Stvolínky. Vedou M. Kříž, I. Marková a P. Zdvořák, kontakty: IM: ivanka.markova@email.cz, 773 833 830, PZ: pavel.zdvorak@gmail.com, 721 139 461.

23.3. Sněženky a jiné jarní býlí na Roudnicku III. Organizační pokyny viz 24.2. Uvidíme, jak se mění fenofáze.

13.4. Hlaváčky jarní na Roudnicku. Organizační pokyny viz 24.2., konkrétní lokalitu zvolí vedoucí dle aktuál. stavu.

20.4. Jarní mykologická vycházka Chomutov. Sraz v 9:00 v Blatenské ulici v Chomutově na zastávce MHD č.308 – Zátiší (https://mapy.cz/s/kagesetojo). Vede J. Roth, kontakt: jiri.roth@email.cz. Ve spolupráci s OM v Chomutově - Pojďte s námi do přírody.

20.4. Valeč. Sraz v 10:00 před bufetem Prádelna (https://mapy.cz/s/hazegecefa) v zámeckém parku. Náročnější celodenní exkurze s možností individuálního zkrácení trasy. Lesy, mokřady i stepi, krajina divoká i kulturní. Vede D. Koutecký, kontakt: DanielKoutecky@seznam.cz, 736 741 904.

8.5. (St) Za prstnatcem májovým na Vlčí horu. Sraz v 9:15 na aut. zast. Vlčí Hora (https://mapy.cz/s/lufenedozo). Botanická exkurse spojená s počítáním prstnatců májových u osady Telenec. Vede I. Marková, kontakt viz 16.3. Ve spolupráci s NP České Švýcarsko, podrobnější informace na www.npcs.cz.

10.5. (Pá) Holý vrch u Hlinné. Sraz ve 14:15 na autobusové zastávce Hlinná. Doprava: autobus č. 620 z Litoměřic (odj. 13:50). Trasa: Hlinná – Holý vrch – Hlinná. Odpolední exkurze na přírodovědně významnou lokalitu nedaleko Litoměřic, kterou prozkoumáme sice již v období po odkvětu konikleců, ale ukážeme si, že skýtá mnoho dalších zajímavostí. Vede K. Nepraš, kontakt: carlinepras@seznam.cz, 723 850 631. Ve spolupráci s OM v Litoměřicích.

11.5. Česnek medvědí v Písteckém lese. Organizační pokyny viz 24.2., přesun auty do obce Písty (kdo bude mít plné auto, může přijet rovnou tam; parkovat u lesa se již nesmí, takže na návsi – https://mapy.cz/s/jejadegufe).

11.5. Vlhošť. Sraz na aut. zast. Holany, Loubí (https://mapy.cz/s/ketecaveja) po příjezdu autobusu 281 v 9:23 (odj. z České Lípy AN v 8:55, zastávka je na znamení). Trasa cca 12 km, zakončení na žst. Blíževedly, vlak jezdí co dvě hodiny. Vede H. Jeřábková, kontakt: hana.jerabkova@nature.cz. Ve spolupráci s CHKO Kokořínsko – Máchův kraj.

18.5. Mnišské louky u České Lípy. Sraz v 9:20 v České Lípě na hl. nádraží (odj. z Litoměřic horní nádr. v 8:13). Trasa: Česká Lípa – Mnišské louky (Z od města) – Česká Lípa. Vhodné mít s sebou obuv do vody. Vede P. Zdvořák, kontakt viz 16.3.  Ve spolupráci s Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě.

8.6. Cesta za lopuštíkem skloněným. Sraz v 9:30 na parkovací ploše poblíž železniční stanice Návarov (v 9:11 přijíždí vlak z Železného Brodu). Trasa: zřícenina hradu Návarov a suťové lesy pod ní směrem k řece Kamenici, případně dle zájmu další zajímavé lokality v okolí. Vede Š. Mazánková, kontakt: sarka.mazankova@nature.cz.

8.6. Po úpatích Solanské hory. Sraz v 8:40 na autobusové zastávce Třebívlice, Dřemčice, rozc. 0,5. Doprava: autobus č. 660 z Lovosic (odj. v 8:05). Trasa: Dřemčice – Blešno – úpatí Solanské hory – Dřemčice. Pestrá mozaika polí, remízů, suchých trávníků, sadů, křovin a listnatých hájů na úživných vápnitých půdách. Vede K. Nepraš, kontakt viz 10.5. Ve spolupráci s OM v Litoměřicích.

9.6. (Ne) Masiv Deblíku. Sraz v 9:20 v Církvicích u viaduktu (https://mapy.cz/s/celumuduna) nad aut. zastávkou Církvice (odj. MHD ze zastávky Divadlo v 8:46). Budeme procházet převážně stepi, dubohabřiny a písčiny v SZ části masivu Deblíku. Zakončení exkurze opět v Církvicích. Vede P. Zdvořák, kontakt: viz 16.3.

22.6. Údolí Hraničního potoka u Krásného Lesa (okr. Ústí nad Labem). Sraz v 9:00 na parkovišti v údolí Rybného potoka (https://mapy.cz/s/dadejetapu) ca 0,5 km SZ od kostela Nanebevzetí P. Marie v obci. Po telefonické domluvě možnost přisednutí do auta na konečné stanici autobusu v Zadní Telnici v 8:40 po příjezdu autobusu od Ústí nad Labem. Exkurze je zaměřena na ověření výskytu lilie cibulkonosné. Vede Č. Ondráček, kontakt níže. Ve spolupráci s OM v Chomutově - Pojďte s námi do přírody.

18.7. (Čt) Kyjovské údolí v proměnách času. Sraz v 10:08 v Kyjově na aut. zast. Kyjovské údolí (https://mapy.cz/s/gamasakake). Proměna lesů po kůrovcové kalamitě a bezpečnostních těžbách. Vede I. Marková, kontakt viz 16.3. Ve spolupráci s NP České Švýcarsko, podrobnější informace na www.npcs.cz.

17.8. Vycházka za houbami a léčivkami. Sraz v 9:00 v Chomutově u autoškoly Omega v ulici Elišky Krásnohorské (https://mapy.cz/s/muvupaseve). Vede J. Roth, kontakt viz 20.4. Ve spolupráci s OM v Chomutově.

27.8. (Út) Botanická výprava do „Spálené země“. Sraz v 9:10 na aut. zast. Hřensko, Pravčická brána (https://mapy.cz/s/pabukekabu) po příjezdu autobusů z Děčína a Krásné Lípy. Exkurze do území zasaženého požárem v okolí Mezné. Vede I. Marková, kontakt viz 16.3. Ve spolupráci s NP České Švýcarsko, informace na www.npcs.cz.

7.9. Batologická exkurze Černice u Horního Jiřetína. Sraz v 10:00 na parkovací ploše u odbočky lesní cesty ze silnice Černice – Jezeří 1 km SV od zámku (https://mapy.cz/s/dovovejega). Doprava pouze vlastní, po telefonické domluvě možnost přisednutí do auta v Komořanech nebo Dolním Jiřetíně. Asi 5,5 km dlouhá trasa s možností individuálního zkrácení na úpatí Krušných hor. Vede I. Bílek, kontakt níže. Ve spolupráci s OM v Chomutově.

20.9. (Pá) Ústecké ruderálení. Sraz v 15:00 na zastávce MHD Všebořice (konečná stanice). Doporučená doprava: trolejbus č. 54 a 56 ze zast. Mírové náměstí, směr Všebořice. Trasa: Všebořice – prostor tzv. Všebořického laloku – Všebořice. Ruderální flóra a vegetace skládky stavebního odpadu a území po těžbě hnědého uhlí. Vede K. Nepraš, kontakt viz 10.5.

12.10. Mykologická exkurze do PP Drmaly. Sraz v 9:00 u Drmalské hájovny (https://mapy.cz/s/gujosusora) na začátku údolí, na okraji PP. Lesní společenstva se vzácnými druhy hub a živočichů v údolí toku Lužce. Vedou M. Kříž a Č. Ondráček, kontakt níže. Ve spolupráci s OM v Chomutově - Pojďte s námi do přírody.

19.10. Podzimní houby Chomutovska. Sraz v 9:00 v Chomutově u ředitelství Povodí  Ohře, Bezručova ul.  Vede J. Roth, kontakt viz 20.4. Ve spolupráci s OM v Chomutově - Pojďte s námi do přírody.

19.10. Botanicko-bryo-licheno-myko-geologická exkurze do masivu Deblíku. Sraz v Církvicích u viaduktu (https://mapy.cz/s/celumuduna) nad aut. zastávkou Církvice v 9:20 (odj. MHD ze zastávky Divadlo v 8:46). Budeme procházet SZ část masivu Deblíku. Zakončení exkurze opět v Církvicích. Vedou M. Kříž, I. Marková, Z. Palice, V. Vlačiha a P. Zdvořák, kontakty: IM: viz 16.3., PZ: viz 16.3.

 

2. Vícedenní floristické kurzy

Jarní floristický minikurz proběhne ve dnech 24. – 26.5. v Tisé. Ubytování je domluveno v tělocvičně místní ZŠ (https://mapy.cz/s/nunobafaze). K dispozici toalety, sprchy. Sraz v pátek po 15:00. Zajišťuje I. Bílek, kontakt níže.

Letní floristický kurz se bude konat ve dnech 29.6. – 3.7. v Krásném Dvoře . Ubytování je domluveno v tělocvičně místní ZŠ (https://mapy.cz/s/noconaguzu). K dispozici toalety, sprchy. Sraz v sobotu po 14:00. Zajišťuje I. Bílek, kontakt níže.

Podzimní floristicko-mykologický minikurz proběhne ve dnech 13. – 15.9. v Panenském Týnci. Ubytování je domluveno v tělocvičně místní ZŠ (https://mapy.cz/s/cevetomese). K dispozici toalety, sprchy. Sraz v pátek po 15:00. Zajišťuje I. Bílek, kontakt níže.

 

3. Semináře a besedy

Podzimní určovací seminář na téma Zajímavé nebo neurčené nálezy z oboru vyšších rostlin, mechorostů a hub v sezóně 2024 vedený Č. Ondráčkem ve spolupráci s dalšími specialisty se koná v neděli 10.11. od 9:10 na katedře biologie PF UJEP Ústí n. L., ul. Za Válcovnou, spojení z centra MHD č. 27, odj. ze zast. Mírové náměstí 8:48. Můžete si přivézt vlastní položky na určení nebo revizi, pochlubit se novými nálezy pro území, ukázat obtížně určitelné druhy a poradit, jak na to, nebo si jen přijet popovídat o zajímavostech či novinkách uplynulé sezóny. Zajišťuje L. Němcová, kontakt viz 22.10.

 

 

 

Kontakt

Severočeská pobočka ČBS

Oblastní muzeum Chomutov
Palackého 86
430 01 Chomutov

www.facebook.com/spcesbotspol

+420 474 651 251

spbotspol@gmail.com