Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zpráva o činnosti sboru písemná

article preview

2022

Bohužel i začátkem letošního roku byla činnost byla velmi utlumena pandemií Covid 19, byla omezena sportovní i spolková činnost.

LEDEN 2022

14.1.2022 proběhla výroční valná hromada sboru v prostorách Dělnického domu v Cítolibech

28.1.2022 – zažádáno u Krajského úřadu Ústí nad Labem z dotačního titulu Sport 2022 o příspěvek na pořízení sportovního vybavení pro mládež do 23 let k silovým disciplínám TFA.

ÚNOR 2022

20.2.2022 proběhla brigáda spojená se samotěžbou dřeva a čištěním rokle nad obcí Brloh. Brigády se zúčastnilo 12 dospělých členů, 3 nečlenové, 4 dorostenci, 4 žáci. Během těžby mohli zúčastnění vidět bezpečnu práci s motorovou pilou a její obsluhu. Dřevo bude mimo jiné využito při pořádání akcí sboru a kulturních akcí obce.  Po návratu následovala údržba techniky včetně výjezdových vozidel a kondiční jízdy.

27.2.2022 proběhlo první setkání a nácvik besedy Staročeských májů u hasičské zbrojnice. Další nácviky budou probíhat každou neděli od 13. hodin.

 

BŘEZEN 2022

8.3.2022 místostarosta Městyse Cítoliby spolu se 2 dospělými členy SDH Cítoliby a jedním naším starším žákem zajistili svoz a přestěhování první část věcí do prvního připravovaného nájemního bytu v Lounech v rámci humanitární pomoci obce Cítoliby.

13.3.2022 starosta Městyse Cítoliby spolu se 3 dospělými členy SDH Cítoliby a 4 našimi dorostenci zajistili demontáž,  svoz a znovusestavení nábytku a přestěhování části bytového vybavení do druhého připravovaného nájemního bytu v rámci humanitární a sociální pomoci realizované městysem Cítoliby.

V průběhu února a března členové SDH Jan Němec a Vladimír Malík provedli další renovační práce na historickém vozidlem Praga RN

7 – 21.3 2022 byla členy SDH Cítoliby provedena renovace hasičské džerovky, kterou dostal kroužek mladých hasičů do dlouhodobého užívání.

26.3.2022 se členové SDH Cítoliby zúčastnili školení vedoucích mládeže a rozhodčích, které pořádalo OSH Louny.

DUBEN 2022

2.4.2022 proběhlo první kolo TFA Ligy Severu v Ústí nad Labem, na prvním místě v kategorii ženy se na 1. místě umístila Eliška Vrbová, v kategorii mladší muži se na 1. místě umístil Daniel Vrba, na 3. místě umístil Tomáš Borl, na 15. místě umístil Lukáš Žovinec. V kategorii Muži starší se na 11. místě Jiří Brabenec.

10.4.2022 proběhla brigáda v hasičské zbrojnici – byl proveden celkový úklid velké zasedací místnosti, místnosti mladých hasičů, kuchyňky, toalet a koupelny, dále úklid  garáží, pracovního koutu a celkový úklid kůlny. Akce se zúčastnilo 12 dospělých členů SDH a 6 členů z řad mládeže. 

10.4.2022 proběhlo první kolo Pražské a Středočeské ligy TFA v Petrovicích - v kategorii ženy na 1. místě se umístila Eliška Vrbová, v kategorii mladší muži se na 3. místě umístil Lukáš Borl.

16.4.2022 proběhla další brigáda spojená se samotěžbou dřeva tentokráte v okolí Pnětluk, brigády se zúčastnilo 6 dospělých členů sboru.

22.4.2022 členové JSDH Cítoliby v rámci požární prevence zajistili ukázku hasičské techniky pro žáky 1. ZŠ v Lounech a dále bezpečnou manipulaci s otevřeným plamenem.

22.-24.4.2022 členové sboru a trenéři uspořádali pro mládež sportovní soustředění v areálu tábora Peruc. Součástí soustředění bylo jednak připravit účastníky na nadcházející kolo hry Plamen ve všech soutěžních sportovních disciplínách, ale také stmelit kolektiv napříč věkovými skupinami. Soustředění se zúčastnilo družstvo přípravky, dvě družstva mladších žáků a družstvo starších žáků. Při tréninkové činnosti a jako technická četa pomáhali i členové našeho dorostu.

23.4.2022 proběhlo druhé kolo TFA Ligy Severu v Hostomicích, na prvním místě v kategorii ženy se na 1. místě umístila Eliška Vrbová, v kategorii mladší muži se na 1. místě umístil Lukáš Borl, na 5. místě se umístil Daniel Vrba, na 10. místě umístil Lukáš Žovinec. V kategorii Muži starší se na 5. místě Jiří Brabenec.

24.4.2022 proběhlo druhé kolo Pražské a Středočeské ligy TFA v Broumech - v kategorii ženy na 1. místě se umístila Eliška Vrbová, v kategorii mladší muži se na 2. místě umístil Daniel Vrba a Lukáš Borl nebyl v této kategorii bodován. 

27.4.2022 členové sboru provedli nejnutnější opravu částí střechy hasičské zbrojnice nalepením asfaltových záplat, neboť původní krytina se nachází již v havarijním stavu a je nutná její generální oprava.

30.4.2022 členové sboru uspořádali tradiční pálení čarodějnice u altánu před hasičskou zbrojnici. Akce byla spojená s rejem čarodějnic a čarodějů, výrobou kouzelného lektvaru, řadou soutěží a opékáním buřtů.

KVĚTEN 2022

6.5.2022 část členů SDH uspořádala uvítací ceremoniál na pražském letišti, kde uvítala Elišku Vrbovou vracející se ze světových hasičských her v Portugalsku, kde v královské disciplíně TFA v kategorii ženy do 29 let obsadila druhé místo a přivezla si tak stříbrnou medaili a titul druhé nejtvrdší hasičky světa.

22.5.2022 členové SDH Cítoliby zajistili přepravu krále a malých májek pro Staročeské máje v Cítolibech

27-28.5.2022 proběhly po delší odmlce v Cítolibech Staročeské máje, kterých se zúčastnila v hojném počtu jak naše hasičská mládež, tak i dospělí členové sboru a občané nejen z Cítolib. Vrcholem pátečních  příprav bylo vztyčení krále před hasičskou zbrojnicí a večerní posezení u ohně. Sobotní průvod obcí byl pak zakončen pod vztyčeným králem staročeskou besedou krojovaných tanečníků a tanečnic.  

ČERVEN 2022

10 - 12. 6.2022 se členové SDH zúčastnili Autosalonu na výstavišti v Lounech, kde předvedli výjezdovou techniku a ukázky činnosti. Vrcholem byla nedělní ukázka hašení rozpáleného oleje

11.6.2022 se členové SDH zúčastnili akce Family Day ve firmě Fujikoki, kde předvedli výjezdovou techniku, pro děti měli připraveny vodní atrakce a pěnu.

18.6.2022 se sportovci z řad SDH Cítoliby zúčastnili dalšího kola závodů Pražské a Středočeské ligy TFA v Satalicích, kde se v kategorii ženy Eliška Vrbová umístila na 1. místě, v kategorii starších mužů se Jiří Brabenec umístil na 1. místě, v kategorii mladších mužů se Daniel Vrba umístil na 1. místě a Lukáš Borl na 2. místě a v kategorii dorostu se Vojtěch Brabenec umístil na 8. místě.

18.6.2022 se část členů SDH zúčastnila oslav 135. výročí založení SDH Smolnice 

25.6. se členové SDH Cítoliby zúčastnili sportovního dne pro mládež pořádanou na fotbalovém hřišti v Cítolibech, kde pro přítomné děti ale i dospěláky připravili vodní osvěžení a dovádění v lehké pěně. 

26.6. se členové SDH Cítoliby zúčastnili dětského dne v Chlumčanech, kde mimo ukázky hasičské techniky opět pro děti i dospěláky připravili vodní sprchu pro osvěžení a lehkou pěnu. 

 

ČERVENEC  a SRPEN 2022

15.7.2022 hasičskou zbrojnici navštívili děti z cítolibského obecního tábora a mateřské školy. Pro účastníky exkurze si hasiči připravili komentovanou ukázku výjezdové techniky, výstroje a výzbroje a odpolední část programu byla zakončena pěnou.

26.-28.7.2022 byla členy sboru za podpory Vězeňské služby ČR, věznice Bělušice organizována materiální pomoc hasičům zasahujících ve Hřensku, kde členové naší výjezdové jednotky na přelomu července a srpna pomáhali s hasebními a likvidačními pracemi.

ZÁŘÍ 2022

9.9. se členové SDH Cítoliby a výjezdové jednotky  zúčastnili koncertu v Praze v Holesovicích jako poděkování za nasazení při zvládání živelné katastrofy ve Hřensku. 

17.9. členové SDH Cítoliby uspořádali XVII. ročník Memoriálu Z. Havla v netradičním požárním útoku s prvky TFA a jízdě zručnosti. Letos po několika letech byla otevřena znovu i kategorie mládeže. První místo a putovní pohár získalo družstvo SDH Peruc, 2. a 3. místo obsadila družstva SDH Cítoliby a na 4. místě skončilo družstvo SDH Obora. Kategorii žen zastupovalo pouze družstvo domácích žen, stejně tak v kategorii mládeže obsadila všechna medailová místa domácí družstva. Po ukončení memoriálu následovalo v duchu pohodové atmosféry sousedské posezení s hudbou. 

27.9. proběhla v hasičské zbrojnici brigáda spojená s úklidem vnitřních prostorů, garáží, prostoru dvora a kůlny. S úklidem významně pomohli i mladší a starší žáci a dorostenci. Po ukončení brigády následovalo přátelské posezení s hudbou a drobným občerstvením. 

ŘÍJEN 2022

1.10. členové SDH Cítoliby uspořádali branný závod požární všestrannosti O pohár starosty městyse Cítoliby pro mládež a to pro kategorie přípravka, mladší a starší žáci a dorost. 

1.10. proběhlo mistrovství ČR v TFA ve Štramberku, členové SDH Cítoliby byli nominování v katogoriích muži do 35 let, muži 35 a více a ženy +18. V kategorii muži do 35 let se Daniel Vrba umístil na 8. místě a Tomáš Borl na 26. místě celkem z 41 závodníků. V kategorii muži nad 35 let se Jiří Brabec umístil na 15. místě z celkového počtu 23 závodníků a v kategorii ženy +18 let se Eliška Vrbová umístila na 7. místě z 24 závodnic. 

LISTOPAD 2022

2.11. za účasti našich členů a pod odborným dohledem opravárenské firmy Jana Tauera byl uveden do chodu motor historického hasičského vozidla Praga RN. Tomu všemu předcházela obětavost, neutuchající píle a  desítky až stovky brigádnických hodin našich členů při renovaci vozidla, které neodmyslitelně patří k historii SDH Cítoliby. Vozidlo bylo po dlouhá léta nepojízdné, neboť oprava motoru a dalších částí byla velmi náročná jak po stránce technické, tak i finannčí. 

6.11. členové SDH Cítoliby uspořádali pro širokou veřejnost lampionový průvod obcí zakončený v místní Bažantnici malým ohňostrojem. Součástí programu byla stylová hudba, horký čaj, svařák a možnost opékaní buřtů na připravených ohništích. Akce se i přes náhlou změnu termínu zúčastnil velký počet příznivců.  

19.11. členové SDH Cítoliby uspořádali po covidové odmlce tradiční hasičský ples v Dělnickém domě v Cítolibech. Účast předčila očekávání, mimo bohaté tomboly účastníci plesu shlédli profesionální předtančení taneční školy Fénix, fitnes studia J. Hofmanové a překvapením bylo opět vtipné vystoupení mužské části členů sboru. K tanci a poslechu hrála skupina Faksimile.

PROSINEC 2022

16.12. členové SDH Cítoliby uspořádali pro mladé hasiče vánoční besídku v zázemí hasičské zbrojnice. 

22.12. proběhlo školení na AED (automatický elektrický defibrilátor)

28.12. se Lukáš Borl a Daniel Vrba účastnili zimních závodů TFA v Bukové u Merklína, kdy v kategorii do 30 let se Daniel Vrba umístil na 2. místě a Lukáš Borl na 4. místě.

Z výčtu sportovních aktivit a úspěchů je patrno, že i díky dobré spolupráci s městysem Cítoliby, finanční a materiální podpoře ze strany Ústeckého kraje a Národní sportovní agentury se nám konečně po mnoha letech podařilo zajistit a obnovit dostatek sportovního vybavení pro plnohodnotnou tréninkovou a závodní činnost napříč věkovými kategoriemi sportovců a zlepšit tak podmínky pro sportovní i celoroční činnost. To, že byl tento záměr správnou volbou, je pak vidět na úspěších našich sportovců, neboť i kvalitní sportovní vybavení, dobré zázemní a skvělý kolektiv jsou tzv. polovinou úspěchů. Skutečně fenomenální úspěch a zřejmě na dlouhou dobu nepřekonatelným milníkem dějin citolibského sportu je stříbrná medaile a titul vícemistryně ze Světových hasičských her v Portugalsku v prestižním závodu TFA (Toughest Firefighter Alive - Nejtvrdší hasič přežije), kterou vybojovala Eliška Vrbová z SDH Cítoliby. Tato odnož náročného požárního sportu stoupá na oblibě i u dalších našich sportovců a tak se můžeme se jmény (Lukáš Borl, Daniel Vrba, Jiří Brabenec, Vojtěch Brabenec, Lukáš Žovinec a dalšími) setkat na předních příčkách vícekolových závodů TFA liga Severu, ale třeba i Pražské a Středočeské lize TFA.  

 

Zprávu zpracoval:
Mgr. Roman Wasserbauer
starosta SDH