Jdi na obsah Jdi na menu
 

Šestidenní zážitkový pobyt ve srubovém táboře Pnětluky

article preview

Poslední srpnový týden 22.8.-27.8.2021 proběhl šestidenní zážitkový pobyt mladých hasičů SDH Cítoliby v letovisku Pnětluky. Cílem pobytu bylo stmelení kolektivu napříč věkovými skupinami, odborná a sportovní průprava disciplín požární všestrannosti, vzdělávací a preventivní činnost – to vše probíhalo zážitkovou formou prostřednictvím praktických činností, her a volnočasových aktivit. Zájemci také mohli složit zkoušky ze specializací kuchař, střelec a průzkumník. Zároveň v rámci pobytu děti držely požární hlídky, při kterých zápasily s nástrahami přírodních živlů, ošetřování náhodných zranění i simulací hromadných nehod.

Nedělní odpoledne 22.8. bylo zaměřeno na organizační záležitosti - příjezd dětí do letoviska a jejich evidenci, ubytování, prezentaci programu a stanovení pravidel pobytu. Po přípravě dřeva na táborák se nedočkavci mohli zúčastnit první pnětlucké Nerf bitvy. Na večer bylo pro účastníky pobytu připraveno letní kino s komediálním filmem Hrdinové ohně.
Pondělní dopoledne 23.8. bylo zaměřeno na zdravovědu, topografii, práci se žebříkem, chůzi na chůdách, střelbu a další disciplíny požární všestrannosti. Odpoledne byla pro děti připravena šipkovaná v lesích kolem zříceniny hradu Pravda spojená s návštěvou Čertova kamene a nedaleké Čertovy studánky. Část účastníků se v podvečer přesunula na volnočasové aktivity do nedalekého lesa a starší žáci a dorostenci absolvovali besedu na téma kyberbezpečnost a kyberšinaka.
Úterní dopolední program 24.8. byl zaměřen na sportovní aktivity a manuální zručnost, při kterých děti sbíraly body, které směnily za diabolky pro střelbu na špejle s odměnami. Úterní část odpoledne patřila hasičům ze stanice Louny, kteří přijali krátké pozvání, zasoutěžili si s dětmi v silových disciplínách, balení hadic a štafetě s chůdami, ukázali dětem zásahovou techniku a na oplátku jim děti předvedly vlastní hasičský zásah. Požární hlídky se ten den musely poprat s důvtipem i rozhodností při simulaci autonehody, požárů v lesním porostu i s úrazem dělníka při pádu ze střechy. Navečer si starší žáci uvařili kotlíkovou polévku na ohni a mladší žáci upekli na ohni vlastní indiánské rohlíky.
Středeční dopoledne 25.8. patřilo průpravě pro orientaci v přírodě a v neznámém terénu, děti si zopakovaly práci s buzolou a mapou, naučily se orientovat v turistickém značení a připravily se na odpolední výsadek. Zároveň v rámci volnočasových aktivit okusily hromadné škrábání brambor. Odpoledne byli účastníci tábora rozděleni do 4 skupin a každá skupina podle schopností a věku byla vysazena na „neznámém místě“ v přírodě s úkolem zorientovat se v prostoru a vrátit se zpět do tábora. Všechny skupiny tento nelehký úkol zvládly a včas a v pořádku se vrátily se svými veliteli do tábora, kde je čekala odměna v podobě střelnice, kde si mohly vystřílet různé ceny. V podvečer pak všichni zúčastnění zažehli „Pnětlucký olympijský oheň“.
Čtvrteční dopoledne 26.8. začalo nevšední rozcvičkou a bylo protkáno různými disciplínami zručnosti, síly a motoriky, míčovými hrami a únikovkou z tajemné místnosti. Požární hlídky zdárně zápasily s vyhlášenými poplachy, ohněm i zdravovědou. Odpoledne pak zájemci skládali specializační zkoušky střelec, kuchař a průzkumník. Část účastníků vyrazila na sběr hub a borůvek spojený s výšlapem na zříceninu hradu Pravda.
Páteční dopoledne 27.8. začalo rozlučkovým nástupem a fotografováním, poté následovalo celkové vyhodnocení činnosti a slavnostní předání diplomů všem zúčastněným. V mezičase si děti ještě zahrály míčové hry, za doprovodu kytar si zazpívaly známé písničky, pobalily osobní věci, pomohly s úklidem letoviska a po báječném obědě se zmrzlinovým překvapením byl společný pobyt v letovisku srubového tábora Pnětluky vyhlášen za zdárně ukončený.
I když nás trápily rozmary počasí v podobě vydatných dešťových přeháněk, díky široké škále aktivit se průběžně volila „mokrá a suchá“ varianta činností a tak jednotlivé aktivity ani celkový tematický plán činností nebyl narušen a každý si přišel tzv. na své.
Velké díky patří všem, kdo se na realizaci tohoto pobytu a nadupaného programu podíleli, obrovské díky patří všem dospělákům (Janu a Hance Němcových, Veronice a Standovi Bártových, Janu Havlovi, Martinovi a Martině Pšegrockých, Lence Vernerové, Jitce a Pavlínce Rybkových, Elišce Vrbové, Janě Piklové) a našim juniorům (Vojtěchu Wasserbauerovi, Vojtěchu Svobodovi, Janu Němcovi ml., Tomáši Havlovi, Danielu Vrbovi, Daniele Vernerové), kteří se pobytu zúčastnili, pomohli s jeho programem a obětovali tak nemalou část osobního volna či dovolené. Stejně tak si zaslouží poděkovat i všem zúčastněným za disciplinovanost a osobní nadšení, bez kterého bychom nebyli schopni celý program zdárně zrealizovat. Rodičům děkujeme za pomoc a podporu i za zpětnou vazbu po návratu dětí z pobytu.