Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční cukroví z kynutého těsta

22. 10. 2012

 

Vánoční cukroví z kynutého těsta Vhodné při alergii na vejce.

 

Doba přípravy surovin: 150 minut
Doba pečení:  15- 20 minut při 180°
Ingredience:
  • 350 g špaldové mouky jemné (nebo pšeničnou hladkou)
  • 3 dkg droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru 
  • 4 lžíce vlažného mléka
Postup přípravy:

Ze surovin vypracujeme vláčné těsto. Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké.

Udělá se z něho kulička a ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon.

 Těsto kyne asi 30 - 45 min., někdy i déle  pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave –

nadzvedněte ho,

bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave.

Toho ponoření těsta do vody se nebojte.

Po vyndání těsto okapejte, otřete dlaněmi , osušte a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu

ze začátku mokrou stranou těsta. 

Vyválíme placku a vykrajujeme kolečka s dírou uprostřed, nebo jakékoli tvary.

Pečeme

Ještě teplé lehce obalujeme v cukru smíchaný s vanilkou. 

Můžete udělat i slanou variantu k vínu. 

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou!