Jdi na obsah Jdi na menu
 


CIS Lázně Bělohrad B 1- 4 TJ Tatran Hostinné B

11. 12. 2022
CIS Lázně Bělohrad B   TJ Tatran Hostinné B
Kroužek Bohuslav K 1662 ½ - ½ 0 Blaha Jan
Koros Josef 1089 0 - 1 1605 Ulman Tomáš V K
Pochop Karel 1720 ½ - ½ 1581 Ciler Jakub
Kopysov Filip H 0 0 - 1 1434 Chára Martin
Horák Jiří 0 0 - 1 0 Černý Jakub
  1 - 4

           Pro první výhru v Regionálním přeboru jsme si museli dojet do malé vísky Choteč asi 5 km od Lázní Bělohrad. Zde v místním hostinci mají bělohradští šachisté oficiálně hrací místnost. Přestože je hostinec v době konání zápasu pro veřejnost uzavřen, není problém si objednat cokoliv k osvěžení, což mnozí hráči samozřejmě využili.wink

           V tabulce domácí hráči již dlouhodobě okupují poslední místo, hlavní důvod je, že mají v týmu řadu nováčků, které nechávají rozehrát a ani na třetí adventní neděli tomu nebylo jinak. Na 4. šachovnici tak proti Martinovi(bílé) nastoupil Filip Kopysov. Ve francouzském zahájení hrál Filip možná až moc na riziko. Ve 13. tahu ztratil nesmyslně jezdce. Martinovi dále „usnadnil práci“ aktivní výměnou figur. V závěru Martin zkušeně využil otevřeného volného g-sloupce k aktivizaci svých věží, jimiž následně obsadil 7-řadu, povodil si po šachovnici černého krále a za pomocí dámy si vypracoval pěknou matovou pozici viz. diagram 0 – 1.

           Druhý bod přidal po boji na 5. šachovnici Kuba Černý.  Přestože s Jiřím Horákem odehrál tahově nejdelší partii, díky rapidovému tempu obou aktéru bylo za necelou hodinu hotovo. 0 – 2

           Třetí bod zanedlouho přidal náš kapitán. V anglické hře neměl s Josefem Korosem moc práce. Od začátku domácí hráč hrál pasivně a naivně. Ve 13. tahu získal Tomáš jezdce, ve 21. tahu dalšího a když v samotném závěru sebral i střelce – vedli jsme už 0 - 3 viz. diagram.

             Číslo 13 je mnohdy považováno za prokleté číslo, které mnohému štěstí nepřinese. V neděli to rozhodně platilo pro domácí hráče, kteří ve 13- tahu odevzdávali zdarma své první figury. Shodou okolností rovných 13 tahů dokázali odehrát i šachisté na 1. a 3. šachovnici, než své partie za již rozhodnutého stavu zremizovali. Pro Honzu a Kubu to je navíc velice dobrý výsledek, poněvadž jim to díky síle soupeře mírně vylepšilo rating.  

            Konečná výhra 1 – 4 nás sice neodlepila z předposledního místa v tabulce, ale je to nadějný příslib do dalších zápasů v novém roce 2023. Soutěž si totiž teď dává měsíční přestávku.
mar-mat.pngtom-2.png1.jpegreceived_598154992070432.jpeg2.jpeg5.jpeg