Jdi na obsah Jdi na menu
 


POZVÁNKA DO PŘEROVA

Město Přerov Vás zve k návštěvě. Poznejte kulturní a historické památky města, městský park Michalov, kulturní a sportovní zařízení.

Město Přerov

     Město Přerov leží na řece Bečvě. Svou zeměpisnou polohou je křižovatkou cest a srdcem Moravy. Osídlení lokality sahá až do pravěku, nejstarší písemná zpráva o Přerově pochází z roku 1141. Na královské město byl Přerov povýšen Přemyslem Otakarem II v roce 1256.

     Přerov se na dlouhou dobu stal sídlem rodu Pernštejnů a Žerotínů a je nazýván také městem Blahoslavovým a Komenského, nejvýznačnějších osobností jednoty bratrské. 

     ObrazekSoučasný Přerov je pohostinným místem pro návštěvníky. Za zhlédnutí stojí městská památkové zóna i cenné exponáty od archeologických nálezů přes minerály a sbírku entomologickou, to vše v Muzeu Komenského, umístěném v budově zámku. Ze zámecké věže se nabízí výhled na město a okolí, městský park Michalov, lužní les Žebračku a Popovický kopec.    

     Tradiční kulturní a sportovní akce přispívají k rozvoji turistického ruchu, stejně jako pohodlné ubytování a široké možnosti stravování.

     Známou archeologickou lokalitou je Předmostí u Přerova, které podává svědectví o životě mamutů před 25 000 lety. Zde můžete shlédnout i školní Muzeum mamutů.

     Mezi nejznámější osobnosti, jejichž jména jsou spjata s městem Přerovem, nepochybně patří Učitel národů Jan Amos Komenský, který studoval a později i vyučoval na bratrské škole a usiloval o příjemnější vzdělávání dětí. Dále připomeneme Jana Blahoslava, jazykovědce a historika, který se narodil na Horním náměstí, kde můžeme spatřit jeho sochu. Karel starší ze Žerotína byl zemský hejtman, který se zasloužil o velký rozkvět města.

     Historické jádro města tvoří Horní náměstí s domy z 15. století. PřerovskýObrazek zámek byl vybudován na místě původně dřevěného, později kamenného hradu. Věž zámku tvoří dominantu zámku i města. Okolo náměstí můžeme vidět krásné městské hradby, které při návštěvě Přerova stojí za shlédnutí. Nejen historií je bohaté město Přerov. V centru města lze vidět Městský dům, architektonicky významnou budovu z roku 1897 v novorenesančním slohu s bohatou štukovou výzdobou a prvky secese. Je to kulturní a společenské centrum s vysokou úrovní restauračních služeb, kde se konají různá divadelní představení, koncerty a společenské akce. Mezi nejvýznamnější hudební akce patří Československý jazzový festival s mezinárodní účastí, který se koná každoročně na podzim, jehož tradice se datuje již od roku 1966.

     Pro všechny věkové kategorie doporučujeme návštěvu kina Hvězda, několika galerií, nebo pouhou procházku městem, které nabízí spoustu zajímavých míst.

     Velmi lákavá nabídka sportovního vyžití se nabízí ve Sportovním centru, kde si můžete zahrát squash, bowling, minigolf, badminton, nebo si zacvičit aerobik i jógu. To vše v příjemném prostředí, kde si po náročném sportovním výkonu můžete dát občerstvení, nebo si jen tak posedět s přáteli. Nesmíme opomenout každoročně bohatě navštěvovaný tenisový areál, kde se konají i různé sportovní a kulturní akce.

     Dále doporučujeme navštívit plavecký areál, krytý i venkovní (pouze v letním období), kde si můžete zahrát i míčové hry v areálu koupaliště. Ve středisku relaxace je pro Vás připraveno sedm rekondičních stolů, které slouží k regeneraci pohybového ústrojí a zlepšení kondice. K dispozici jsou v plaveckém areálu další služby: sauna, vířivá koupel, protiproud, skotský střik, světelná terapie, solárium a masáže.  V zimě potěší návštěva zimního stadionu, který je přístupný pro veřejnost i hokejové reprezentanty. V areálu Přerovské rokle se konají motokrosové i autokrosové závody. 

     Zejména mladými lidmi je navštěvován Skatepark, který se nachází v areálu přírodního koupaliště Laguna. Skatepark zahájil provoz ke konci roku 2000. Je určen k nácviku jízdy na skateboardu, kolečkových bruslích, akrobatických velocipedech a k různým soutěžím. Užívání tohoto zařízení je bezplatné. Provozní doba je od 14 do 19 hodin  nebo od 8 do 19 hodin v závislosti na ročním období. V měsících prosinec, leden a únor je Skatepark uzavřen.  

zdroj: http://www.mu-prerov.cz/clanek.php?cl=396&cat=124