Fytoestrogeny a nádorová onemocnění
Prokazatelně nižší výskyt nádorových onemocnění prsů, vaječníků, dělohy a prostaty v asijských zemích ve srovnání se západní civilizací se zdá být způsoben spíše životním stylem, než odlišnou genetickou výbavou. Jednoduché konstatování, že pravděpodobnost výskytu nádorů v asijských populacích je až 20x nižší, vyvolalo obrovskou vlnu zájmu o sóju (a izoflavony).
To je velice významný poznatek vzhledem ke stále rostoucímu počtu žen s rakovinou prsu. V případě rakoviny prsu navíc nespočívá mechanismus účinku fytoestrogenů pouze ve vazbě na ER, ale i v lokálním potlačení produkce klíčových enzymů - aromatasy, dehydrogenas, sulfotransferasy i sulfatasy. Inhibice aktivity těchto enzymů ovšem opět významně závisí na typu a koncentraci fytoestrogenů – např. aktivita aromatasy, klíčového enzymu zodpovědného za konverzi8) androgenů na estrogeny, je významně potlačena flavony, zatímco izoflavony k její inhibici téměř nevedou. Extrakt z červeného jetele, který obsahuje mezi jinými účinnými látkami i izoflavony, inhibuje aktivitu aromatasy v nízkých koncentracích. Pokud je jeho příjem vyšší, naopak její aktivitu zvyšuje.
U mužů se předpokládá, že fytoestrogeny mohou mít preventivní účinek proti rakovině prostaty. Epidemiologické studie ukazují, že výskyt rakoviny prostaty u afroameričanů je 125x vyšší než u čínských mužů. Pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty je snížena o 50%, je-li alespoň 5x týdně konzumováno tofu. Podobný preventivní účinek pak mají fytoestrogeny i na karcinom žaludku.
Za 20 let mapování výskytu nádorových onemocnění je vidět markantní nárůst karcinomů prostaty u mužů a karcinomu prsů a dělohy u žen. Tento trend je dáván do přímé souvislosti se zvyšováním podílu tuků a masa v potravě a současně utváří základ prevence rakoviny cestou zvyšování denní konzumace zeleniny, ovoce a vlákniny.